Програмата Avast заслужено се смята за един от най-добрите и стабилни безплатни антивирусни програми. Въпреки това и в нейната работа има проблеми. Има моменти, когато приложението просто не започне. Нека да разберем как да решим този проблем.

Деактивиране на екрани за защита

Една от най-честите причини, поради които антивирусната защита на Avast не се стартира, е деактивирането на един или повече екрани на програмата. Прекъсването може да се извърши чрез случайно натискане или повреда в системата. Също така има случаи, когато потребителят е деактивирал самите екрани, защото понякога някои програми изискват това при инсталирането им и след това забравят за него.

Ако защитните екрани са деактивирани, на иконката Avast в тавата се появява бял кръст на червения фон.

Проблеми с работата с Avast antivirus

За да отстраните проблема, щракнете с десния бутон върху иконата на Avast в тавата. В менюто, което се показва, изберете "Управление на екрани Avast" и след това кликнете върху бутона "Активиране на всички екрани".

Активиране на екрани за защита на Avast

След това защитата трябва да се включи, както е видно от изчезването на кръста от иконата на Avast в таблата.

Avast Anti-Virus работи добре

Вирусен атак

Един от признаците за вирусна атака на компютър може да бъде невъзможността да се включат антивируси върху него, включително Avast. Това е защитна реакция на вирусни приложения, които се опитват да се защитят от премахването от антивирусни програми.

В този случай всички антивирусни програми, инсталирани на компютъра, стават безполезни. За да търсите и премахвате вируси, трябва да използвате помощна програма, която не изисква инсталиране, например Dr.Web CureIt ,

Изберете обекти, които да сканирате

Още по-добре сканирайте твърдия диск на компютъра от друго чисто устройство. След откриването и премахването на вируси, антивирусът Avast трябва да започне.

Критичен неуспех в работата на Avast

Разбира се, проблемите с антивирусната програма Avast са редки, но въпреки това, поради вирусна атака, прекъсване на електрозахранването или друга значима причина, полезността може да бъде сериозно повредена. Ето защо, ако първите два начина за отстраняване на проблема, който описахме, не помогнаха или иконата на Avast не се появи дори в тавата, то най-правилното решение ще бъде да инсталирате повторно антивирусната програма.

За да направите това, трябва първо да завършите антивирусно отстраняване Avast с последващо почистване на регистъра.

Потвърждение за премахването на Avast

след това, инсталирайте програмата Avast на компютъра отново. След това проблемите с пускането в експлоатация в повечето случаи изчезват.

Започнете инсталирането на антивирусен Avast

И не забравяйте да сканирате компютъра си за вируси.

Дефект на операционната система

Друга причина, поради която антивирусът може да не започне, е повреда в операционната система. Това не е най-честият, но най-сложен и сложен проблем със включването на Avast, чието премахване зависи от причините за възникването и дълбочината на операционната система.

Най-често той все още успява да бъде елиминиран, като върне системата обратно на по-ранна точка на възстановяване, когато тя все още работи нормално. Но в особено трудни случаи, той изисква пълно преинсталиране на операционната система и дори замяната на хардуерните елементи на компютъра.

Както можете да видите, степента на сложност при решаването на проблема с невъзможността за стартиране на антивирусната програма Avast на първо място зависи от причините за появата, които могат да бъдат много разнообразни. Някои от тях се елиминират буквално с две кликвания на мишката, а за да елиминират другите, ще трябва да се нахвърляте дълбоко.