За съжаление, най-надеждните антивирусни програми се плащат. Добро изключение в това отношение е Avast antivirus, безплатната версия на която Avast Free Antivirus, не много зад платените характеристики на това приложение и по отношение на надеждността като цяло, по никакъв начин не е по-лоша. Този мощен антивирусен инструмент може да се използва абсолютно безплатно, а от последната версия дори без регистрация. Нека да разберете как да инсталирате антивирусната програма Avast Free Antivirus.

Изтегляне на софтуер Avast Free Antivirus

Инсталиране на антивирусен софтуер

За да инсталирате Avast antivirus, първо трябва да изтеглите инсталационния файл от официалния уебсайт на програмата, връзката към която е представена след първия параграф на този преглед.

След като инсталационният файл бъде изтеглен на твърдия диск на компютъра, стартирайте го. Инсталационният файл на Avast, който се предоставя от компанията в момента, не е архив, съдържащ програмни файлове, а просто започва да ги изтегля от интернет онлайн.

Пускане на програмата за инсталиране на Avast през интернет

След като всички данни се зареждат, поканени сме да стартираме инсталационния процес. Можем да го направим веднага. Но също така, ако желаете, можете да отидете на настройките и да оставите да инсталирате само онези компоненти, които според нас са необходими.

Започнете инсталирането на антивирусен Avast

С имената на услугите, които не желаем да инсталирате, премахнете отметките. Но ако не сте добре запознати с принципите на антивирус, най-добре оставяйте всички настройки по подразбиране и отидете директно в инсталационния процес, като кликнете върху бутона "Инсталиране".

Настройки за антивирусна инсталация Avast

Но дори и след това, инсталацията още няма да започне, тъй като ще ни бъде предложено да прегледаме споразумението за поверителност на потребителя. Ако приемем условията за използване на програмата, щракнете върху бутона "Продължи".

Споразумение за политика за поверителност

След това накрая започва процесът на инсталиране на програмата, който продължава няколко минути. Неговият напредък може да бъде наблюдаван с помощта на индикатор, разположен в изскачащия прозорец на тавата.

Процес на инсталиране на Avast през интернет

Действия след инсталацията

След като процесът на инсталиране приключи, ще се отвори прозорец със съобщение, че антивирусният код на Avast е инсталиран успешно. За да можем да влезем в стартовия прозорец на програмата, имаме само няколко действия. Кликнете върху бутона "Напред".

Съобщението за завършване на инсталацията на Avast

След това пред нас се отваря прозорец, в който се предлага да изтегли подобен антивирус за мобилно устройство. Да предположим, че нямаме мобилно устройство, така че пропускаме тази стъпка.

Avast предлага да изтеглите мобилното приложение

В следващия прозорец, който се отваря, антивирусът предлага да изпробвате вашия SafeZone браузър. Но това действие не е наша цел, затова отказваме това предложение.

Avast предлага да тества браузъра

В крайна сметка се отваря страница, в която се съобщава, че компютърът е защитен. Също така се предлага да се проведе интелигентно сканиране на системата. Тази стъпка не се препоръчва да пропуснете първия път, когато стартирате антивируса. Следователно, трябва да стартирате този вид сканиране за вируси, уязвимости и други недостатъци на системата.

Пълният край на инсталацията на Avast

Антивирусна регистрация

Преди това Avast Free Antivirus бе предоставен за 1 месец без никакви условия. В края на месеца, за възможността за по-нататъшно безплатно ползване на програмата, беше необходимо да подаде кратка процедура за регистрация директно през антивирусния интерфейс. Беше необходимо да въведете потребителското име и имейл адреса. По този начин човек има право да използва безплатен антивирус за 1 година. Тази процедура по регистрация трябваше да се повтаря всяка година.

Но от 2016 г. насам Аваст преразгледа позицията си по този въпрос. В последната версия на програмата регистрацията на потребителите не се изисква и Avast Free Antivirus може да се използва безкрайно без допълнителни действия.

Както можете да видите, инсталирането на безплатния антивирусен Avast Free Antivirus е доста проста и интуитивна. Разработчиците, желаещи да направят използването на тази програма още по-удобен за потребителите, отказаха дори процеса на годишна задължителна регистрация, както беше преди.