От дълго време потребителите се спориха коя от съществуващите антивирусни програми е най-подходяща за днешна дата. Но не става дума само за интерес, защото въпросът е защитата на системата от вируси и нарушители. Нека сравним безплатните антивирусни решения Avast Free Antivirus и Kaspersky Free сред тях и да определим най-добрите.

Avast Free Antivirus е продукт на чешката компания AVAST Software. Kaspersky Free е първата безплатна версия на добре познатия руски софтуер, пуснат наскоро в Kaspersky Lab. Решихме да сравним свободните версии на тези антивирусни програми.

Изтегляне на Avast Free Antivirus

интерфейс

Преди всичко, нека да сравним какво, преди всичко, хваща окото ви след стартирането - това е интерфейс.

Разбира се, външният вид на Avast е визуално по-привлекателен от този на Kaspersky Free. Освен това падащото меню на чешката заявка е по-удобно от навигационните елементи на руския му конкурент.

Avast:

Стартирайте прозореца Avast

Kaspersky:

Прозорец за свободно изтегляне на Kaspersky

Kaspersky Anti-Virus 1: 0

Антивирусна защита

Независимо от факта, че интерфейсът е първото нещо, което обръщаме внимание на включването на която и да е програма, основният критерий, по който оценяваме антивирусите, е способността им да отблъскват атаките на зловреден софтуер и натрапници.

Съгласно този критерий Avast значително изостава от продуктите на Kaspersky Lab. Ако Kaspersky Free, подобно на други продукти на този руски производител, е практически непроницаем за вируси, тогава Avast Free Antivirus може да пропусне някои троянски или друг злонамерен софтуер.

Avast:

Сканиране за вируси в Avast

Kaspersky:

Сканиране за вируси в Avast

Аваст 1: 1 Kaspersky

Начини на защита

Също така, много важен критерий са специфичните посоки, чрез които антивирусите защитават системата. В Avast и Kaspersky тези услуги се наричат ​​екрани.

Kaspersky Free има четири екрана за защита: антивирусен файл, IM-antivirus, анти-вирус по пощата и уеб антивирус.

Сканиране за вируси в Avast

Avast Free Antivirus има по един елемент по-малко: екран на файлова система, екран за електронна поща и уеб екран. В по-ранните версии Avast има екран за интернет чат, подобен на Kaspersky Anti-Virus, но по-късно разработчиците отказват да го използват. Така че според този критерий, Kaspersky Free печели.

антивирусни кранове Avast

Аваст 1: 2 Kaspersky

Заредете в системата

Kaspersky Anti-Virus отдавна е най-ресурсно интензивен сред подобни програми. Слабите компютри просто не можаха да го използват, а дори и средните селяни имаха сериозни проблеми с производителността при актуализиране на бази данни или сканиране за вируси. Понякога системата просто "легна". Преди няколко години Юджийн Касперски каза, че този проблем е бил управляван и антивирусът му е престанал да бъде толкова "лакомо". Въпреки това някои потребители продължават да денонсират големи системни зареждания, които се появяват при използване на Kaspersky, въпреки че не са в същия мащаб, както преди.

За разлика от Kaspersky, Avast винаги е бил позициониран от разработчиците, като най-бързият и най-лесният от пълноправни антивирусни програми.

Ако погледнете указанията на мениджъра на задачите по време на антивирусното сканиране на системата, можете да видите, че Kaspersky Free генерира два пъти повече натоварване на процесор като Avast Free Antivirus и консумира почти седем пъти повече от RAM.

Avast:

Натоварването на системата, когато Avast antivirus работи

Kaspersky:

Натоварването на системата, когато Avast antivirus работи

Степента на натоварване на системата е недвусмислена победа за Avast.

Аваст 2: 2 Касперски

Допълнителни функции

Дори безплатната версия на антивирусната програма Avast предлага още допълнителни инструменти. Сред тях са браузърът SafeZone, анонимният код SecureLineVPN, инструментът за създаване на спешен диск, добавката за браузър Avast Online Security. Въпреки че заслужава да се отбележи, че според много потребители повечето от тези продукти са влажни.

Допълнителни функции на Avast Antivirus

Безплатната версия на Kaspersky предлага много по-малко допълнителни инструменти, но те са много по-добре изработени. Сред тези инструменти трябва да се подчертае защитата от облаци и клавиатурата на екрана.

Допълнителни функции на Avast Antivirus

Така че този критерий може да бъде награден.

Аваст 3: 3 Kaspersky

Въпреки че в съревнованието между Avast Free Antivirus и Kaspersky Free по точки ние отбелязахме равенство, но продуктът Kaspersky има преди Avast огромно предимство пред основния критерий - степента на защита срещу действията на злонамерени програми и нарушители. Според този показател един чешки антивирус може да бъде отстранен от руския му конкурент.