Преди да купите компютър, всеки има въпрос: настолна версия или лаптоп? За някои този избор е лесен и не отнема много време. Други не могат по никакъв начин да решат какво ще бъде по-добре. Очевидно и двата варианта имат свои предимства пред останалите. В тази статия ще се опитаме да разберем техните плюсове и минуси, а също така да помогнем да направим правилния избор.

Стационарен компютър или лаптоп: основните разлики

За да се разберат напълно всички предимства и недостатъци на всяко изпълнение на устройството, е необходимо да се разглобява всяка характеристика поотделно.

особеност Фиксиран компютър тетрадка
продуктивност Повечето настолни компютри имат най-голяма мощност, за разлика от лаптопите. Все пак всичко зависи от цената на устройството. Ако вземете същия ценови диапазон, този вариант ще бъде много по-добър в това отношение. За да постигнете същото изпълнение като нормален компютър, ще трябва да отделите много повече пари и резултатът ще бъде същият.
Размер и мобилност Разбира се, в тази функция компютърът напълно губи. Намира се на масата и има перфорирана форма. Ако има нужда да използвате устройството другаде, това е просто невъзможно. Освен това има впечатляващи размери. Никой няма да спори с факта, че размерът и мобилността на лаптопа напълно побеждават противника ви. Той може да се носи с вас и да се използва там, където е удобно. Освен това, поради своята компактност, тя се поставя в специална торба или стандартна раница.
ъпгрейд Благодарение на своя дизайн всеки стационарен компютър може да бъде предмет на модернизация от страна на потребителя. Това може да бъде всичко: от добавяне или подмяна на RAM до пълно реорганизиране на системата. За разлика от първия вариант е невъзможно да се модернизира почти всичко в лаптопа. В някои случаи разработчиците предвиждат възможност за подмяна на RAM, както и инсталиране на допълнителен дискретен графичен процесор. Обикновено обаче можете да замените само твърдия диск с по-нов или със SSD.
надеждност Поради факта, че компютърът винаги остава неподвижен, вероятността за причиняване на технически щети се намалява до нула. Така че, разбира се, това е голям плюс за устройството. За съжаление, разбивката на лаптопа е много по-често. Тя е свързана, разбира се, със своята мобилност. Поради постоянно движение, рискът от разваляне на устройството ще се върне многократно. Що се отнася до самата ютия, както и до компютъра и лаптопа, вероятността за неуспех е приблизително еднаква. Всичко зависи от начина, по който потребителят използва възможностите си.
Трудност на ремонта Ако наистина се сведе до разбивка, тогава, като правило, потребителят може самостоятелно да го идентифицира и веднага да се отърве от него. В по-сериозни случаи проблемът се решава чрез замяна на дефектната част. Доста лесна и евтина. Потребителите на лаптопи ще изпитват сериозни неудобства, ако устройството им не успее. Първо, тя няма да работи самостоятелно. Във всеки случай ще трябва да се свържете със сервизния център, който вече води до разходи. И ако разбивката е наистина сериозна, значи ще повреди джоба на собственика. В много случаи е по-лесно да си купите нова кола, отколкото да се опитате да поправите стара.
непрекъснатост Много, за съжаление, имат проблеми с електричеството в дома си. И вследствие на това може сериозно да засегне компютъра. В края на краищата внезапното изключване на светлината в къщата може да доведе до сериозни последствия. За да направите това, трябва да закупите непрекъсната система, което е допълнителен разход. С лаптоп е много по-лесно и по-удобно. Благодарение на собствената си акумулаторна батерия, тя може да се използва без опасения за безопасност, както и на места, където няма електричество.
Консумация на електроенергия Купуването на настолен компютър не е най-добрият начин за пестене на електроенергия. Не е много важно, но е предимство. Консумира много по-малко електроенергия.

Всяко устройство има свои предимства. И е трудно да се каже, че някои от тях са по-добри от противника им. Всичко зависи от личните предпочитания на потребителя, както и от целта, за която устройството е закупено.

Desktop или лаптоп: по-подробен анализ

Както можете да видите от предишната секция, не е възможно да определите точно кое устройство ще бъде по-добре: лаптоп или компютър. Първо, те имат около същия брой плюсове и минуси. На второ място, за всяка ситуация ще бъде по-удобен вариант. Ето защо предлагаме да разберем малко по-дълбоко: на кого и с каква цел е обичайното устройство и на кого е лаптопът?

Основни разлики между лаптопа и компютъра

Устройство за ежедневни нужди

Под ежедневните нужди се разбира гледане на филми, посещение на социални мрежи и подобни дейности. Най-вероятно, ако имате нужда от компютър за такива цели, най-добре е да закупите стандартен евтин лаптоп. Той лесно може да се справи с това и благодарение на своята мобилност можете да използвате неговите функции навсякъде в къщата, а не само.

Лаптоп за дома

Обикновено такова устройство не изисква големи разходи, тъй като неговите нужди не изискват висока производителност. Ще бъде достатъчно да имате слаба кола, която можете да купите за 20-30 000 рубли в случай на лаптоп и за 20 - 50 в случай на стационарен компютър. По отношение на техническите характеристики, за гледане на филми и сърфиране в интернет, както и за слаби игри, 4 GB RAM, двуядрен процесор, 1 GB видео памет и стандартен твърд диск 512 GB. Другите компоненти могат да имат някакви характеристики.

Компютър за геймърите

Ако компютърът е закупен за игра или само за обикновени игри в различни новости, тогава, разбира се, трябва да купите настолна версия. Първо, както вече споменахме, купуването на стационарен компютър с висока производителност ще бъде много по-евтино от лаптоп за игри. На второ място, не е тайна за никого, че заедно с появата на нови игри, системните изисквания за тях също се увеличават. Поради това е необходимо да се актуализират компютърните компоненти от време на време, което е невъзможно за лаптоп.

Компютър за геймърите

В този случай компютърът може да направи с внушителна сума пари, особено в случай на лаптоп. Ако цената на закупуването на персонален компютър за игри не е толкова висока, особено ако играчът реши да го събере сам, купувайки всички компоненти поотделно и монтаж себе си, а след това с лаптоп е огромен брой. Можете да си купите игра стационарен компютър за 50-150 000 рубли минимум. Такава машина е достатъчна, за да играе в популярните новости, но след няколко години ще е необходимо да обновите хардуера. Лаптопът за игри ще струва между 150 и 400 хиляди рубли, които не могат да си позволят всеки геймър, а изпълнението му ще бъде много по-лошо от версията за настолни компютри за същата сума. Характеристиките на такова устройство трябва да имат повече от 2-4 гигабайта видео памет, широкоекранен монитор с висока разделителна способност, 4-8 ядро ​​процесор с висока честота и, разбира се, около 16 GB RAM.

Какво да купите за проучване

За учениците е по-вероятно лаптопът да се побере. Въпреки че всичко зависи от обучението. Ако става дума за писане на резюмета и други подобни, тогава за лаптоп. Но ако вашите проучвания включват използването на всички големи програми, които изискват както висока производителност на машината, така и удобно работно място, тогава е по-добре да погледнете настолния компютър.

Лаптоп за обучение

Както при домашен лаптоп, в този случай можете да направите с бюджетен вариант, чиято цена ще бъде от 20 до 60 000 рубли.

Устройство за работа

Както при обучението, изборът трябва да зависи от каква работа Ви интересува. Например за дизайнери, които работят по програми по тип Adobe Photoshop и така нататък, по-добре е да вземете продуктивен настолен компютър. От друга страна, при такава работа мобилността и компактността също ще бъдат добре дошли. Ето защо най-вероятно в такива случаи се нуждаете от скъп лаптоп, който съчетава както високото представяне, така и всички предимства на лаптопите.

Компютър за работа

За програмист обичайният вариант може да е подходящ, но ако не е специалист по игрите. За професиите, където се използва по-сложен софтуер, например, AutoCAD за 3D моделиране или Sony Vegas Pro за да работите с видео, по-продуктивна машина е по-подходяща. Особено важно е графичната карта и процесор, които трябва да имат висока скорост на работа, както и да подкрепят решаването на сложни проблеми. Такива устройства ще струва на потребителя 40-60 000 рубли за закупуване на лаптоп и 50-100 000 рубли за стационарен компютър.

Резултатът

След като проучихме всички предимства и недостатъци на двете приложения на устройствата, можем да заключим, че за всеки отделен случай неговият вариант ще направи. Първо трябва да разберете целта на компютъра. Затова препоръчваме да изучите тази статия подробно, като прецените всички нюанси, описани в нея, след това направете правилния избор и отидете в специализиран магазин.