Както всеки друг обект в къщата, системният модул на компютъра може да се запуши с прах. Той се появява не само на повърхността, но и върху компонентите, поставени вътре. Естествено е необходимо да се извършва редовно почистване, в противен случай работата на устройството ще се влоши всеки ден. Ако никога не сте почиствали компютъра или лаптопа си или сте го направили преди повече от шест месеца, препоръчваме ви да погледнете под капака на вашето устройство. Има голяма вероятност да намерите огромно количество прах, което влошава производителността на компютрите.

Основната последица от замърсения с прах компютър е нарушение на охладителната система, което може да доведе до постоянно прегряване на отделните компоненти на устройството и на цялата система като цяло. В най-лошия случай процесор или видеокарта може да изгори. За щастие, благодарение на съвременните технологии, това се случва рядко, защото разработчиците все повече изпълняват функцията на аварийно изключване при висока температура в своите продукти. Независимо от това, това не е причина да се игнорира замърсяването на компютъра.

Почистване на компютъра или лаптопа от прах

Доста важен фактор е това, което притежавате. Факт е, че почистването на лаптопа е фундаментално различно от същия процес с компютър. В тази статия ще намерите инструкции за всеки тип устройство.

Процедурата за почистване на системния модул на стационарен компютър

Процесът на почистване на настолен компютър от прах се състои от няколко етапа, които ще бъдат разгледани в този раздел. По принцип този метод не е твърде сложен, но не може да бъде наречен прост. Ако напълно спазвате инструкциите, не би трябвало да има никакви затруднения. Първата стъпка е да се подготвят всички инструменти, които могат да бъдат използвани в процедурата, а именно:

  • Комплект отвертки, подходящи за вашия системен блок за разглобяване на устройството;
  • Малки и меки четки за труднодостъпни места;
  • Гумена гума;
  • Гумени ръкавици (ако е необходимо);
  • Прахосмукачка.

След като всички инструменти са готови, можете да продължите.

Бъдете внимателни, ако нямате опит в разглобяването и монтажа на персонален компютър, защото всяка грешка може да бъде фатална за вашето устройство. Ако те не са сигурни в способностите си, добре е да се свържете със сервизния център, където ще направят всичко за вас с малка такса.

Демонтаж на компютъра и първично почистване

Първо трябва да отстраните страничния капак на системния модул. Това се прави с помощта на специални винтове, поставени на гърба на устройството. Естествено, преди да започнете работа, е необходимо напълно да изключите компютъра от електричество.

Заснемане на страничния капак на системния модул

Ако за последен път компютърът беше почистван много отдавна, в този момент ще се отворят огромни количества прах пред вас. Първото нещо, което трябва да се отървете от тях. Най-доброто от всичко е, че тази задача ще се управлява от обикновена прахосмукачка, в която може да се изсмуква по-голямата част от праха. Внимателно ги разхождайте по цялата повърхност на компонентите. Внимавайте да не докосвате дънната платка и другите елементи на системния модул с твърди предмети, тъй като това може да повреди хардуерните компоненти.

Почистване на компютъра с прахосмукачка

Тъй като всичко свърши, можете да продължите към следващите стъпки. За правилното и висококачествено почистване е необходимо да изключите всички компоненти един от друг и след това да работите с всеки от тях отделно. Отново, бъдете изключително внимателни. Ако не сте сигурни как можете да съберете всичко обратно, трябва да се свържете със сервизния център.

Разглобен компютър

Демонтажът се извършва чрез отвинтване на всички винтове, държащи компонентите. Също така, като правило, има специални ключалки, с които е инсталирана RAM или охладител за процесора. Всичко зависи от индивидуалната конфигурация на устройството.

Охладители и процесор

По правило най-голямо количество прах се натрупва във вентилатора, а радиаторът влиза в охладителната система на процесора. Затова почистването на този компонент на компютъра е най-важно. Ще ви е необходима предварително приготвена четка, както и прахосмукачка. За да извадите охладителя, е необходимо да разхлабите ключалките, върху които е задържан.

Как да премахнете охладителя

Внимателно издухвайте радиатора от всички страни, така че да няма прах. Следва в курса идва четката, с която можете да влезете във всеки елемент на решетката и идеално да я почистите. Между другото, в допълнение към прахосмукачка, можете да използвате гума круша или кутия с компресиран въздух.

Почистване на охладителя на процесора

Не е необходимо да изваждате процесора от дънната платка. Достатъчно е само да изтриете повърхността му, а също и района около него. Между другото, в допълнение към почистване на компютъра от прах, този процес е най-добре да се комбинира с подмяната на термична паста. Обсъдихме как да направим това в отделна статия

Прочетете повече: Да се ​​научиш да прилагаш топлинна паста на процесора

Нанасяне на топлинна паста

Също така си струва да обърнете внимание на необходимостта да смазвате всички фенове. Ако преди да забележите ненужен шум, когато компютърът работи, възможно е да е дошло времето за смазване.

Урокът: Смажете охладителя на процесора

Захранващо устройство

За да премахнете захранването от системния модул на компютъра, трябва да развиете винтовете, намиращи се на гърба на компютъра. До този момент всички кабели, идващи от захранването, трябва да бъдат изключени от дънната платка. Тогава той просто получава.

Развийте захранващия блок

При захранването не е толкова просто. Това се дължи на факта, че не само трябва да бъде изключен от дънната платка и изваден от системата, но и разглобен. Това може да се направи с помощта на специални винтове, поставени на повърхността. Ако няма такива, опитайте се да разкъсате всички стикери и да погледнете под тях. Често там са разположени винтовете.

Разглобяване на захранващия блок

Така че блокът е демонтиран. По принцип, всичко се случва по аналогия с радиатора. Първо издухвайте всичко с прахосмукачка или круша, за да се отървете от нестабилния прах, който се появи недалеч, след което работите с четка, като направите своя път към труднодостъпните места на устройството. Освен това можете да използвате кутия с компресиран въздух, която също се справя перфектно със задачата.

Почистване на захранването

Оперативна памет

Процесът на почистване на RAM е малко по-различен от този за другите компоненти. Това се дължи на факта, че това е малък бар, на който не се натрупва много прах. Трябва обаче да се извърши почистване.

Оперативна памет

Само за памет и трябваше да подготвите гумена гума или обикновен молив, на гърба на който има "бод". Така че, трябва да премахнете летвите от гнездата, в които са поставени. За да направите това, разхлабете специалните ключалки.

Премахнете RAM

След отстраняване на лентите трябва внимателно, но не прекалявайте, да изтривате гумата върху жълтите контакти. По този начин ще се освободите от всяко замърсяване, което пречи на работата на RAM.

Почистване на ОП с гумичка

Видеокарта

За съжаление, не всеки може да разглоби видеокарта у дома. Следователно в почти 100% от случаите с този компонент е по-добре да се свържете със сервизния център. Въпреки това е възможно и с помощта на импровизирани средства да се извърши минимално почистване, което също може да помогне.

Видеокарта в праха

Всичко, което може да се направи в нашия случай, е да се взриви графичният адаптер във всички отвори и също така да се опитате да получите четка на мястото, където отива. Тук всичко зависи от модела, например, не е необходимо демонтирането на стари карти, тъй като те нямат корпус.

Почистване на видеокартата
Ако, разбира се, сте уверени във вашите способности, можете да опитате да извадите калъфа от графичния адаптер, да го почистите и да смените топлинната паста. Но бъдете внимателни, тъй като това устройство е много крехко.

Прочетете още: Сменете топлинната паста на видеокартата

дънна платка

Най-добре е да почистите този елемент на компютъра в самия край, когато всички други компоненти са изключени и почистени. По този начин става възможно да се извърши пълно и цялостно почистване на дъската от прах без смущения от други компоненти.

дънна платка

По отношение на самия процес, всичко се случва по аналогия с процесора или захранването: пълна прочистка с прахосмукачка, последвана от четкане.

Почистване на лаптопа от прах

Тъй като процесът на пълно демонтиране на лаптопа е доста труден, той може да бъде поверен само на специалист. Разбира се, можете да опитате да направите това у дома, но има голяма вероятност, че няма да можете да върнете устройството обратно. И ако това стане, не е факт, че работата му ще бъде толкова стабилна, колкото и преди.

Лаптопът в праха

Ако сте поне малко несигурни от това, което можете да разглобявате и сглобите лаптоп без усилия и също така нямате много опит в тази област, е по-добре да се свържете със сервизния център. Обикновено цената на тази услуга е около 500 - 1000 рубли, което не е толкова за безопасността и ефективността на вашето устройство.

Почистване на преносимия компютър 2

Въпреки това, има добра възможност за това как можете да извършите повърхностно почистване на лаптопа от прах. Да, този метод не дава такъв качествен резултат, който може да бъде постигнат с пълно разглобяване на устройството, но не е толкова лошо.

Този метод се състои в частично разглобяване. Трябва да извадите батерията и задния капак на лаптопа. Всеки може да го направи. Ще ви е необходима отвертка, която се вписва в винтовете на гърба на лаптопа. Начинът на отстраняване на батерията зависи от модела, като правило той се намира на повърхността на лаптопа, така че не бива да има никакви трудности.

Премахване на задния капак на лаптопа

Когато задният панел на устройството е "оголен", ще ви е необходима кутия с компресиран въздух. Може да се намери във всеки специализиран магазин на ниска цена. С помощта на малка тръба, през която излиза силен въздушен поток, можете да почистите лаптопа си добре от прах. За по-задълбочено почистване отново е по-добре да се свържете със сервизния център.

заключение

Много е важно редовно да извършвате цялостно почистване на компютъра или лаптопа от натрупания прах в него. И това не трябва да бъде просто почистване на повърхността с прахосмукачка. Ако оценявате вашето устройство и правилната му работа, е необходимо този въпрос да бъде разгледан с пълна отговорност. В идеалния случай, да се освободите от замърсяване в компютъра е най-добре с периодичност от 1-2 месеца, но можете и малко по-рядко. Основното нещо е, че между тези сесии не е минало половин година или година.