Сред програмите, създадени за 3D моделиране, Cinema 4D, универсален CG-продукт с възможно най-широки възможности за приложение, се откроява.

Cinema 4D Studio прилича на легендарния 3ds Max и в някои отношения дори надминава чудовището от Autodesk, което обяснява популярността на програмата. Киното има огромен брой функции и може да посрещне всяка необходимост от създаване на компютърна графика. Поради тази причина интерфейсът му е много сложен, изобилието от отметки, надписи и плъзгачи може да обезсърчи потребителя. Въпреки това, разработчиците доставят своите потомци с подробни препратки и видео курсове, в допълнение, дори и в демо версията има рускоезично меню.

Преди да преминете през функционалността на тази програма, е важно да се отбележи, че Cinema 4D Studio добре се "получава" заедно с много други формати на трети страни. Например архитектурната визуализация в Cinema 4D е конфигурирана да работи заедно с файловете на Archicad, поддържа взаимодействие с Sketch Up и Houdini. Нека да преминем към преглед на най-основните функции на това студио.

Прочетете още: Софтуер за 3D моделиране

Триизмерно моделиране

Всички сложни обекти, създадени в Cinema 4D, се преобразуват от стандартни примитиви, като се използват инструменти за полигонно моделиране и използването на различни деформатори. За да създадете обекти, сплайните се използват също за осигуряване на лофтинг, екструзия, симетрично въртене и други трансформации.

Стандартни примитиви в Cinema 4D

Spline в кино 4D

Програмата има способността да прилага булеви операции - добавя, изважда и пресича примитиви.

Кино 4D има уникален инструмент - полигонен молив. Тази функция Ви позволява интуитивно да увеличавате геометрията на обекта така, сякаш е била нарисувана с молив. С този инструмент можете много бързо да създавате и редактирате сложни или бионични форми, модели и триизмерни модели.

Сред другите удобни функции при работа с програмата е инструментът "нож", който може да направи дупки във формата, да нарязва равнината или да прави разрез по пътя. Друго кино 4D има функция за рисуване с четка върху повърхността на обекта, което дава деформация на мрежата на обекта.

Нож за инструменти в кино 4D

Създаване и текстуриране на материали

В своя алгоритъм текстурирането и засенчването на кино 4D също има свои собствени характеристики. Когато създавате материал, програмата може да използва слоеве с изображения, създадени например във Photoshop. Редакторът на материалите ви позволява да контролирате яркостта и отразяването на няколко слоя в един канал.

Настройване на материала в Cinema 4D

В Cinema 4D се изпълнява функция, с която рисунката на реалистично изображение ще се показва в реално време без изобразяване. Потребителят може да приложи предварително настроена боя или текстура с помощта на четка, като използва способността да начертава няколко канала едновременно.

Етапно осветление

Cinema 4D разполага с функционален инструментариум за естествено и изкуствено осветление. Възможно е да се регулира яркостта, избледняването и цвета на осветлението, както и плътността и разсейването на сенките. Параметрите на светлината могат да се регулират във физически количества (лумени). За по-голям реализъм на осветената сцена светлинните източници получават отблясъци и шум.

Настройки за светлина в Cinema 4D

За да се създадат реалистични грешки в изчисляването на осветеността, програмата използва глобална технология за осветяване, отчитайки поведението на светлинния лъч, отразен от повърхността. Потребителят също така може да свърже HDRI карти, за да потопи сцената в околната среда.

Интериор в кино 4D

Cinema 4D Studio има интересна функция, която създава стерео изображение. Стерео ефектът може да бъде конфигуриран както в реално време, така и да се създаде отделен канал с него при изобразяването.

анимация

Създаването на анимации е многофункционален процес, който в Cinema 4D получава най-голямо внимание. Времевата линия, използвана в програмата ви позволява да наблюдавате позицията на всеки анимиран обект по всяко време.

Чрез функцията за нелинейни анимации можете гъвкаво да контролирате движенията на различни обекти. Движенията могат да бъдат подредени в различни варианти, примка или добавени шаблони. В Cinema 4D можете да конфигурирате звука и да го синхронизирате с определени процеси.

Анимационен панел в Cinema 4D

За по-реалистични видео проекти, художникът на аниматор може да се възползва от системите за частици, които симулират атмосферните и климатичните ефекти, реалистично развиващите се функции на косата, динамиката на твърдите и меки тела и други технически ефекти.

Ето и края на прегледа на Cinema 4D. Можете да обобщите следното.

Предимства:

- Наличие на рустифицирано меню
- Поддръжка на голям брой формати и взаимодействие с други приложения
Интуитивни инструменти за моделиране на полигони
- Удобен процес на създаване и редактиране на сплайни
- Обширни опции за персонализиране на реалистични материали
- Прост и функционален алгоритъм за регулиране на светлината
- Възможност за създаване на стерео ефект
- Функционален инструментариум за създаване на триизмерна анимация
- Наличие на система със специални ефекти за натурализма на анимирани видеоклипове

недостатъци:

- Безплатната версия има времеви ограничения
- Компроментиран интерфейс с изобилие от функции
- Нелогичен алгоритъм за преглеждане на модела в прозореца за показване
- Обучението и адаптирането към интерфейса ще отнеме време

Изтеглете пробна версия на кино 4D

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт