Когато се опитате да свържете компютъра си към мрежата, възможно е той да не се вижда от друг компютър и съответно няма да може да го вижда. Да видим как да решим проблема, посочен на компютърните устройства с Windows 7.

Вижте също: Компютърът не вижда компютри в мрежата

Начини за отстраняване на проблема

Причините за този провал могат да бъдат както софтуер, така и хардуер. Преди всичко трябва да проверите правилността на връзката с компютъра към мрежата. Затова е важно да се уверите, че щепселът приляга плътно към съответния слот за адаптер на компютъра и маршрутизатора. Важно е също така да използвате кабелна връзка, така че да няма прекъсване на кабела в цялата мрежа. В случай на използване на Wi-Fi модем, трябва да сте сигурни, че работи, като се опитате да преминете през браузъра към всеки сайт в световната мрежа. Ако интернет работи добре, тогава причината за проблема не е в модема.

Но в тази статия ще разгледаме по-подробно преодоляването на програмните причини за тази неизправност, свързана с конфигурацията на Windows 7.

Причина 1: Компютърът не е свързан към работна група.

Една от причините, поради които може да възникне този проблем, е липсата на връзка между компютъра и работната група или съвпадението на името на компютъра в тази група с името на друго устройство в него. Ето защо първо трябва да проверите наличието на тези фактори.

 1. За да проверите дали името на компютъра ви все още е заето от някое устройство в мрежата, кликнете върху "Старт" и отворете "Всички програми" .
 2. Отидете на Всички програми чрез менюто "Старт" в Windows 7

 3. Намерете папката "Стандарт" и я въведете.
 4. Отворете папката Стандарт чрез менюто "Старт" в Windows 7

 5. След това намерете елемента "Command Line" и кликнете с десния бутон върху него (щракнете с десния бутон на мишката). В списъка, който се отваря, изберете типа стартиране с администраторски права.

  Стартирайте командния ред като администратор чрез менюто "Старт" в Windows 7

  урок: Как да отворите "командния ред" в Windows 7

 6. В "Командния ред" въведете израз, използвайки следния модел:

  ping IP

  Вместо "IP" въведете конкретен адрес на друг компютър в тази мрежа. Например:

  ping 192.168.1.2

  След като въведете командата, натиснете Enter .

 7. Превключете към проверката на пинг, като въведете команда в командния ред в Windows 7

 8. След това обърнете внимание на резултата. Ако компютърът, чийто IP адрес сте въвели, е pinged, но вашият не се вижда от други устройства в мрежата, много вероятно е да се каже, че името му съвпада с името на другия компютър.
 9. Информация за проверката на пинг в командния ред в Windows 7

 10. За да се уверите, че името на работната група на вашия компютър е правилно и, ако е необходимо, да направите промени, щракнете върху Старт и щракнете с десния бутон върху елемента Компютър . В списъка, който се показва, изберете "Свойства".
 11. Отидете на свойствата на компютъра чрез менюто "Старт" в Windows 7

 12. След това кликнете върху елемента "Разширени опции ..." в лявата част на показаната обвивка.
 13. Отворете разширените системни настройки в прозореца за свойства на компютъра в Windows 7

 14. В отворения прозорец преминете към секцията "Име на компютъра" .
 15. Отворете раздела Име на компютъра в прозореца Advanced System Settings в Windows 7

 16. След като преминете към посочения раздел, трябва да обърнете внимание на стойностите, противоположни на елементите "Пълно име" и "Работна група" . Първата трябва да е уникална, т.е. никой от компютрите в мрежата да няма същото име като вашето. Ако това не е така, ще трябва да замените името на вашия компютър с уникален. Но името на работната група задължително трябва да съответства на същата стойност за другите устройства в тази мрежа. Естествено, трябва да го знаете, защото без тази мрежа връзката е невъзможна. Ако една или и двете посочени стойности не отговарят на горепосочените изисквания, кликнете върху бутона Промяна .
 17. Отидете, за да промените името на компютъра или работната група в прозореца за разширени системни настройки в Windows 7

 18. В отворения прозорец, ако е необходимо, променете стойността в полето Име на компютър на уникално име. В блока "Е членът" поставете радио бутона в позиция "работна група" и запишете името на мрежата там. След като направите промени, кликнете върху "OK" .
 19. Променете името на компютъра и работната група в прозореца Промяна на името на компютъра или домейна в Windows 7

 20. Ако сте променили не само името на групата, но и името на компютъра, ще трябва да рестартирате компютъра, който ще бъде отразен в информационния прозорец. За да направите това, кликнете върху "OK" .
 21. Информационен прозорец за необходимостта да рестартирате компютъра, за да промените името му в Windows 7

 22. Кликнете върху елемента "Затваряне" в прозореца със системните свойства.
 23. Затваряне на прозореца за разширени системни настройки в Windows 7

 24. Ще се отвори прозорец с искане да рестартирате компютъра. Затворете всички активни приложения и документи и рестартирайте системата, като кликнете върху бутона "Рестартирай сега" .
 25. Преход за рестартиране на компютъра в диалогов прозорец в Windows 7

 26. След рестартиране, компютърът ви трябва да се показва онлайн.

Причина 2: Деактивиране на откриването на мрежата

Също така причината, поради която вашият компютър не вижда други компютри в мрежата, може да е да забраните откриването на мрежата на него. В този случай трябва да промените съответните настройки.

 1. На първо място, е необходимо да се премахне конфликтът на IP адреси в рамките на текущата мрежа, ако тя съществува. Как да направите това е описано в съответната статия на нашия уебсайт.

  Активиране на автоматично придобиване на IP адрес в прозореца с протоколи за Internet Protocol версия 4 в Windows 7

  урок: Разрешаване на проблеми с конфликт на IP адреси в Windows 7

 2. Ако не се спазва конфликтът на адрес, трябва да проверите дали е активирано разпознаването на мрежата. За да направите това, кликнете върху "Старт" и отидете в "Контролен панел" .
 3. Отидете в контролния панел чрез менюто "Старт" в Windows 7

 4. Сега отворете секцията "Мрежа и интернет" .
 5. Отворете раздела Мрежа и интернет в контролния панел в Windows 7

 6. След това отидете в "Център за управление ..." .
 7. Отидете в Центъра за мрежи и споделяне в контролния панел в Windows 7

 8. Кликнете върху елемента "Промяна на разширените настройки ..." в лявата част на показания прозорец.
 9. Превключете на модифициране на разширените опции за споделяне в секцията "Център за мрежи и споделяне" на контролния панел в Windows 7

 10. В отворения прозорец в квадратчетата Откриване и споделяне на мрежата преместете радио бутоните в горните позиции и след това кликнете върху Запазване на промените . След това ще се активира откриването на мрежата на компютъра ви, както и достъпът до неговите файлове и папки.

Активиране на разкриването на мрежи и споделянето на файлове и принтери в разширените опции за споделяне в Windows 7

Ако никой от тези методи не е помогнал, проверете защитната стена или антивирусните настройки. За да започнете, опитайте да ги изключите един по един и да видите дали компютърът е станал видим в мрежата. Ако се появи на други потребители, трябва да преконфигурирате параметрите на съответния защитен инструмент.

Деактивиране на защитната стена в прозореца Конфигуриране на настройките в Windows 7

урок:
Как да деактивирате антивирусите
Как да деактивирате защитната стена в Windows 7
Конфигуриране на защитната стена в Windows 7

Причината, поради която компютърът с Windows 7 не се вижда в мрежата, може да бъде редица фактори. Но ако отхвърлим хардуерните проблеми или възможните кабелни повреди, най-честите от тях са липсата на връзка с работната група или деактивирането на откриването на мрежата. За щастие тези настройки са относително лесни за настройка. Представяйки тези инструкции, проблемите с елиминирането на проблема не трябва да възникват дори от начинаещи.