Много съвременни потребители подценяват "командния ред" на Windows, считайки го за ненужна реликва от миналото. Всъщност това е мощен инструмент, с който можете да постигнете повече от използването на графичен интерфейс. Една от основните задачи, които "Командния ред" ще помогне за решаване, е да възстанови работата на операционната система. Днес искаме да ви запознаем с методите за възстановяване на Windows 7, използвайки този компонент.

Етапи на възстановяване на Windows 7 чрез "командния ред"

Има много причини, поради които G-7 може да спре да работи, но командният ред трябва да бъде активиран в такива случаи:

 • Твърд диск за възстановяване;
 • Повреда на записа на зареждане (MBR);
 • Нарушаване на целостта на системните файлове;
 • Сривове в регистъра.

В други ситуации (например проблеми, дължащи се на вирусна активност) е по-добре да се използва по-специализиран инструмент.

Ние анализираме всички случаи, от най-трудните до най-простите.

Метод 1: Възстановяване на диска

Една от най-трудните опции за грешки при стартирането, не само Windows 7, но и всякакви други проблеми с операционната система с твърдия диск. Разбира се, най-доброто решение е незабавното заместване на неуспешния твърд диск, но не винаги има свободно устройство. Можете да възстановите частично твърдия диск с помощта на "Command Line" , но ако системата не се стартира, ще трябва да използвате инсталационния DVD или флаш устройство. Допълнителни указания предполагат, че всички са на разположение на потребителя, но само в случай, че предоставяме връзка към ръководството за създаване на инсталационното устройство.

Повече подробности: Инструкции за създаване на стартиращо флаш устройство в Windows

 1. Преди да започнете процедурата, трябва да подготвите правилно BIOS на компютъра. Отделна статия на нашия уебсайт е посветена на тези действия - ние го довеждаме, за да не се повтаря.
 2. Vklyuchenie-USB-AMI-BIOS

  Повече подробности: Как да настроите обувката от USB флаш устройството

 3. Свържете USB флаш устройството към компютъра или поставете диска в устройството и рестартирайте устройството. Натиснете който и да е клавиш, за да започнете да изтегляте файлове.
 4. Изтеглете файлове от Windows 7, за да стартирате командния ред за възстановяване

 5. Изберете предпочитаните от вас езикови настройки и кликнете върху Напред .
 6. Изберете език на системата, за да изтеглите командния ред на Windows 7

 7. На този етап кликнете върху елемента "Стартиране на възстановяване" .
  Намерете буквата на системния диск, за да възстановите системата Windows 7 чрез командния ред
  Ето няколко думи за характеристиките на разпознаване на средата за възстановяване на твърди дискове. Въпросът е, че околната среда по друг начин дефинира логически дялове и физически твърди дискове - с C- устройството : той показва запазения системен дял, а подразделът по подразбиране с операционната система ще бъде D :. За по-точна дефиниция трябва да изберете "Startup Recovery" , тъй като тя обозначава буквата на желаната секция.
 8. След като намерите данните, които търсите, отменете инструмента за възстановяване на стартирането и се върнете в главния прозорец на средата, в който този път изберете опцията "Команден ред" .
 9. Стартирайте командния ред, за да проверите диска, преди да възстановите Windows 7 система

 10. След това въведете следната команда в прозореца (може да се наложи да превключите езика на английски, по подразбиране това се прави с комбинацията Alt + Shift ) и натиснете Enter :

  chkdsk D: /f /r /x

  Моля, обърнете внимание - ако системата е инсталирана на D: drive, тогава chkdsk E: трябва да бъде зададена в командата, ако е на E: - тогава chkdsk F :, и така нататък. Знакът /f означава стартиране на търсенето на грешки, /r означава търсене на лоши сектори и /x означава демонтиране на дяла, за да се улесни работата на програмата.

 11. Стартирайте проверка на твърдия диск в Windows 7 System Restore Command Prompt

 12. Сега компютърът трябва да остане сам - по-нататъшната работа се извършва без намеса на потребителя. На някои етапи може да изглежда, че изпълнението на командата е блокирано, но всъщност инструментът е попаднал в трудночледен сектор и се опитва да коригира грешките си или да го отбележи като неуспешен. Поради тези функции процедурата понякога отнема много време, до един ден или повече.

По този начин дискът, разбира се, няма да може да се върне в фабричното състояние, но тези действия ще позволят на системата да зареди и да направи резервни копия на важни данни, след което ще бъде възможно да започне пълноценно третиране на твърдия диск.

Вижте също: Възстановяване на твърдия диск

Метод 2: Поправете записа на зареждането

Записът за зареждане, известен още като MBR, е малък дял на твърдия диск, на който има таблица с дялове и помощна програма за управление на натоварването на системата. В повечето случаи MBR е повреден, когато HDD се повреди, но някои опасни вируси могат да причинят този проблем.

Възстановяването на дяла за зареждане е възможно само чрез инсталационния диск или флаш паметта, поради което не е твърде различно от това да донесете HDD в работеща форма. Има обаче няколко важни нюанса, затова Ви препоръчваме да се обърнете към подробните указания по-долу.
MBR поправя в командния ред на Windows 7 за възстановяване на системата

Повече подробности:
Ремонт на MBR записи за зареждане в Windows 7
Възстановяване на зареждане на зареждане в Windows 7

Метод 3: Поправете повредени системни файлове

По-голямата част от ситуациите, при които се изисква възстановяване на системата, са свързани с проблеми в системните файлове на Windows. Има много причини за неуспехи: злонамерени действия, неточни действия на потребителите, програми на трети страни и т.н. Но независимо от източника на проблема, решението ще бъде същото - инструментът SFC, с който е най-лесно да взаимодействате чрез "Command Line" . По-долу ви предоставяме връзки към подробни инструкции за проверка на системните файлове за целостта, както и за възстановяване при почти всякакви условия.
Сканирайте системните файлове през командния ред на Windows 7 за възстановяване на системата

Повече подробности:
Проверете целостта на системните файлове в Windows 7
Възстановяване на системни файлове в Windows 7

Метод 4: Възстановяване на проблеми с регистъра

Последната опция, в която е желателно да се използва "командния ред" - наличието на критични щети в регистъра. Като правило, с такива проблеми Windows работи, но с изпълнението на големи проблеми възникват. За щастие, системните компоненти като "командния ред" не са предмет на грешки, защото чрез него можете да донесете инсталирания Windows 7 в работния изглед. Този метод е разгледан подробно от нашите автори, така че моля, вижте следващото ръководство.

Редактиране поправка в Windows 7 система за възстановяване ред

Повече подробности: Възстановете регистъра на Windows 7

заключение

Демонтирахме основните опции за неуспехи в седмата версия на Windows, която може да бъде коригирана с помощта на "Command Line" . Накрая, отбелязваме, че все още има специални случаи като проблеми с DLL файлове или особено неприятен вирус, но създаването на подходяща инструкция за всички потребители не е възможно.