Виртуалната частна мрежа (VPN) в операционната система Windows 10 може да се използва за лични работи или работа. Основното му предимство е осигуряването на сигурна интернет връзка в сравнение с други методи за свързване към мрежата. Това е чудесен начин да защитите данните си в среда на опасна информационна среда. В допълнение, използването на VPN може да реши проблема с блокираните ресурси, което също е доста релевантно.

Конфигуриране на VPN връзка в Windows 10

Очевидно е, че използването на частна виртуална мрежа е от полза, особено, тъй като е доста лесно да конфигурирате този вид връзка в Windows. Помислете по-подробно за процеса на създаване на VPN връзка по различни начини.

Метод 1: HideMe.ru

Можете да използвате всички предимства на VPN след инсталиране на специални програми, включително HideMe.ru , Този мощен инструмент, за съжаление, се плаща, но всеки потребител, преди да купи, може да оцени всички предимства на HideMe.ru, използвайки еднодневен пробен период.

 1. Изтеглете приложението от официалния сайт (за да получите кода за достъп в приложението, трябва да посочите имейл при изтегляне).
 2. Посочете по-удобен език за настройване на приложението.
 3. Изберете език в приложението HideMe.ru

 4. След това трябва да въведете кода за достъп, който трябва да дойде на пощата, посочена при изтеглянето на HideMe.ru, и да кликнете върху бутона "Login" .
 5. Въведете код, за да стартирате HideMe.ru в Windows 10

 6. Следващата стъпка е да изберете сървъра, чрез който ще бъде организирана VPN (можете да използвате която и да е).
 7. След това кликнете върху бутона "Свързване" .
 8. Свързване към VPN сървър чрез HideMe.ru в Windows 10

Ако всичко е направено правилно, можете да видите съобщението "Свързано" , сървъра, който сте избрали, и IP адреса, през който ще се движи трафикът.

Успешна VPN връзка през HideMe.ru в Windows 10

Метод 2: Записване в реално време

Windscribe е безплатна алтернатива на HideMe. Въпреки липсата на потребителски такси, тази услуга VPN предлага на потребителите надеждна надеждност и бързина. Единственият недостатък е ограничението за пренос на данни (само 10 ГБ трафик на месец, когато посочвате пощата и 2 ГБ без да регистрирате тези данни). За да създадете VPN връзка по този начин, трябва да направите следното:

Изтегляне на абонамент от официалния сайт

 1. Инсталирайте приложението.
 2. Кликнете върху бутона Не, за да създадете профила на приложението.
 3. Проверка за наличие на профил в абонамент за абонамент

 4. Изберете тарифния план "Използвайте безплатно" .
 5. Изберете тарифен план в абонаментното меню

 6. Попълнете полетата, необходими за регистрация, и кликнете върху бутона "Създаване на безплатен профил" .
 7. Създайте профил в "Арендайз"

 8. Влезте в "Зареждане с абонамент" с вече създаден профил.
 9. Влезте в профила си за абонамент

 10. Кликнете върху иконата "Активиране" и, ако желаете, изберете предпочитания сървър за VPN връзката.
 11. Създаване на VPN връзка чрез абонамент в Windsor 10

 12. Изчакайте, докато системата съобщи за успешното завършване на операцията по свързване.

Метод 3: Стандартни системни инструменти

Сега нека разгледаме как можете да създадете VPN връзка без да инсталирате допълнителен софтуер. На първо място, трябва да настроите VPN профил (за лична употреба) или работен акаунт (за настройка на виртуален личен мрежов потребителски профил за предприятието) на компютъра. Това изглежда така:

 1. Натиснете "Win + I", за да стартирате прозореца "Опции" , след което щракнете върху "Мрежа и интернет" .
 2. Елементна мрежа и интернет в Windsor 10

 3. След това изберете "VPN" .
 4. Елементът VPN в Windows 10

 5. Кликнете върху Добавяне на VPN връзка .
 6. Добавяне на VPN връзка към Windows 10

 7. Посочете параметрите на връзката:
  • "Име" - създайте име за връзката, която ще се показва в системата.
  • "Име или адрес на сървъра " - тук трябва да използвате адреса на сървъра, който ще Ви осигури VPN услуги. Можете да намерите такива адреси в мрежата или да се свържете с вашия мрежов оператор.
  • Има платени и безплатни сървъри, така че преди да регистрирате тази опция, внимателно прочетете правилата за предоставяне на услуги.

  • "Тип VPN" - трябва да посочите вида на протокола, който ще бъде изброен на страницата на VPN сървъра, който сте избрали.
  • Конфигуриране на вида VPN връзка в Windows 10

  • "Тип данни за вход" - тук можете да използвате както вход и парола, така и други параметри, например, еднократна парола.

   Също така си струва да вземете предвид информацията, която може да се намери на страницата на VPN сървъра. Ако например сайтът има потребителско име и парола, използвайте този тип. Пример за настройките, посочени на сайта, който предоставя VPN сървърни услуги, е показан по-долу:

  • Пример за настройки на VPN сървър в Интернет

  • "Потребителско име", "Парола" - незадължителни параметри, които могат да се използват или не, в зависимост от настройките на VPN сървъра (взети от сайта).
 8. Накрая кликнете върху бутона "Запазване" .

След настройването трябва да започнете процедурата за свързване с създадената VPN. За да направите това, е достатъчно да изпълните няколко действия:

 1. Кликнете в долния десен ъгъл на иконата "Свързване чрез мрежата" и от списъка изберете предварително създадена връзка.
 2. Свързване с VNP в Windows 10

 3. В прозореца "Опции" , който се отваря след такива действия, изберете отново създадената връзка и кликнете върху бутона "Свързване" .
 4. Свързване с създадената VPN в Windows 10

 5. Ако всичко е наред, състоянието "Свързано" се показва в състоянието. Ако връзката не успее, използвайте различен адрес и настройки за VPN сървъра.
 6. Успешно свързване с VPN в Windows 10

Можете също така да използвате различни разширения за браузъри, които частично служат като VPN.

Прочетете повече: Най-добрите разширения за VPN за браузъра Google Chrome

Въпреки начина на използване, VPN е най-мощният защитник на вашите данни и отлично средство за достъп до блокирани сайтове. Така че не бъди мързелив и се занимава с този инструмент!