Понастоящем дисковете все повече губят предишната си популярност, като отстъпват място на други видове медии. Не е изненадващо, че сега потребителите все повече се опитват да инсталират (и в случай на аварии и зареждане) операционната система от USB устройство. Но за това трябва да напишете изображението на системата или инсталатора на инсталиращото флаш устройство. Нека да разберем как да направите това във връзка с Windows 7.

Вижте също:
Създаване на инсталационна флаш устройство в Windows 8
Ръководство за създаване на инсталационен USB диск

Създаване на мултимедия за зареждане на операционната система

Създайте bootable USB-drive, използвайки само вградените инструменти на Windows 7, е невъзможно. За да направите това, ви е необходим специален софтуер, предназначен за работа с изображения. Освен това ще трябва да създадете резервно копие на вашата система или да изтеглите разпространението на Windows 7 за инсталация, в зависимост от вашите цели. В допълнение, трябва да се каже, че от началото на всички манипулации, които ще бъдат описани по-долу, USB устройството вече трябва да бъде свързано към съответния съединител на компютъра. След това разглеждаме подробен алгоритъм за действия за създаване на инсталационно флаш устройство с помощта на различни софтуерни програми.

Вижте също: Приложения за създаване на USB инсталационен носител

Метод 1: UltraISO

Първо, помислете за алгоритъма на действията, използвайки най-популярното приложение за създаване на стартиращи флаш устройства - UltraISO.

Изтегляне на UltraISO

 1. Стартирайте UltraISO. След това в лентата с менюта кликнете върху "Файл" и от списъка, който се отваря, изберете "Отвори" или вместо това използвайте Ctrl + O.
 2. Отворете прозореца за отворено изображение в програмата UltraISO

 3. Ще се отвори прозорец за избор на файл. Ще трябва да отидете в директорията за намиране на предварително подготвеното изображение на OS в ISO формат. Изберете този обект и кликнете върху "Отваряне".
 4. Отваряне на изображение на Windows 7 в прозореца Open ISO файл в програмата UltraISO

 5. След като покажете съдържанието на изображението в прозореца UltraISO, кликнете върху "Зареждане" и изберете елемента "Изгори изображението на твърдия диск ..." .
 6. Отидете в прозореца за запис на изображение на твърд диск в програмата UltraISO

 7. Ще се отвори прозорецът за настройки за запис. Тук в падащия списък "Disk Drive" изберете името на флаш устройството, на което искате да записвате Windows. Сред другите носители може да бъде идентифициран с буквата на раздела или с неговия обем. Първо трябва да форматирате носителя, за да премахнете всички данни от него и да доведете до необходимия стандарт. За целта кликнете върху "Форматиране" .
 8. Превключете към форматирането на флаш устройство в прозореца за настройки за запис в програмата UltraISO

 9. Ще се отвори прозорец за форматиране. В падащия списък "Файлова система" изберете "FAT32" . Освен това се уверете, че в блока за избор на метода за форматиране е поставена отметка в квадратчето до опцията "Бързо" . След като изпълните тези стъпки, кликнете върху "Старт".
 10. Преход към стартиране на форматирането в прозореца Форматиране в програмата UltraISO

 11. Отваря се диалогов прозорец с предупреждение, че процедурата ще унищожи всички данни на носителя. За да започнете форматирането, трябва да вземете предупредителна бележка, като кликнете върху "OK" .
 12. Потвърждение на съгласието за форматиране на флаш устройството в диалоговия прозорец на програмата UltraISO

 13. След това горната процедура ще започне. Съответната информация в показания прозорец ще показва нейното завършване. За да го затворите, кликнете върху "OK" .
 14. Форматиране на флаш устройство, успешно завършено в програмата UltraISO

 15. След това кликнете върху "Затваряне" в прозореца за форматиране.
 16. Затваряне на прозореца за форматиране в програмата UltraISO

 17. Връщане към прозореца за настройки за запис UltraISO, от падащия списък "Метод за запис" изберете "USB-HDD +" . След това кликнете върху "Напиши" .
 18. Направете записване на изображение на Windows 7 на USB флаш устройство в прозореца за настройки за запис в програмата UltraISO

 19. След това се показва диалогов прозорец, където отново трябва да потвърдите намеренията си, като кликнете върху "Да" .
 20. Потвърждаване на началото на записването на изображение на Windows 7 на USB флаш устройство в диалогов прозорец в програмата UltraISO

 21. След това ще започне процедурата за записване на изображението на операционната система на USB флаш устройството. Можете да наблюдавате динамиката му с помощта на графичен индикатор на зелен цвят. Ще се покаже незабавно информация за етапа на завършване на процеса като процент и за приблизителното време до края му в минути.
 22. Записване на изображение на Windows 7 на USB флаш устройство в прозореца за настройки за запис в програмата UltraISO

 23. След като процедурата приключи, съобщението "Записът е завършен!" Ще се появи в зоната на съобщението на прозореца UltraISO. Сега можете да използвате USB флаш устройство, за да инсталирате операционната система на компютърно устройство или да заредите компютър в зависимост от целите си.

Записването на изображение на Windows 7 на USB флаш устройство е завършено в прозореца за настройки за запис в програмата UltraISO

урок: Създаване на bootable USB-drive Windows 7 в UltraISO

Метод 2: Инструмент за изтегляне

След това ще разгледаме как да решите проблема с помощта на инструмента за изтегляне. Този софтуерен продукт не е толкова популярен, колкото предишния, но предимството му е, че е създаден от същия разработчик като инсталираната OS - от Microsoft. Освен това трябва да се отбележи, че тя е по-малко универсална, т.е. тя е подходяща само за създаване на устройства за стартиране, докато UltraISO може да се използва за много други цели.

Изтеглете инструмента за изтегляне от официалния сайт

 1. След изтеглянето активирайте файла на инсталатора. В отворения прозорец за показване на инсталиращата програма за помощни програми щракнете върху Напред .
 2. Добре дошли в прозореца на Windows 7 USB DVD Помощна програма за инсталиране на инструмента за изтегляне

 3. В следващия прозорец, за да започнете директно инсталирането на приложението, кликнете върху "Инсталиране" .
 4. Стартиране на инсталацията на приложението в съветника за инсталиране на Windows 7

 5. Приложението ще бъде инсталирано.
 6. Процедурата за инсталиране на приложението в съветника за инсталиране на Windows 7 Wizard USB DVD Download Tool

 7. След като завършите процеса, кликнете върху "Завършване", за да излезете от инсталатора.
 8. Изключете инструмента за изтегляне на съветника за инсталиране на помощния инструмент на Windows 7 USB DVD

 9. След това ще се покаже пряк път към помощната програма на "Desktop" . За да го стартирате, трябва да кликнете върху него.
 10. Стартирайте Windows 7 Utility USB DVD Изтегляне инструмент

 11. Ще се отвори прозорец за помощни програми. На първия етап трябва да посочите пътя до файла. За да направите това, кликнете върху "Преглед" .
 12. Отидете на избора на файла с изображения на операционната система в прозореца на помощната програма на Windows 7 USB DVD Download Tool

 13. Ще се отвори прозорецът "Отваряне" . Придвижете се до директорията, където се намира файлът с изображения на OS, го изберете и щракнете върху "Open".
 14. Отваряне на файла с изображения на операционната система в прозореца на помощната програма на Windows 7 USB DVD Download Tool

 15. След като покажете пътя към изображението на операционната система в полето "Изходен файл", кликнете върху "Напред" .
 16. Преминете към следващата стъпка след добавяне на изображение на OS в прозореца Windows 7 USB DVD Utility Download Tool

 17. Следващата стъпка изисква да изберете типа носител, върху който искате да записвате. Тъй като трябва да създадете инсталационно USB флаш устройство, кликнете върху бутона USB устройство .
 18. Избиране на носител за запис на изображение на операционната система в прозореца на помощната програма на Windows 7 USB DVD Download Tool

 19. В следващия прозорец от падащия списък изберете името на флаш устройството, на което искате да напишете. Ако не се показва в списъка, актуализирайте данните, като кликнете върху бутона с иконата под формата на стрелки, които оформят пръстен. Този елемент се намира отдясно на полето. След като направите избора, кликнете върху "Започнете да копирате" .
 20. Изберете флаш устройство и започнете да копирате в прозореца на помощната програма Windows 7 USB DVD Download Tool

 21. Ще започне процедурата за форматиране на флаш устройството, по време на която всички данни ще бъдат изтрити от него, а след това изображението автоматично ще започне да записва избраната операционна система. Процесът на тази процедура ще се покаже графично и като процент в същия прозорец.
 22. Процедурата за записване на стартиращо флаш устройство в прозореца на помощната програма Windows 7 USB DVD Download Tool

 23. След приключване на процедурата индикаторът ще се премести на 100%, а под него ще се покаже състоянието: "Backup completed" . Сега можете да използвате USB флаш устройството, за да заредите системата.

Създаването на стартиращо флаш устройство е завършено в прозореца на помощната програма Windows 7 USB DVD Download Tool

Вижте също: Инсталиране на Windows 7 с помощта на bootable USB-drive

Напишете стартиращо USB флаш устройство с Windows 7, можете да използвате специализиран софтуер. Коя програма да използвате, решете сами, но няма съществена разлика между тях.