Много хора са изправени пред проблема с твърде силната работа на компютърната охладителна система. За щастие има специален софтуер, който ви позволява да променяте скоростта на вентилаторите, като по този начин увеличавате ефективността им или намалявате нивото на шума, излъчван от тях. В този материал ще бъдат представени най-достойните представители на тази категория софтуер.

SpeedFan

Програмата позволява само няколко кликвания за промяна на скоростта на въртене на един или повече охладители, както в голямата страна (за подобрено охлаждане на определени компоненти), така и в по-малки (за по-тиха работа на компютъра). Също така има възможност за конфигуриране на автоматичната промяна на параметрите на въртене на вентилаторите.

Програма за управление на охладители SpeedFan_

В допълнение, SpeedFan предоставя информация в реално време за работата на основния хардуер, вграден в компютъра (процесор, видеокарта и др.).

Изтеглете софтуер SpeedFan

MSI Afterburner

Този софтуер е предназначен основно за настройка на производителността на видеокартата, за да се увеличи нейната ефективност (т.нар. Overclocking). Един от компонентите на този процес е регулирането на нивото на охлаждане чрез промяна на скоростта на въртене на охладителите в по-голяма посока.

Софтуерът за управление на охладителя MSI Afterburner

Използването на този софтуер може да бъде много рисковано, тъй като увеличаването на производителността може да надхвърли ресурса на оборудването и да доведе до загуба на ефективност.

Изтеглете софтуера MSI Afterburner

Ако трябва да настроите скоростта на всички фенове, SpeedFan е идеален за това. Ако се интересувате само от охлаждането на видеокартата, тогава можете да използвате втората опция.