Форматът CR2 е един от разновидностите на RAW изображения. В този случай става дума за изображения, създадени с цифров фотоапарат Canon. Файловете от този тип съдържат информация, която идва директно от сензора на фотоапарата. Те все още не са обработени и са с голям размер. Обменът на такива снимки не е много удобен, затова потребителите имат естествено желание да ги превърнат в по-подходящ формат. Най-добрият начин за това е JPG форматът.

Методи за преобразуване на CR2 във JPG

Въпросът за конвертирането на файловете с изображения от един формат в друг често често възниква сред потребителите. Можете да решите този проблем по много начини. Функцията за преобразуване присъства в много популярни програми за работа с графики. Освен това има специално създаден софтуер за тези цели.

Метод 1: Adobe Photoshop

Adobe Photoshop е най-популярният графичен редактор в света. Той е перфектно балансиран за работа с цифрови фотоапарати от различни производители, включително Canon. Можете да конвертирате CR2 файл в JPG, като го използвате с три щраквания на мишката.

 1. Отворете файла CR2.
  Отваряне на CR2 файл във Photoshop По-конкретно, не е нужно да изберете тип файл, CR2 е включен в списъка с формати, поддържани от Photoshop по подразбиране.
 2. Използвайки комбинацията от клавиши "Ctrl + Shift + S" , направете преобразуването на файла, като посочите типа на запазения формат JPG.
  Преобразувайте CR2 във JPG във Photoshop Същото може да се направи, като използвате менюто "Файл" и изберете опцията "Запиши като" там .
 3. Ако е необходимо, коригирайте параметрите на генерирания JPG. Ако всичко е наред , просто кликнете върху "OK" .
  Настройване на JPG опциите при конвертиране във Photoshop

Това завършва реализацията.

Метод 2: Xnview

Програмата XnView има много по-малко инструменти в сравнение с Photoshop. Но тя е по-компактна, платформена и също така лесно се отваря CR2 файлове.
Файлът CR2 бе отворен в Xnview
Процесът на конвертиране на файлове върви точно по същата схема като в случая на Adobe Photoshop, така че не се нуждаят от допълнителни обяснения.

Метод 3: Преглед на изображения Faststone

Друг зрител, с който можете да конвертирате формата на CR2 в JPG, е Преглед на изображения на , Тази програма има много подобна функционалност и интерфейс с Xnview. За да преобразувате един формат в друг, дори няма нужда да го отваряте. За това имате нужда от:

 1. Изберете желания файл в прозореца на програмата за програмиране.
  Избиране на CR2 файл в Faststone
 2. Като използвате опцията "Запиши като" от менюто "Файл" или комбинацията "Ctrl + S" , преобразувайте файла. Програмата незабавно ви подканва да я запазите във формат JPG.
  Запишете файла в JPG формат в Fasstone viewer

По този начин в Fasstone Image Viewer превръщането на CR2 във JPG е още по-лесно.

Метод 4: Обща конвертор на изображения

За разлика от предишните, основната цел на тази програма е да конвертира файловете на изображенията от формат в формат и тази манипулация може да се извърши на файлови пакети.

Изтегляне на Total Image Converter

Благодарение на интуитивния интерфейс не е трудно да се направи преобразуване дори за начинаещи.

 1. В програмата за изследване изберете файла CR2 и в лентата за форматиране за преобразуване, разположена в горната част на прозореца, кликнете върху иконата JPEG.
  Изберете файл, който да се преобразува в Total Image Converter
 2. Посочете името на файла, пътя към него и кликнете върху бутона "Старт" .
  Започнете да конвертирате файл в Total Image Converter
 3. Изчакайте съобщението за успешното завършване на реализация и затворете прозореца.
  Съобщение за завършването на преобразуването на файла в Total Image Converter

Файловете са преобразувани.

Метод 5: Стандартен фотопреобразувател

Този софтуер по принцип на работа е много подобен на предишния. С помощта на "Photo Converter Standard" можете да конвертирате и двата файла и пакета с файлове. Програмата се заплаща, версията за оценка се предоставя само за 5 дни.

Свалете Photoconverter Standard

Конвертирането на файлове отнема няколко стъпки:

 1. Изберете файла CR2, като използвате падащия списък в менюто "Файлове" .
  Изберете файл в PhotoConverter Standard
 2. Изберете типа на файла за реализация и кликнете върху бутона "Старт" .
  Избор на типа на файла в Photo Conversion Standard
 3. Изчакайте, докато приключи процесът на преобразуване, и затворете прозореца.
  Завършване на процеса на конвертиране на файлове в Photo Conversion Standard

Създаден е нов JPG файл.

От разгледаните примери е ясно, че превръщането на формата CR2 в JPG не е труден проблем. Списъкът на програмите, които преобразуват един формат в друг, може да продължи. Но те всички имат същите принципи за работа с тези, които бяха обсъдени в статията, и потребителят няма да може да ги разбере на базата на запознати с инструкциите, дадени по-горе.