Форматиране на флаш устройство

След придобиване на нова USB флаш памет, някои потребители се чудят: необходимо ли е да го форматирате или да го използвате веднага, без да използвате тази процедура? Нека видим какво трябва да се направи в този случай.

Когато трябва да форматирате USB флаш устройство

Веднага трябва да се каже, че по подразбиране, ако сте закупили нов USB-диск, който никога не е бил използван преди, в повечето случаи няма нужда да го форматирате. В някои случаи обаче прилагането на тази процедура се препоръчва или дори задължително. Нека ги разгледаме по-отблизо.

  1. Процедурата по форматиране трябва да се извърши, ако имате основателно подозрение, че флаш устройството не е напълно ново и поне веднъж преди да го получите в ръцете си, то вече е било използвано. На първо място, такава необходимост се дължи на необходимостта от защита на компютъра, към който е свързан подозрителния USB диск от вируси. В крайна сметка, предишният потребител (или продавачът в магазина) теоретично може да изхвърли някакъв зловреден код на флаш устройството. След форматирането, дори ако някой вирус е бил съхраняван на устройството, те ще бъдат унищожени, както и всяка друга информация, ако има такава. Този метод за премахване на заплахите е много по-ефективен от проверка с антивирусна програма.
  2. Повечето флаш памети имат тип файлова система по подразбиране FAT32. За съжаление, той поддържа само работа с файлове до 4 GB. Следователно, ако планирате да използвате USB устройство за съхраняване на големи обекти, като например висококачествени филми, трябва да форматирате USB флаш устройството в NTFS формат. След това устройството ще работи с файлове с всякакъв размер до стойност, равна на целия капацитет на сменяемото устройство.

    Изпълнение на форматирането на флаш памети в NTFS формат в Windows 7

    урок: Как да форматирате USB флаш устройство в NTFS в Windows 7

  3. В много редки случаи можете да закупите неформатирано флаш устройство. Файловете няма да бъдат записани на такива носители. Но, като правило, когато се опитате да отворите това устройство, самата операционна система ще предложи да изпълни процедурата по форматиране.

Както виждате, не винаги е необходимо да форматирате флаш устройството след покупка. Въпреки че има някои фактори, в присъствието на които трябва да се направи. В същото време, тази процедура няма да причини никаква вреда, ако се изпълни правилно. Следователно, ако не сте сигурни, че е необходимо да извършите тази операция, все пак е по-добре да форматирате USB флаш устройството, тъй като със сигурност няма да е по-лошо.