Сега почти всеки има смартфон, а повечето устройства са оборудвани с операционната система Android. Повечето потребители съхраняват лични данни, снимки и кореспонденция на своите телефони. В тази статия ще разберем дали е важно да инсталирате антивирусен софтуер за по-голяма сигурност.

Преди да започнете, трябва да изясните, че вирусите на Android работят приблизително по същия начин, както при Windows. Те могат да откраднат, да изтрият лични данни, да инсталират външен софтуер. Освен това е възможно да се зарази с такъв вирус, който изпраща съобщения до различни номера, а парите ще бъдат отписани от сметката ви.

Процесът на заразяване на смартфон с вирусни файлове

За да вземете нещо опасно е възможно само ако инсталирате програмата или приложението на Android, но се отнася само за външен софтуер, изтеглен не от официални източници. Много рядко има заразени APK и инфекции Play Market , но те се отстраняват възможно най-бързо. От това се оказва, че повечето от вирусите са заразени от тези, които обичат да изтеглят приложения, особено пиратски, хакерски, от чужди ресурси.

Източници на устройства от трети страни

Безопасно използване на смартфон без инсталиране на антивирусен софтуер

Простите действия и спазването на някои правила ще ви позволят да не станете жертва на измамници и да сте сигурни, че вашите данни няма да пострадат. Тази инструкция ще бъде изключително полезна за собствениците на слаби телефони, с малко количество RAM, тъй като активният антивирус натоварва тежко системата.

 1. Използвайте само официалния Google Play Магазин за изтегляне на приложения. Всяка програма се тества и шансът да се получи вместо да се играе нещо опасно е почти нулев. Дори ако софтуерът се разпространява срещу заплащане, е по-добре да спестите пари или да намерите безплатен аналог, вместо да използвате ресурси на трети страни.
 2. Приложения в Google Play Магазин

 3. Обърнете внимание на вградения софтуерен скенер. Ако все още трябва да използвате неофициален източник, не забравяйте да изчакате скенера да завърши сканирането и ако открие нещо подозрително, откажете инсталирането.

  Вграден скенер Android

  Освен това в секцията "Защита" , която е в настройките на смартфона, можете да изключите функцията "Инсталиране на софтуер от неизвестни източници" . След това, например, детето няма да може да инсталира нищо, изтеглено от Market Play.

 4. Инсталиране на софтуера на трета страна от Android

 5. Ако все още инсталирате подозрителни приложения, препоръчваме ви да обърнете внимание на разрешенията, които програмата изисква по време на инсталацията. Като оставяте разрешения за изпращане на SMS или управлявате контакти, можете да загубите важна информация или да станете жертва на масово изпращане на платени съобщения. За да се предпазите, деактивирайте определени параметри по време на инсталирането на софтуера. Моля, имайте предвид, че тази функция не се намира в Android под шестата версия, но има само разрешения за нея.
 6. Разрешения за приложения за Android

 7. Качете блокера на рекламите. Наличието на такова приложение на смартфона ще ограничи обема на рекламата в браузърите, ще го защити от изскачащи връзки и банери, след което можете да стартирате инсталирането на софтуера на трета страна, така че има риск от инфекция. Използвайте един от познатите или популярни блокери, който се изтегля от Market Play.

Работа с Ad Blocker

Прочетете повече: Рекламни блокери за Android

Кога и кой антивирус трябва да използвам

Потребителите, които пускат правата на root на смартфона, изтеглят подозрителни програми от сайтове на трети страни, значително увеличават шанса да загубят всичките си данни, като уловят вирусен файл. Тук не можете да правите без специален софтуер, който ще проверява подробно всичко, което е на смартфона. Използвайте всички антивируси, които ви харесват най-добре. Много популярни представители имат мобилни партньори и се добавят към пазара на Google Play. Недостатъкът на такива програми е погрешното възприемане на софтуер от трети страни като потенциално опасен, поради което антивирусът просто блокира инсталирането.

Антивирус от Google Play Музика

Редовните потребители не трябва да се притесняват за това, защото опасните действия са изключително редки и просто правилата за безопасна употреба ще бъдат достатъчни, за да се гарантира, че устройството никога не е било заразено с вирус.

Прочетете още: Безплатен антивирус за Android

Надяваме се, че нашата статия ви е помогнала да вземете решение по този въпрос. За да обобщим, трябва да се отбележи, че разработчиците на операционната система Android постоянно наблюдават, че сигурността е на най-високо ниво, така че средният потребител не може да се притеснява, че някой ще открадне или изтрие личната си информация.