Игралната конзола Xbox 360 се счита за най-добрия продукт на Microsoft в областта на игрите, за разлика от предишните и следващите поколения. Не много отдавна имаше начин да се стартират игри от тази платформа на персонален компютър, а днес искаме да разкажем за него.

Xbox 360 емулатор

Емулирането на конзоли на Xbox семейството винаги е било трудна задача, въпреки по-голямото сходство с IBM PC, отколкото със същите конзоли на Sony. Към днешна дата има само една програма, способна да емулира игри с Xbox от предишното поколение - Xenia, чието разработване е започнало от ентусиаст от Япония и всички продължават.

Стъпка 1: Проверете системните изисквания

Строго погледнато, Zenia не е пълноправен емулатор - по-скоро, това е преводач, който ви позволява да стартирате софтуер, написан във формат Xbox 360 в Windows. gamepad е незаменим.

Освен това системните изисквания са следните:

 • Компютър с процесор, който поддържа AVX инструкции (генериране на Sandy Bridge и по-горе);
 • GPU с Vulkan или DirectX 12;
 • Windows 8 и по-нова 64-битов бит.

Етап 2: Изтегляне на дистрибуцията

Комплектът за дистрибуция на емулатор може да бъде изтеглен от официалния уебсайт на следната връзка:

Xenia Download Page

Има две връзки на страницата - “master (Vulkan)” и “d3d12 (D3D12)” . От имената става ясно, че първата е за GPU с поддръжка на Vulkan, а втората е за графични карти с Direct X 12.
Избор на редакция за изтегляне на Xbox 360 Xenia емулатор
Сега разработката се фокусира върху първата версия, затова препоръчваме да я свалите, за щастие, почти всички съвременни видео карти поддържат двата типа API. Някои игри обаче работят по-добре с DirectX 12 - можете да намерите подробности в официалния списък за съвместимост.
Xenia Xenia 360 списък за съвместимост на емулатора

Xenia Compatibility List

Етап 3: Стартиране на игрите

Поради неговите функции, въпросната програма няма настройки, които да са полезни за крайния потребител - всички налични са предназначени за разработчиците, а обикновеният потребител няма да получи никаква полза от тяхната употреба. Същият старт на игрите е доста прост.

 1. Свържете вашия Xinput-съвместим геймпад към компютъра. Използвайте указанията за свързване, ако срещнете проблеми.

  Още подробности: Правилната връзка на геймпада към компютъра

 2. В прозореца на емулатора използвайте менюто "File" - "Open" .
  Започнете да изпълнявате игри на емулатор на Xbox 360 Xenia
  "Explorer" ще се отвори, в който трябва да изберете или изображението на играта във формата ISO или намерете разопакованата директория и изберете изпълнимия файл Xbox с разширение XEX в него.
 3. Избор на игра, която да се изпълнява на Xbox 360 емулатор

 4. Сега остава да изчакате - играта трябва да се зареди и да работи. Ако имате проблеми в процеса, вижте следващия раздел на тази статия.

Решаване на някои проблеми

Емулаторът не започва с exe файл
В повечето случаи това означава, че хардуерният капацитет на компютъра не е достатъчен, за да стартира програмата. Проверете дали вашият процесор поддържа AVX инструкции и дали графичната карта поддържа Vulkan или DirectX 12 (в зависимост от използваната версия).

При стартиране се появява грешката api-ms-win-crt-runtime-l1-1-0.dll
В тази ситуация емулаторът няма нищо общо с него - няма съответна динамична библиотека на компютъра. Използвайте ръководството в следната статия за отстраняване на неизправности.

урок: Поправяне на грешки с файла api-ms-win-crt-runtime-l1-1-0.dll

След стартиране на играта се появява съобщението "Не може да се монтира STFS контейнер"
Това съобщение се появява, когато изображението или ресурсите на играта са повредени. Опитайте да изтеглите друга или да изтеглите отново същата.

Играта започва, но има всякакви проблеми (с графика, звук, контрол)
Работейки с всеки емулатор, трябва да разберете, че стартирането на играта в него не е същото като стартирането на оригиналната конзола - с други думи, проблемите са неизбежни поради характеристиките на приложението. В допълнение, Ксения е все още развиващ се проект и процентът на игри, които могат да се играят, е сравнително малък. Ако стартираната игра също беше пусната на PlayStation 3, препоръчваме ви да използвате емулатора на тази конзола - списъкът с неговата съвместимост е малко по-голям и това приложение работи под Windows 7.

Още подробности: PS3 емулатор на компютър

Играта работи, но е невъзможно да се спаси
Уви, тук сме изправени пред особеността на самото Xbox 360 - значителна част от игрите продължаваха да напредват в сметката на Xbox Live, а не физически на твърдия диск или картата с памет. Разработчиците на програмата все още не могат да заобикалят тази функция, така че остава само да изчакате.

заключение

Както можете да видите, Xbox 360 емулаторът за компютъра съществува, но процесът на стартиране на игри е далеч от идеалния и много ексклузивни като Fable 2 или The Lost Odyssey няма да играят.