Прокси се нарича междинен сървър, през който преминава заявка от потребител или отговор от сървър на местоназначение. Такава схема на свързване може да бъде позната на всички участници в мрежата или да бъде скрита, което вече зависи от целта на използване и вида на прокси сървъра. За тази технология има няколко цели и има интересен принцип на работа, за който бих искал да ви кажа повече. Нека започнем дискусията веднага.

Техническата страна на пълномощника

Ако обясните принципа на неговата работа с прости думи, трябва да обърнете внимание само на някои от техническите му характеристики, които ще бъдат полезни на средния потребител. Процедурата за работа чрез прокси сървър е както следва:

 1. Вие се свързвате от компютъра към отдалечен компютър и действа като прокси сървър. Той има специален набор от софтуер, който е проектиран да обработва и издава приложения.
 2. Този компютър получава сигнал от вас и го предава на крайния източник.
 3. След това получава сигнал от крайния източник и го изпраща обратно, ако е необходимо.

По този начин междинният сървър работи директно между верига от два компютъра. Картината по-долу показва принципа на взаимодействие.

Принципът на прокси сървъра с компютър

Поради това, крайният източник не трябва да открива името на реалния компютър, от който е направена заявката, той ще знае информация само за прокси сървъра. Нека поговорим по-нататък за видовете технологии, които се разглеждат.

Разнообразие от прокси сървъри

Ако някога сте срещали или вече сте запознати с прокси технологията, трябва да сте забелязали, че има няколко разновидности от тях. Всеки от тях изпълнява определена роля и ще бъде най-подходящ за използване в различни ситуации. Нека накратко опишем типовете, които са непопулярни сред обикновените потребители:

 • FTP прокси . Протоколът за пренос на данни на FTP мрежата ви позволява да прехвърляте файлове вътре в сървърите и да се свързвате с тях, за да преглеждате и редактирате директории. FTP прокси се използва за качване на обекти на такива сървъри;
 • CGI прилича малко на VPN, но все още е прокси. Основната му цел е да отваря всяка страница в браузъра без предварителни настройки. Ако сте намерили анонимизатор в интернет, където трябва да вмъкнете връзка, а след това има преход по нея, най-вероятно такъв ресурс работи с CGI;
 • SMTP , POP3 и IMAP се използват от имейл клиенти за изпращане и получаване на имейли.

Има още три вида, с които обикновено се сблъскват обикновените потребители. Тук бих искал да ги дискутирам възможно най-подробно, за да разберете разликата между тях и да изберете подходящи цели за използване.

HTTP прокси

Този изглед е най-често срещаният и организира работата на браузъри и приложения, използвайки TCP (Transmission Control Protocol). Този протокол е стандартизиран и решаващ за установяване и поддържане на комуникация между две устройства. Стандартните HTTP портове са 80, 8080 и 3128. Проксито функционира съвсем просто - уеб браузър или софтуер изпраща заявка за отваряне на връзка към прокси сървъра, получава данни от поискания ресурс и го връща на компютъра. Благодарение на тази система, HTTP прокси ви позволява да:

HTTP връзка на прокси сървъра към компютъра

 1. Кеширайте сканираната информация, за да я отворите бързо следващия път.
 2. Ограничете достъпа на потребителите до определени сайтове.
 3. Филтрирайте данните, например, блокирайте рекламни елементи на ресурс, като оставите вместо това празно пространство или други елементи.
 4. Задайте ограничение за скоростта на връзката със сайтовете.
 5. Влезте в регистъра на действията и прегледайте потребителския трафик.

Цялата тази функционалност открива много възможности в различни области на работа в мрежата, с които често се сблъскват активните потребители. Що се отнася до анонимността в мрежата, HTTP прокси сървърите са разделени на три типа:

 • Прозрачен . Не скривайте ПР на подателя на заявката и го предоставете на крайния източник. Този възглед не е подходящ за анонимност;
 • Анонимен . Те информират източника за използването на междинния сървър, но IP на клиента не се отваря. Анонимността в този случай все още не е завършена, тъй като изходът към самия сървър може да бъде намерен;
 • Елит . Те се купуват за големи пари и работят по специален принцип, когато крайният източник не знае за използването на прокси сървър, съответно реалният IP на потребителя не се отваря.

HTTPS прокси

HTTPS е един и същ HTTP, но връзката е сигурна, както се вижда от буквата S в края. Такива прокси сървъри са достъпни, когато е необходимо да се прехвърлят тайни или криптирани данни, като правило това са данни за вход и пароли на потребителски акаунти на сайта. Информацията, предавана чрез HTTPS, не е прихванат като същия HTTP. Във втория случай прихващането се осъществява чрез самия прокси или на по-ниско ниво на достъп.

HTTP връзка с прокси сървър

Абсолютно всички доставчици имат достъп до предадената информация и създават неговите дневници. Цялата тази информация се съхранява на сървърите и действа като доказателство за действия в мрежата. Сигурността на личните данни се осигурява от протокола HTTPS, който криптира целия трафик със специален алгоритъм, устойчив на напукване. Поради факта, че данните се предават в криптирана форма, такъв прокси сървър не може да го прочете и филтрира. Освен това той не участва в дешифрирането и в друга обработка.

SOCKS proxy

Ако говорим за най-прогресивния тип прокси, те несъмнено са SOCKS. Тази технология първоначално е създадена за програми, които не поддържат директно взаимодействие с междинен сървър. Сега SOCKS се е променила много и взаимодейства добре с всички видове протоколи. Този тип прокси сървър никога не отваря вашия IP адрес, така че може да се смята за напълно анонимен.

Защо ви е необходим прокси сървър за обикновен потребител и как да го инсталирате

В настоящите реалности почти всеки активен интернет потребител е преживял различни блокировки и ограничения в мрежата. Заобикалянето на такива забрани е основната причина, поради която повечето потребители търсят и инсталират прокси сървър на компютъра или браузъра си. Съществуват няколко метода за инсталиране и експлоатация, всеки от които включва извършването на определени действия. Проверете всички начини в нашата друга статия, като кликнете върху следната връзка.

Свържете прокси сървъра на компютъра

Още подробности: Настройте връзка чрез прокси сървър

Трябва да се отбележи, че такава връзка може да намали леко или дори значително да намали скоростта на интернет (в зависимост от местоположението на междинния сървър). След това периодично трябва да деактивирате прокси сървъра. Подробно ръководство за тази задача, прочетете на.

Още подробности:
Деактивирайте прокси сървъра в Windows
Как да забраните прокси сървъра в браузъра Yandex

Избиране между VPN и прокси сървър

Не всички потребители се занимават с темата за това как VPN се различава от прокси сървъра. Изглежда, че и двамата променят IP адреса, осигуряват достъп до блокирани ресурси и осигуряват анонимност. Принципът на действие на тези две технологии обаче е напълно различен. Предимствата на прокси са следните характеристики:

 1. Вашият IP адрес ще бъде скрит с най-повърхностните проверки. Това е, ако специалните служби не участват.
 2. Вашето географско местоположение ще бъде скрито, защото сайтът получава заявка от посредник и вижда само неговата позиция.
 3. Някои прокси настройки произвеждат интелигентно криптиране на трафика, така че сте защитени от злонамерени файлове от съмнителни източници.

Има обаче отрицателни точки и те са както следва:

 1. Вашият интернет трафик не се шифрова при преминаване през междинен сървър.
 2. Адресът не е скрит от компетентните методи за откриване, така че ако е необходимо, вашият компютър може лесно да бъде намерен.
 3. Целият трафик минава през сървъра, така че е възможно не само четене от негова страна, но и прихващане за по-нататъшни негативни действия.

Днес ние няма да вникваме в подробностите за начина на работа на VPN, но само отбелязваме, че такива виртуални частни мрежи винаги приемат криптиран трафик (който засяга скоростта на връзката). В същото време те осигуряват по-добра защита и анонимност. В същото време добрата VPN е по-скъпа от прокси, тъй като криптирането изисква голяма изчислителна мощност.

Вижте също: Сравнение на VPN и прокси сървърите на услугата HideMy.name

Сега сте запознати с основните принципи на работа и предназначение на прокси сървъра. Днес беше разгледана основната информация, която ще бъде най-полезна за средния потребител.

Вижте също:
Безплатно инсталиране на VPN на компютър
Видове VPN връзки