Електронен подпис се закупува от съответните доставчици на крипто с помощта на специализиран софтуер, след което се съхранява на твърд диск или друг носител за по-нататъшна употреба. Нека разгледаме някои от най-надеждните софтуерни решения за цифрови подписи.

CryptoARM

CryptoARM е една от най-популярните EDS платформи в Русия, която е чудесна за подписване на оферти за оферти, нотариална заверка на документи, подаване на декларации за алкохол, подписване на гранични актове, споразумения, договори и други документи. Това са само основните области на приложение, описани на уебсайта на разработчика, всъщност има много повече от тях. В допълнение към добавянето на електронен подпис към документ, аудио файл, видео или друг файл, CryptoARM предоставя възможност за криптиране. Всички текстови файлове, както и формати PDF, JPEG, JPEG и PNG се обработват.

Интерфейс на приложението CryptoARM

Сред допълнителните функции на CryptoARM си струва да се подчертае управлението на работните места в инфраструктурата на PKI. Модулът за администриране на криптографски инструменти за защита на информацията позволява взаимодействие със стандартите на Microsoft CryptoAPI 2.0 и PKCS # 11. Въпросният софтуер е разделен на три версии: Start, Plus и Terminal. Първият се разпространява безплатно и е предназначен за запознаване със системата, но не поддържа официални EDS стандарти. Има интерфейс на руски език.

Изтеглете последната версия на CryptoARM от официалния уебсайт

Прочетете също: Инсталиране на електронен цифров подпис на компютър

Клиент на ViPNet PKI

ViPNet PKI Client е софтуерен пакет за работа с електронни цифрови подписи, който поддържа всички действащи стандарти и EDS доставчици, криптиране на документи и файлове, както и оторизация на потребителите за достъп до уеб услуги и възможност за формиране на TLS връзка. Включва следните компоненти: "Файлова единица" (файлове), "Уеб единица" (уеб документи), "CRL единица" (сертификати във формат CRL), "Сертификатна единица" (мениджър на сертификати), "TLS единица" (организация на TLS връзки) и ViPNet CSP (ръководител на криптографски процедури).

Клиентски интерфейс на ViPNet PKI Client

Клиентът ViPNet PKI е успешно интегриран в "Диригент" Windows. Така че потребителят просто трябва да щракне върху желания файл с десния бутон на мишката и да отвори контекстното меню, за да подпише и шифрова обекта. Самото приложение трябва да бъде отворено само за да го конфигурирате. Днес се поддържат следните стандарти: PKCS # 11, XMLDSig и CAdES-BES, както и KS1, KS2, KS3 за FSB на Русия. Основната версия на програмата има рускоезичен интерфейс. Има демо версия, за да се запознаете с предложените функции.

Изтеглете последната версия на ViPNet PKI Client от официалния уебсайт

Прочетете също: Отваряне на файлове с разширение SIG

SignMachineW32

SignMachineW32 е единственото безплатно решение за електронен подпис в нашия списък, но за да го използвате, все пак трябва да закупите сертификат CryptoPro CSP или VipNet CSP. Без това ще бъде или невъзможно да се получи EDS, или няма да има юридическа сила. Вторият доставчик предоставя услугите си безплатно след регистрация, а първият изисква закупуване на лиценз или пробен период от месец и половина. Разбира се, създателите на CryptoPro и VipNet сами предлагат на потребителите своите приложения за EDS, но те са платени.

Интерфейс на приложението SigMachineW32

SignMachineW32 генерира подпис във формати CADES-BES, CADES-T и CADES-T. В същото време към него се добавя клеймо за време (по избор) за целия документ или само за подпис. Има няколко забележителни допълнителни функции: удостоверяване с EDS и посочване на адреса на сървъра за времеви клеймо. Официалният уебсайт на разработчика съдържа подробно ръководство на руски език за всички функции на програмата.

Изтеглете най-новата версия на SigMachineW32

Crypto Pro

Crypto Pro се счита за най-популярното и надеждно средство за информационна сигурност у нас.Това е приложение за удобен дизайн и използване на електронен подпис, а също така е водещ доставчик на криптография, който използва както руски, така и чужди криптографски алгоритми в своята система. Както в случая с VipNet PKI Client, Crypto Pro е комплекс от компоненти, но те могат да бъдат изтеглени и инсталирани отделно, ако е необходимо. Например, ако потребителят планира да използва подпис върху PDF файлове, струва си да изтегли Crypto Pro PDF.

CryptoPro CSP интерфейс за приложение

Поддържат се следните стандарти за криптографски подпис: Microsoft CryptoAPI, PKCS # 11, Qt SSL, двигател OpenSSL и Java SCP. Въпросният комплекс е тестван и се използва активно в Microsoft Office, Microsoft Outlook, всякакви продукти от Adobe, браузъри Yandex, Sputnik, Explorer и Edge, както и в уеб сървъри и инструменти за отдалечен работен плот, подписване на приложения от Microsoft. Самият сертификат за използване на услугите на доставчика може да бъде получен безплатно за 90 дни, но приложенията за EDS изискват закупуване на лиценз. Всички интерфейси са проектирани на руски език.

Изтеглете последната версия на Crypto Pro от официалния уебсайт

Прочетете също: Приставка CryptoPro за браузъри

Разгледахме няколко подходящи решения за електронен подпис на документи. Всички те са правно обвързващи и могат да защитят правата на авторите, ако са конфигурирани правилно и получат сертификат.