По време на стартирането на системата потребителят може да изпита такава неприятна ситуация като BSOD с грешка 0xc0000098. Ситуацията се утежнява от факта, че когато възникне този проблем, не можете да стартирате операционната система и следователно да се върнете към точката за възстановяване по стандартния начин. Нека се опитаме да разберем как да премахнем тази неизправност на компютър с Windows 7.

Вижте също: Как да се определи грешка 0xc00000e9 при зареждане на Windows 7

лекарство

Почти винаги грешката 0xc0000098 се свързва с BCD файл, който съдържа конфигурационни данни за зареждане на Windows. Както вече споменахме, този проблем не може да бъде елиминиран чрез интерфейса на операционната система поради факта, че той просто няма да започне. Следователно, всички методи за отстраняване на тази неизправност, ако изключим възможността за преинсталиране на операционната система, се извършват през средата за възстановяване. За да използвате описаните по-долу методи, трябва да имате стартиращ диск или USB флаш устройство с Windows 7.

урок:
Как да направите зареждащ диск с Windows 7
Създаване на стартираща USB флаш устройство с Windows 7

Метод 1: Поправка на BCD, BOOT и MBR

Първият метод включва реконструкция на елементите на BCD, BOOT и MBR. Можете да изпълните тази процедура с помощта на командния ред , който се стартира от средата за възстановяване.

 1. Започнете от стартиращо флаш устройство или диск. Кликнете върху „Възстановяване на системата“ в прозореца за зареждане.
 2. Отидете на System Restore чрез инсталационния диск в Windows 7

 3. Ще се отвори списък с избрани системи, инсталирани на компютъра. Ако имате инсталирана само една операционна система, списъкът ще се състои от едно име. Маркирайте името на системата, която има проблеми със стартирането, и натиснете "Напред" .
 4. Възможности за възстановяване на системата

 5. Отваря се интерфейсът на средата за възстановяване. Кликнете в най-долния елемент - "Команден ред" .
 6. Отидете в командния ред в средата за възстановяване на Windows 7

 7. Ще се стартира прозорецът за командния ред . Първо, трябва да намерите операционната система. Тъй като не се показва в менюто за зареждане, използвайте следната команда:

  bootrec /scanos

  Въвеждане на команда за стартиране на сканиране на твърдия диск за операционна система в командния ред в Windows 7

  След въвеждане на израза натиснете Enter и твърдият диск ще бъде сканиран за наличието на операционната система от семейството на Windows.

 8. След това трябва да възстановите зареждащия запис в системния дял с операционната система, намерена в предишната стъпка. За да направите това, използвайте следната команда:

  bootrec /fixmbr

  Въвеждане на команда за възстановяване на зареждащия запис в системния дял в командния ред в Windows 7

  Както и в предишния случай, след въвеждане натиснете Enter .

 9. Сега напишете новия сектор за зареждане в системния дял. Това става чрез въвеждане на тази команда:

  bootrec /fixboot

  Въвеждане на командата за създаване на сектора за зареждане в командния ред в Windows 7

  Въведете го, натиснете Enter .

 10. И накрая, беше ред да се възстанови BCD файла директно. За да направите това, въведете командата:

  bootrec /rebuildbcd

  Въвеждане на команда за възстановяване на BCD файл в командния ред в Windows 7

  Както винаги, след въвеждане натиснете Enter .

 11. Сега рестартирайте компютъра и се опитайте да влезете като стандарт. Проблемът с грешката 0xc0000098 трябва да бъде разрешен.

  урок: Ремонт на зареждащия запис на MBR в Windows 7

Метод 2: Възстановяване на системни файлове

Можете също да разрешите проблема с грешка 0xc0000098, като сканирате системата за наличие на повредени елементи и след това ги поправите. Това се прави и чрез въвеждане на израза в „Командния ред“ .

 1. Изпълнете командния ред от средата за възстановяване по същия начин, както е описано в описанието на метод 1 . Въведете израз:

  sfc /scannow /offbootdir=C: /offwindir=C:Windows

  Ако вашата операционна система не е разположена на диска C , вместо съответните символи в тази команда, вмъкнете буквата на текущия дял. След това натиснете Enter .

 2. Изпълнете сканиране на ОС за целостта на системните файлове, като въведете команда в командния ред в Windows 7

 3. Процесът на проверка на системните файлове за цялостност ще бъде активиран. Изчакайте, докато завърши. Напредъкът на процедурата може да бъде наблюдаван с процент. Ако по време на сканиране открият повредени или липсващи елементи, те ще бъдат автоматично поправени. След това има вероятност грешката 0xc0000098 да не се появява повече, когато операционната система стартира.

  Процедурата за сканиране на операционната система за целостта на системните файлове в командния ред в Windows 7

  урок:
  Проверете целостта на системните файлове в Windows 7
  Възстановяване на системни файлове в Windows 7

Такъв неприятен проблем, като невъзможността да се стартира системата, придружен от грешка 0xc0000098, най-вероятно ще бъде елиминиран чрез пресъздаване на BCD, BOOT и MBR елементите чрез въвеждане на израза в “Command Line”, активиран от средата за възстановяване. Ако този метод не помогне внезапно, можете да се опитате да се справите с проблема, като изпълните проверката на целостта на OS файловете и последващия им ремонт, който се извършва с помощта на същия инструмент, както в първия случай.