Ако има проблем с компютъра, не е излишно да проверявате операционната система за целостта на системните файлове. Това е повреда или изтриване на тези обекти, които често причиняват неизправност на компютъра. Нека видим как можете да изпълнявате посочената операция в Windows 7.

Прочетете още: Как да проверя Windows 10 за грешки

Методи за проверка

Ако забележите каквито и да е грешки при работата на компютъра или неправилното му поведение, например, периодичното появяване на синия екран на смъртта, то първо е необходимо проверете диска за грешки , Ако този тест не открива никакви неизправности, тогава в този случай трябва да пристъпите към сканиране на системата за целостта на системните файлове, която ще разгледаме по-подробно по-долу. Тази операция може да се извърши както чрез използване на възможностите на софтуера на трета страна, така и чрез стартирането на вградената помощна програма за Windows 7 "SFC" чрез "Команден ред" . Трябва да се отбележи, че дори програми от трети страни се използват само за активиране на "SFC" .

Метод 1: Ремонт на Windows

Една от най-популярните програми на трети страни за сканиране на компютър за повреда на системни файлове и тяхното възстановяване в случай на проблем е Ремонт на Windows ,

 1. Отваряне на Windows Ремонт. За да изпълните проверка за повреда на системните файлове, трябва само да кликнете върху раздела "Стъпка 4 (по избор)" в секцията "Предварителни ремонтни стъпки" .
 2. Отворете раздела Стъпка 4 (незадължително) в секцията Предварителни ремонти на програмата Reimage Repair в Windows 7

 3. В отворения прозорец кликнете върху бутона "Проверка" .
 4. Изпълнете проверката за пълнота на системните файлове в раздела Стъпка 4 (незадължително) в секцията Предварителни ремонти в програмата за поправка на Reimage в Windows 7

 5. Стартира се стандартната помощна програма на Windows "SFC" , която сканира и след това показва резултатите си.

Проверка на целостта на системните файлове от помощната програма SFC, изпълняваща Reimage Repair в Windows 7

Повече подробности за работата на тази помощна програма ще бъдат обсъдени при разглеждането на Метод 3 , тъй като може да започне и с помощта на инструментите на операционната система, въведени от Microsoft.

Метод 2: Glary Utilities

Следващата всеобхватна програма за оптимизиране на работата на компютъра, с която можете да проверите целостта на системните файлове, е Glary Utilities , Използването на това приложение има едно важно предимство пред предишния метод. Това Glory Utility, за разлика от Windows Repair, има интерфейс на руски език, който много улеснява задачата на домашните потребители.

 1. Стартирайте Glary Utilities. След това отидете в секцията "Модули", като преминете към съответния раздел.
 2. Отворете раздела Модули в програмата Glary Utilities

 3. След това използвайте страничното меню, за да преминете към секцията "Инструменти" .
 4. Отворете раздела Инструменти на раздела Модули в Glary Utilities

 5. За да активирате проверката за целостта на елементите на OS, кликнете върху елемента "Възстановяване на системни файлове" .
 6. Отворете системните файлове в секцията Инструменти на раздела Модули в Glary Utilities

 7. След това се стартира същият системен инструмент "SFC" в "Command line" , който вече споменахме при описанието на действията в програмата за поправка на Windows. Той е този, който сканира компютъра за повреда на системните файлове.

Проверка на целостта на системните файлове от помощната програма на SFC с Glary Utilities в Windows 7

Повече информация за работата на "SFC" е представена при разглеждането на следния метод.

Метод 3: Командния ред

Активирайте "SFC", за да сканирате за повреда на файловете на системата Windows, можете да използвате само ОС съоръжения, по-специално "Command line" .

 1. За да извикате "SFC" с вградените инструменти на системата, трябва незабавно да активирате "Command line" с администраторски права. Кликнете върху Старт . Кликнете върху "Всички програми" .
 2. Превключете към всички програми от менюто "Старт" в Windows 7

 3. Потърсете папката "Стандарт" и отидете до нея.
 4. Отидете в папката Стандарт чрез менюто "Старт" в Windows 7

 5. Отваря се списък, в който трябва да намерите името "Команден ред" . Кликнете върху него с десния бутон на мишката ( PCM ) и изберете "Пусни като администратор" .
 6. За да стартирате командния ред като администратор, като използвате контекстното меню чрез менюто "Старт" в Windows 7

 7. Обвивката на командния ред се изпълнява.
 8. Прозорецът за команден ред стартира в Windows 7

 9. Тук трябва да качите команда, която ще стартира инструмента "SFC" с атрибута "scannow" . въведете:

  sfc /scannow

  Натиснете Enter .

 10. Въведете командата sfc scannow в прозореца на командния прозорец в Windows 7

 11. В "Команден ред" системата проверява за проблеми със системата инструмента "SFC" . Прогресът на операцията може да бъде наблюдаван с помощта на показаната информация в проценти. Не можете да затворите "Командния ред", докато процедурата не бъде завършена, в противен случай няма да знаете за нейните резултати.
 12. Сканиране на системата за целостта на системните файлове в прозореца на командния прозорец в Windows 7

 13. След като сканирането завърши, "Команден ред" ще покаже надпис, показващ нейния край. Ако инструментът не открива никакви проблеми в OS файлове, след това под това съобщение ще се покаже информация, че програмата не е открила нарушения на целостта. Ако все още се открият проблеми, ще бъдат показани данните за декриптирането им.

Сканирането на системата за целостта на системните файлове не разкрива нарушение на интегритета в прозореца на командния прозорец в Windows 7

Моля, обърнете внимание! За да може SFC не само да провери целостта на системните файлове, но и да ги възстанови в случай на грешки, препоръчваме да поставите инсталационния диск на операционната система, преди да стартирате инструмента. Това трябва да е точно диска, от който е инсталиран Windows на този компютър.

Има няколко варианта за използване на инструмента "SFC", за да се провери целостта на системните файлове. Ако трябва да извършите сканиране без да възстановите по подразбиране липсващи или повредени OS обекти, тогава в "Command line" трябва да въведете командата:

sfc /verifyonly

Въведете командата sfc verifyonly, за да започнете сканиране на системата, за да сте сигурни, че системните файлове са непокътнати, без да ги възстановите в прозореца на командния прозорец в Windows 7

Ако трябва да проверите дали даден файл е повреден, трябва да въведете командата, съответстваща на следния модел:

sfc /scanfile=адрес_файла

Въведете командата, за да започнете да сканирате един системен файл за нейната цялост чрез помощната програма scf в прозореца на командния прозорец в Windows 7

Също така съществува специална команда за тестване на операционната система, разположена на друг твърд диск, т.е. не на операционната система, в която работите. Шаблонът му изглежда така:

sfc /scannow /offwindir=адрес_каталога_с_Виндовс

Въведете командата, за да започнете да сканирате друга операционна система за целостта на нейните системни файлове от помощната програма scf в прозореца на командния прозорец в Windows 7

Урокът: Активиране на "командния ред" в Windows 7

Проблемът с пускането на "SFC"

Когато се опитате да активирате "SFC", може да възникне такъв проблем, че "командния ред" показва съобщение, показващо, че услугата за възстановяване не е успешно активирана.

Съобщението за защита на ресурсите на Windows не може да стартира услугата за възстановяване в прозореца на командния прозорец в Windows 7

Най-честата причина за този проблем е деактивирането на системната услуга на Windows Installer . За да можете да сканирате компютъра със инструмента SFC , той трябва да е включен.

 1. Кликнете върху "Старт" , отидете на "Контролен панел" .
 2. Отидете в контролния панел от менюто "Старт" в Windows 7

 3. Отидете на "Система и сигурност" .
 4. Отидете в раздела Система и защита на контролния панел в Windows 7

 5. Сега кликнете върху "Администриране" .
 6. Отворете раздела Администрация на раздела Система и защита на контролния панел в Windows 7

 7. Ще се покаже прозорец със списък от различни системни инструменти. Кликнете върху "Услуги", за да преминете към "Service Manager" .
 8. Отворете прозореца на сервизния сервиз от секцията Администриране на контролния панел в Windows 7

 9. Отваря се прозорец със списък на системните услуги. Тук трябва да намерите името "Инсталатор на Windows модули" . За да улесните търсенето, кликнете върху името на колоната "Име" . Елементите са конструирани според азбуката. Когато намерите желания обект, проверете каква стойност има в полето "Тип стартиране" . Ако има надпис "Изключен" , тогава е необходимо да активирате услугата.
 10. Услугата Windows Installer Module е деактивирана в прозореца Service Manager в Windows 7

 11. Кликнете върху PCM за името на посочената услуга и изберете Properties от списъка.
 12. Отворете Properties Windows Service Module (Служба на Windows), като използвате менюто за бърз достъп на Service Manager в Windows 7

 13. Обвивката за свойства на услугите се отваря. В секцията "Общи" кликнете върху зоната "Тип на стартиране" , която понастоящем е настроена на "Забранено" .
 14. Отворете типа стартиране на услугата в раздела Общи в прозореца Свойства на Windows Installer Service в Windows 7

 15. Списъкът се отваря. След това изберете стойността "Ръчно" .
 16. Избиране на типа стартиране на услугата Ръчно в раздела Общи в прозореца Свойства на Windows Installer Service в Windows 7

 17. След като зададете желаната стойност, кликнете върху "Прилагане" и "ОК" .
 18. Запазете промените, направени в раздела Общи в прозореца за свойства на Windows Installer в Windows 7

 19. В "Мениджър на услуги" в колоната "Тип стартиране" в реда на желания елемент е зададено "Ръчно" . Това означава, че сега можете да стартирате "SFC" чрез командния ред.

Типът старт е активиран ръчно в услугата Windows Installer в прозореца Service Manager в Windows 7

Както можете да видите, можете да стартирате компютърно сканиране за целостта на системните файлове, като използвате програми на трети страни или като използвате "Командния ред" на Windows. Въпреки това, независимо от това как започвате теста, той все още се изпълнява от системния инструмент "SFC" . Това означава, че приложения от трети страни могат да улеснят и интуитивно да стартират вградения инструмент за сканиране. Ето защо, специално, за да направите този тип проверка, няма смисъл да изтегляте и инсталирате софтуер от трети страни. Ако обаче вече сте инсталирали на компютъра си за целите на обща оптимизация на системата, разбира се, можете да използвате тези софтуерни продукти, за да активирате "SFC" , защото е по-удобно, отколкото да работите традиционно чрез "Command Line" .