Актуализирането на BIOS на видеокартата е много рядко изискване, което може да се дължи на издаването на важни актуализации или настройките за нулиране. Обикновено графичният адаптер работи добре, без да мига цял живот, но ако трябва да го направите, трябва да направите всичко внимателно и точно да следвате инструкциите.

Flash BIOS видеокарта AMD

Преди да започнете, препоръчваме да обърнете внимание, че за всички действия е необходимо да се изпълнява стриктно в съответствие с инструкциите. Всяко отклонение от него може да доведе до сериозни последствия, доколкото за възстановяването на работата ще трябва да се използват услугите на сервизен център. Сега нека разгледаме по-отблизо процеса на мигането на BIOS на видеокарта AMD:

 1. Отидете на официалния уебсайт на програмата GPU-Z и да изтеглите последната му версия.
 2. Отворете го и обръщайте внимание на името на видеокартата, модела на графичния процесор, версията на BIOS, типа, размера на паметта и честотата.
 3. Събиране на графична информация за GPU-Z

 4. Използвайки тази информация, намерете файла на фърмуера на BIOS на Power Up. Сравнете версията на сайта и посочете в програмата. Това се случва, че актуализацията и не се изисква, освен в случаите, когато трябва да извършите пълно възстановяване.
 5. Отидете на Tech Power Up

 6. Разархивирайте изтегления архив на всяко удобно място.
 7. Изтеглете RBE BIOS редактора от официалния сайт и го стартирайте.
 8. Изтегляне на RBE BIOS редактор

 9. Изберете "Зареждане на BIOS" и отворете разопакования файл. Проверете дали версията на фърмуера е правилна, като прегледате информацията в прозореца с информация .
 10. Изтеглете файла с фърмуера на RBE BIOS Editor

 11. Отидете в раздела "Настройки на часовника" и проверете честотата и напрежението. Индикаторите трябва да съвпадат с тези, показани в програмата GPU-Z.
 12. Проверка на честотата на RBE BIOS редактора на видеокартата

 13. Върнете се в програмата GPU-Z и запазете старата версия на фърмуера, за да можете да се върнете към нея в случай на нещо.
 14. Запазване на стария фърмуер на GPU-Z видеокартата

 15. Създайте стартиращо USB флаш устройство и преместете в основната му папка два файла с фърмуер и ATIflah.exe флаш, които можете да изтеглите от официалния сайт на разработчика. Файловете на фърмуера трябва да са в ROM формат.
 16. Изтегляне ATIflah

  Повече подробности: Инструкции за създаване на стартиращо флаш устройство в Windows

 17. Всичко е готово за стартиране на фърмуера. Изключете компютъра, поставете устройството за зареждане и стартирайте. Първо трябва да конфигурирате BIOS за зареждане от флаш устройство.
 18. Повече подробности: Конфигурирайте BIOS за зареждане от флаш устройство

 19. След успешно изтегляне, екранът трябва да покаже командния ред, където трябва да въведете:

  atiflash.exe -p 0 new.rom

  Където "New.rom" е името на файла с новия фърмуер.

 20. Командния ред при стартиране на Windows

 21. Натиснете Enter , изчакайте процесът да приключи, след което рестартирайте компютъра, като издърпате устройството за зареждане.

Връщане към старата версия на BIOS

Понякога фърмуерът не е инсталиран и най-често това се случва поради небрежност на потребителите. В този случай видеокартата не се разпознава от системата и при липса на интегриран графичен ускорител изображението на монитора изчезва. За да разрешите този проблем, трябва да се върнете към предишната версия. Всичко се прави много просто:

 1. Ако изтеглянето от интегрирания адаптер не е успешно, трябва да свържете друга видеокарта към слота за PCI-E и да заредите от нея.
 2. Повече подробности:
  Изключете видеокартата от компютъра
  Свързваме видео картата към дънната платка на компютъра

 3. Използвайте същото зареждащо се USB флаш устройство, където се запазва старата версия на BIOS. Свържете го и стартирайте компютъра.
 4. Командният ред ще се появи отново, но този път трябва да въведете командата:

  atiflash.exe -p -f 0 old.rom

  Къде "old.rom" е името на файла със стария фърмуер.

Остава само да смените картата и да намерите причината за провала. Вероятно версията на фърмуера е изтеглена или файлът е повреден. Освен това трябва внимателно да проверите напрежението и честотата на видеокартата.

Днес разгледахме подробно процеса на мигането на BIOS на видеокарти AMD. В този процес няма нищо трудно, важно е да следвате инструкциите и внимателно да проверите необходимите параметри, така че да няма сериозни проблеми, които не могат да бъдат решени чрез връщане на фърмуера.

Вижте също: BIOS актуализация на NVIDIA видео карта