Мултимедийният интерфейс с висока разделителна способност (интерфейс за мултимедия с висока разделителна способност) често може да се намери в голямо разнообразие от устройства. Съкращението на това име е добре познато и широко разпространено HDMI , което де факто е стандартът за свързване на мултимедийно оборудване, което поддържа изображение с висока разделителна способност (от FullHD и по-горе). Конекторът за него може да бъде инсталиран на видеокарта, монитора, SmartTV и други устройства, способни да изобразяват снимката на екрана ви.

Какви са HDMI кабелите

HDMI се използва предимно за свързване на домашни уреди: панели с висока разделителна способност, телевизори, видео карти и лаптопи - всички тези устройства могат да имат HDMI порт. Тази популярност и разпространение се дължи на високата скорост на предаване на данни, както и липсата на изкривявания и шум. В тази статия ще говорим за видовете HDMI кабели, видовете съединители и ситуацията, при която е по-добре да се използва един или друг вид.

Видове съединители

Днес има само пет вида HDMI кабелни съединители. Те са обозначени с латински букви от A до E (A, B, C, D, E). Три от тях са най-често използвани: пълен размер (A), мини размер (C), микро размер (D). Разгледайте по-подробно всеки един от съществуващите:

 • Типът А е най-разпространеният, съединителите за него могат да бъдат разположени на видео карти, лаптопи, телевизори, игрови конзоли и други мултимедийни устройства.
 • Типът C е просто по-малка версия на тип А. Той е инсталиран в устройства с малки размери - телефони, таблети, PDA устройства.
 • Тип D е най-малкото разнообразие от HDMI. Също така се използва в малки устройства, но много по-рядко.
 • Типът B е проектиран да работи с огромни разделителни способности (3840 x 2400 пиксела, което е четири пъти по-голям от Full HD), но все още не е приложено - чака в крилата в светлото бъдеще.
 • Сортът под маркировката "Е" се използва за свързване на мултимедийни устройства към центровете за автомобилни медии.

Видове HDMI кабели

Конекторите не са съвместими един с друг.

Типове кабели

Едно от най-големите объркания с HDMI интерфейса е големият брой спецификации. Сега има 5, последната от тях - HDMI 2.1 беше представена в края на ноември 2017 г. Всички спецификации са съвместими един с друг, но съединителите в кабела не са. Като се започне от спецификацията 1.3, те бяха разделени на две категории: Стандарт и Висока скорост . Те се различават по отношение на качеството на сигнала и честотната лента.

Да предположим, че има няколко стандартни спецификации, които се поддържат и поддържат - това е абсолютно нормално явление, когато една технология съществува от много години, се подобрява и придобива нови функции. Но е важно да имате предвид, че в допълнение има 4 вида кабели, които са заточени за работа, за да изпълняват определени задачи. Ако HDMI кабелът не съвпада със задачата, за която е закупен, това може да е изпълнено с неуспехи и появата на артефакти по време на прехвърлянето на картини, десинхронизация на звук и изображение.

Видове HDMI кабели:

 • Стандартният HDMI кабел е бюджетна опция, предназначена за предаване на видео в HD и FullHD (честотата му е 75 MHz, широчината на честотната лента е 2.25 Gbit / s, което съответства на тези резолюции). Използва се в DVD плейъри, приемници за сателитна телевизия, плазми и телевизори. Перфектен за тези, които не се нуждаят от подробна картина и висококачествен звук.
 • Стандартният HDMI кабел с Ethernet не се различава от стандартния кабел, с изключение на наличието на двупосочен канал за предаване на данни Ethernet HDMI, чийто обмен на данни може да достигне 100 Mb / s. Този кабел осигурява високоскоростна интернет връзка и предоставя възможност за разпространение на полученото от мрежата съдържание до други устройства, свързани чрез HDMI. Предлага се аудио канал за връщане, който позволява предаването на аудио данни без допълнителни кабели (S / PDIF). Стандартният кабел не поддържа тази технология.
 • Високоскоростен HDMI кабел - предоставя по-широк канал за предаване на информация. С него можете да прехвърляте изображение с резолюция до 4K. Поддържа всички видео файлови формати, както и 3D и Deep Color. Използва се в Blu-ray, HDD плейъри. Той има максимална скорост на обновяване 24 Hz и широчина на честотната лента 10.2 Gb / s - това ще бъде достатъчно за гледане на филми, но ако кабелът прехвърля кадри от компютърна игра с висока честота на кадрите, няма да изглежда много добре, защото изображението ще бъде изглеждат разкъсани и много бавни.
 • Високоскоростен HDMI кабел с Ethernet - същият като високоскоростен HDMI кабел, но също така осигурява високоскоростен достъп до интернет HDMI Ethernet - до 100 Mb / s.

Всички спецификации, с изключение на стандартен HDMI кабел, поддържат ARC, което премахва необходимостта от допълнителен кабел за аудио предаване.

Дължина на кабела

В магазините най-често се продават кабели до 10 метра. Един обикновен потребител ще бъде повече от достатъчно, за да има 20-метров, придобиването на което не би трябвало да е трудно. При сериозните предприятия, според вида бази данни ИТ центрове, може да се наложи да имате кабели с дължина до 100 метра, за да кажете "с марж". Използването на HDMI в дома обикновено е достатъчно 5 или 8 метра.

Вариантите, създадени за продажба на обикновени потребители, са изработени от специално приготвена мед, която може да предава информация на кратки разстояния без смущения и изкривявания. Независимо от това, качеството на материалите, използвани в създаването и неговата дебелина, може значително да повлияе на скоростта на работа като цяло.

Дълги кабели на този интерфейс могат да бъдат направени с помощта на:

 • Увита двойка - такава жица е способна да предава сигнал на разстояние 90 метра, без да причинява изкривявания или смущения. По-добре е да не купувате такъв кабел с дължина повече от 90 метра, тъй като честотата и качеството на предаваните данни може да бъде значително изкривена.
 • Коаксиален кабел - съдържа в своя дизайн външния и централния проводник, които са разделени със слой изолация. Проводниците са изработени от висококачествена мед. Осигурява отлично предаване на сигнала на кабел до 100 метра.
 • Fiber - най-скъпата и ефективна от горепосочените опции. Намерете такава продажба няма да е лесно, защото няма голямо търсене за това. Предава сигнал на разстояние повече от 100 метра.

заключение

В този материал се считат такива свойства на HDMI кабели като тип конектор, тип кабел и дължина. Беше предоставена и информация за честотната лента, честотата на предаване на данни по кабела и целта му. Надяваме се, че тази статия е полезна и ви позволява да научите нещо ново за себе си.

Вижте също: Изберете HDMI кабел