настройка на gigabyte bios
Много потребители, които сами изграждат собствени компютри, често избират Gigabyte продукти като дънни платки. След сглобяването на компютъра е необходимо съответно да настроите BIOS и днес искаме да ви запознаем с тази процедура за въпросната дънна платка.

Конфигуриране на гигабайт на BIOS

Първото нещо, с което да започнете е процесът на настройка - влизането в ниско ниво на контрол на дъската. На модерните "дънни платки" на посочения производител, клавиш Del е отговорен за влизането в BIOS. Трябва да бъде натиснат в момента, в който компютърът се включи и се появи екранът за изпръскване.

Вижте също: Как да влезете в BIOS на компютъра

След като стартирате BIOS, можете да видите следната картина.
Как изглеждат UEFI-BIOS на дънните платки на Gigabyte?

Както можете да видите, производителят използва UEFI, като по-безопасна и лесна за използване опция. Всички инструкции ще бъдат допълнително фокусирани върху опцията UEFI.

RAM настройки

Първото нещо, което трябва да конфигурирате в настройките на BIOS е времето на RAM. Поради неправилни настройки компютърът може да не работи правилно, така че внимателно следвайте инструкциите по-долу:

 1. От главното меню отидете на параметъра “Advanced Memory Settings” , разположен в раздела “MIT” .

  Местоположение на настройките на паметта UEFI-BIOS Gigabyte дънни платки

  В него отидете на опцията "Extreme Memory Profile (XMP)" .
  Инсталиране на профила на RAM UEFI-BIOS Gigabyte дънни платки
  Типът на профила трябва да бъде избран въз основа на типа инсталиран RAM. Например, опцията “Profile1” е подходяща за DDR4, за “DDR3 - “Profile2” .

 2. Налични са и опции за овърклок вентилатори - можете да променяте ръчно тайминга и напрежението за по-бързи модули на паметта.
  Параметри за овърклок на RAM UEFI-BIOS на дънни платки на Gigabyte

  Още подробности: Овърклок на RAM

Опции за GPU

Можете да персонализирате работата на компютъра с видео адаптери, като използвате UEFI BIOS на дъските Gigabyte. За да направите това, отидете в раздела „Периферни устройства“ .
Раздел Настройки на UEFI BIOS на дънни платки на Gigabyte

 1. Най-важната опция тук е “Начален изход на дисплея” , който ви позволява да настроите основния използван графичен процесор. Ако на компютъра няма отделен GPU по време на настройката, изберете опцията “IGFX” . За да изберете дискретна видео карта, инсталирайте “PCIe 1 Slot” или “PCIe 2 Slot” , в зависимост от порта, към който е свързан външният графичен адаптер.
 2. Избор на графичен адаптер чрез UEFI BIOS на дънни платки на Gigabyte

 3. В секцията "Chipset" можете или напълно да забраните интегрираната графика, за да намалите натоварването на CPU (опция “Internal Graphics” в позиция “Disabled” ), или да увеличите или намалите количеството RAM, което се консумира от този компонент (опции “DVMT Pre-Allocated” и "Общ Gfx МВМ за DVMT" ). Моля, обърнете внимание, че наличието на тази функция зависи както от процесора, така и от модела на платката.

Вградена графична памет чрез UEFI BIOS на Gigabyte дънни платки

Настройка на въртенето на охладителите

 1. Също така ще бъде полезно да се конфигурира скоростта на въртене на вентилаторите на системата. За да направите това, използвайте опцията "Smart Fan 5" .
 2. Параметър за достъп до охладителя в UEFI BIOS на дънни платки на Gigabyte

 3. В зависимост от броя на охладителите, инсталирани на дънната платка в менюто на монитора, те ще бъдат достъпни за управление.
  Изберете охладител за конфигуриране на дънните платки на UEFI BIOS Gigabyte
  Скоростите на въртене на всяка от тях трябва да бъдат зададени в положение „Нормално“ - това ще осигури автоматична работа в зависимост от товара.
  Варианти на въртене на охладителя в дънните платки на Gigabyte UEFI BIOS
  Можете също така да персонализирате режима на работа на охладителя ръчно (опция “Ръчно” ) или да изберете минималния шум, но осигурявайки най-лошото охлаждане (параметър “Silent” ).

Сигнали за прегряване

Също така, дъските на разглеждания производител имат вградена защита на компютърните компоненти от прегряване: когато се достигне температурния праг, потребителят ще получи известие за необходимостта да изключи машината. Можете да персонализирате показването на тези известия в раздела „Интелигентен вентилатор 5“, споменат в предишната стъпка.

 1. Необходимите опции се намират в блока „Предупреждение за температура“ . Тук трябва ръчно да определите максимално допустимата температура на процесора. За CPU с ниско генериране на топлина е достатъчно да изберете стойност от 70 ° C и ако TDP на процесора е висока, тогава 90 ° C.
 2. Изберете режим на предупреждение в UEFI BIOS на дънни платки на Gigabyte

 3. По желание можете също да конфигурирате предупреждение за проблеми с охладителя на процесора - за това проверете опцията “Enabled” в блока “System FAN 5 Pump Fail Warning” .

Активирайте предупреждението за повреда на охладителя в дънните платки на UEFI BIOS на Gigabyte

Настройки за стартиране

Последните важни параметри, които трябва да бъдат конфигурирани, са приоритетът за зареждане и активирането на режима AHCI.

 1. Отидете в раздела “BIOS Features” и използвайте опцията “Boot Option Priorities” .
  Настройка на зареждане в UEFI BIOS на дънни платки Gigabyte

  Тук изберете желаните стартиращи носители. И двата редовни твърди диска и твърди дискове са на разположение. Можете също да изберете USB флаш устройство или оптичен диск.

 2. Режимът AHCI, който е необходим за съвременните твърди дискове и SSD, е активиран в раздела Периферия , в секциите SATA и RST Configuration - Избор на режим SATA .

SATA настройки в UEFI BIOS на дънни платки на Gigabyte

Запазване на настройките

 1. За да запишете въведените параметри, използвайте раздела “Save & Exit” .
 2. Tab за запаметяване на настройки в UEFI BIOS на дънни платки на Gigabyte

 3. Параметрите се запазват след кликване върху елемент „Save & Exit Setup“ .

  Опцията за запазване на настройките в дънните платки на UEFI BIOS на Gigabyte

  Можете също така да излезете без запазване (ако не сте сигурни, че сте въвели всичко правилно), използвайте опцията "Изход без запазване" или възстановете настройките на BIOS до фабричните настройки, за които отговаря опцията "Load Optimized Defaults" .

Алтернативи за запазване на настройките в дънните платки на Gigabyte UEFI BIOS

Така завършихме настройката на основните BIOS параметри на дънната платка на Gigabyte.