Google Chrome и Mozilla Firefox са най-популярните браузъри на нашето време, които са лидери в своя сегмент. Поради тази причина потребителят често има въпрос в полза на който браузър да даде предпочитание - този въпрос, който ще се опитаме да разгледаме.

В този случай ще прегледаме основните критерии за избор на браузър и ще опитаме в края да обобщим кой браузър е по-добър.

Изтеглете браузъра Mozilla Firefox

Изтеглете Google Chrome

Кое е по-добре, Google Chrome или Mozilla Firefox?

1. Стартова скорост

Ако вземете предвид и двата браузъра без инсталирани приставки, които сериозно подкопават скоростта на стартиране, Google Chrome е бил и остава най-бързият браузър. По-конкретно, в нашия случай скоростта на изтегляне на главната страница на нашия сайт е била 1,56 за Google Chrome и 2,7 за Mozilla Firefox.

1: 0 в полза на Google Chrome.

2. Натоварването на основната памет

Отворете в Google Chrome и Mozilla Firefox същия брой раздели и след това се обадете на мениджъра на задачите и проверете натоварването на RAM.

В работещите процеси в секцията "Приложения" виждаме два от нашите браузъри - Chrome и Firefox, а вторият консумира много повече оперативна памет, отколкото първата.

Консумация на памет от браузъри

Оставайки малко по-надолу от списъка в блока "Фактически процеси", виждаме, че Chrome изпълнява няколко други процеси, чиято обща сума дава същата консумация на памет като Firefox (тук Chrome има леко предимство).

Допълнителни процеси на Google Chrome

Работата е, че Chrome използва архитектура с множество процеси, т.е. всеки раздел, plug-in и plug-in се стартират от отделен процес. Тази функция позволява на браузъра да работи по-стабилно и ако спрете да реагирате с браузъра, например инсталираната добавка, не е необходимо да сринете уеб браузъра.

Можете по-точно да разберете какви процеси Chrome прави от вградения мениджър на задачите. За да направите това, кликнете върху бутона за меню на уеб браузъра и отидете на "Допълнителни инструменти" - "Мениджър на задачите" .

Мениджър на задачите в Google Chrome

На екрана ще се появи прозорец, в който ще видите списъка с задачи и размера на RAM, който те консумират.

Преглеждайте процесите в Google Chrome

Имайки предвид, че в двата браузъра имаме активирани същите добавки, един раздел се отваря с един и същ сайт и всички приставки са деактивирани, Google Chrome не е много, но се показва по-добре, което означава, че в този случай му се присъжда резултат , Резултатът е 2: 0.

3. Конфигуриране на браузъра

Сравнявайки настройките на уеб браузъра, можете веднага да гласувате в полза на Mozilla Firefox, тъй като с броя на функциите за подробна конфигурация, той разкъсва Google Chrome да раздробява. Firefox ви позволява да се свържете с прокси сървър, да конфигурирате главна парола, да промените размера на кеша и т.н., докато в Chrome може да се направи само с помощта на допълнителни инструменти. 2: 1, профилът отваря Firefox.

Firefox или Chrome: По-добре

Firefox или Chrome: По-добре

4. Производителност

Два браузъри са тествани за изпълнение с онлайн услуга Futuremark , Резултатите показаха 1623 точки за Google Chrome и 1736 за Mozilla Firefox, което показва, че вторият браузър е по-продуктивен от Chrome. Подробности за теста можете да видите на екранните снимки по-долу. Резултатът е равен.

Ефективността на браузъра на Google Chrome

Изпълнение на браузъра Mozilla Firefox

5. Междуплатформена платформа

В ерата на компютъризацията, потребителят има в своя арсенал няколко инструмента за уеб сърфиране: компютри с различни операционни системи, смартфони и таблети. В това отношение браузърът трябва да поддържа такива популярни операционни системи като Windows, Linux, Mac OS X, Android, iOS. Като се има предвид, че и двата браузъра поддържат изброените платформи, но не поддържат Windows Phone, в този случай паритет, поради което резултатът е 3: 3 и остава същият.

6. Избиране на добавки

Днес почти всеки потребител инсталира специални добавки в браузъра, които разширяват възможностите на браузъра, така че в момента обръщаме внимание.

Двата браузъра имат свои собствени приставки, които позволяват както разширения за зареждане, така и теми. Ако сравнявате пълнотата на магазините, то е приблизително една и съща: повечето добавки се изпълняват и за двата браузъра, някои са изключително за Google Chrome, но Mozilla Firefox не е лишен от изключителни права. Ето защо, в този случай отново, равенство. Резултатът е 4: 4.

Firefox или Chrome: По-добре

Firefox или Chrome е по-добре

6. Синхронизация на данни

Потребителят, използващ няколко устройства с инсталирания браузър, иска всички данни, съхранени в браузъра, да бъдат синхронизирани навреме. Тези данни включват, разбира се, запазени данни за влизане и пароли, история на сърфирането, предварително зададени настройки и друга информация, от която се нуждаете за периодичен достъп. И двата браузъра са оборудвани със синхронизираща функция, с възможност за персонализиране на данните, които ще бъдат синхронизирани, във връзка с които отново рисуваме. Резултатът е 5: 5.

Firefox или Chrome: По-добре

Firefox или Chrome: По-добре

7. Поверителност

Не е тайна, че всеки браузър събира информация за потребителя, който може да се използва за ефективност на рекламата, като позволява да се показва информация, която представлява интерес и отговаря на потребителя.

За целите на справедливостта, трябва да се отбележи, че Google не крие данните на своите потребители за лична употреба, включително за продажбата на данни. От своя страна Mozilla обръща специално внимание на неприкосновеността на личния живот и сигурността, а браузърът с отворен код Firefox се разпространява с тройна лицензия GPL / LGPL / MPL. В този случай трябва да гласувате в полза на Firefox. Резултатът е 6: 5.

8. Сигурност

Разработчиците на двата браузъра отделят специално внимание на сигурността на своите продукти, поради което основите на защитените сайтове се компилират за всеки от браузърите и има вградени функции за проверка на изтеглените файлове. Както в Chrome, така и в Firefox, изтеглянето на злонамерени файлове, системата ще блокира изтеглянето и ако исканият уеб ресурс е посочен като небезопасен, всеки от браузърите ще предотврати прехода към него. Резултатът е 7: 6.

Въз основа на резултатите от сравнението намерихме победа за браузъра Firefox. Все пак, както можете да видите, всеки един от представените уеб браузъри има свои собствени силни и слаби страни, така че няма да ви препоръчваме да инсталирате Firefox като откажете Google Chrome. Окончателният избор във всеки случай, само за вас - разчитате само на вашите изисквания и предпочитания.