Съвременните мобилни устройства, смартфони или таблети, днес в много отношения не са по-ниски от по-големите си братя - компютри и лаптопи. Така че работата с текстови документи, която преди това беше изключителната прерогатива на последните, вече е възможна на устройства с Android. Едно от най-подходящите решения за тази цел са Google Документи, които ще обсъдим в тази статия.

Основните характеристики на приложението Google Документи за Android

Създаване на текстови документи

Започваме нашия преглед с най-очевидната възможност за текстов редактор от Google. Създаването на документи се извършва тук, като пишете с помощта на виртуална клавиатура, т.е. този процес по същество не се различава от този на работния плот.

Главно меню и основен екран на Google Документи за Android приложение

В допълнение, ако желаете, почти всеки модерен смартфон или таблет на Android, ако поддържа OTG технология, можете да свържете безжична мишка и клавиатура.
Създаване на текстови документи в Google Документи за Android
Вижте също: Свързване на мишката с устройство с Android

Комплект шаблони

В Google Документи можете не само да създадете файл от нулата, да го адаптирате към нуждите си и да го въведете в желания от вас вид, но и да използвате един от многото вградени шаблони. В допълнение, има възможност за създаване на ваши собствени шаблони.
Примерни шаблони в Google Документи за Android
Всички те са разделени на тематични категории, всяка от които съдържа различен брой заготовки. Всеки един от тях може да бъде предателство от вас до неузнаваемост или, напротив, да се попълни и редактира само повърхностно - всичко зависи от изискванията за крайния проект.
Готови шаблони за документи в Google Документи за Android

Редактиране на файлове

Разбира се, самото създаване на текстови документи за такива програми не е достатъчно. И тъй като решението от Google е надарено с доста богат набор от инструменти за редактиране и форматиране на текст. С тях можете да променяте размера и стила на шрифта, неговия вид, външен вид и цвят, да добавяте отстъпи и интервали, да създавате списък (номерирани, маркирани, многостепенни) и много други.
Инструменти за редактиране на текст в Google Документи за Android
Всички тези елементи са представени на горния и долния панел. В режим на писане те заемат по един ред в даден момент и за да получат достъп до целия набор от инструменти, просто трябва да разширите раздела, който ви интересува, или да докоснете конкретен елемент. В допълнение към всичко това, документите имат малък набор от стилове за заглавия и подзаглавия, всяка от които може да бъде променена.
Инструменти за редактиране на текст в Google Документи за Android

Работа офлайн

Въпреки факта, че Google Docs, това е предимно уеб услуга, пригодена за работа онлайн, можете да създавате и редактирате текстови файлове в нея без достъп до интернет. Веднага след като се свържете отново с мрежата, всички направени промени се синхронизират с профила ви в Google и стават достъпни за всички устройства. Освен това всеки документ, съхраняван в облачното хранилище, може да бъде предоставен офлайн - за тази цел в менюто на приложението се предоставя отделен елемент.
Работете с документи офлайн в приложението Google Документи за Android

Споделяне и сътрудничество

Документи, като останалите приложения от Virtual Office of Kindness Corporation, са част от Google Drive. Следователно винаги можете да отворите достъпа до файловете си в облака за други потребители, след като определите техните права. Последното може да включва не само способността за разглеждане, но и редактиране с коментиране, в зависимост от това какво смятате за необходимо.
Отворете достъпа до файлове в Google Документи за Android

Коментари и отговори

Ако имате отворен достъп до текстов файл за някого, позволявайки на този потребител да прави промени и да оставя коментари, можете да се запознаете с последния благодарение на отделен бутон на горния панел. Добавеният запис може да бъде маркиран като завършен (като “Проблемът е разрешен”) или да отговори на него, като по този начин започне пълноценна кореспонденция. Когато работят заедно по проекти, това е не само удобно, но често е необходимо, тъй като предоставя възможност за обсъждане на съдържанието на документа като цяло и / или неговите отделни елементи. Трябва да се отбележи, че мястото на всеки коментар е фиксирано, т.е. ако изтриете текста, за който се отнася, но не изчистите форматирането, все още можете да отговорите на оставения пост.
Възможност за коментар и отговор в приложението Google Документи за Android

Разширено търсене

Ако текстовият документ съдържа информация, която трябва да бъде потвърдена с факти от Интернет или допълнена с нещо близко до темата, не е необходимо да се свързвате с мобилния браузър. Вместо това можете да използвате функцията за разширено търсене, налична в менюто на Google Документи. Веднага след като файлът бъде анализиран, на екрана ще се появят малки резултати от търсенето, резултатите от които може да са до известна степен свързани със съдържанието на вашия проект. Представените в него статии могат да бъдат отворени не само за гледане, но и за проекта, който създавате.
Разширено търсене на данни в Google Документи за Android

Вмъкване на файлове и данни

Въпреки факта, че офис приложенията, които включват Google Docs, са фокусирани предимно върху работа с текст, тези "писма" винаги могат да бъдат допълнени с други елементи. Позовавайки се на менюто "Вмъкване" (бутон "+" в горната лента с инструменти), можете да добавяте връзки, коментари, изображения, таблици, редове, паузи на страници и техните номера, както и бележки под линия към текстовия файл. За всяка от тях има отделна позиция.
Вмъкнете различни елементи във файл в приложението Google Документи за Android

Съвместим с MS Word

Днес Microsoft Word, подобно на Службата като цяло, има доста алтернативи, но все още е общоприетият стандарт. Форматите на файловете, създадени с негова помощ, също са такива. Google Документи ви позволява не само да отваряте .docx файлове, създадени в Word, но и да записвате завършени проекти в тези формати. Същото форматиране и цялостният стил на документа и в двата случая остават непроменени.
Съвместимост с Microsoft Word в Google Документи за Android

Проверка на правописа

Google Документи има вградена проверка на правописа, до която можете да влезете от менюто на приложението. По отношение на нивото си, тя все още не достига подобно решение в Microsoft Word, но все пак ще работи за намиране и коригиране на общи граматически грешки, а това вече е добро.
Проверка на правописа в Google Документи за Android

Възможности за износ

По подразбиране файловете, създадени в Google Документи, са в GDOC формат, който не е точно универсален. Ето защо разработчиците предлагат възможност за експортиране (съхраняване) на документи не само в него, но и в по-често срещания стандарт за Microsoft Word DOCX, както и в TXT, PDF, ODT, RTF и дори HTML и ePub. За повечето потребители този списък ще бъде повече от достатъчен.
Опции за експортиране на файлове в Google Документи за Android

Поддръжка за добавки

Ако по някаква причина функционалността на Google Документи изглежда недостатъчна за вас, можете да я разширите с помощта на специални добавки. Отидете да изтеглите и инсталирате най-новото чрез менюто на мобилното приложение, на същата точка, която ще ви насочи към Google Play Магазин ,
Добавки за подобрена функционалност в Google Документи за Android
За съжаление, днес има само три допълнения, и само един от тях ще бъде интересен за мнозинството - скенер на документи, който ви позволява да дигитализирате всеки текст и да го запазите в PDF формат.
Списък на добавките, налични в Google Документи за Android

достойнство

  • Безплатен модел на дистрибуция;
  • Поддръжка на руски език;
  • Наличност на абсолютно всички мобилни и настолни платформи;
  • Няма нужда да записвате файлове;
  • Способност за съвместна работа по проекти;
  • Вижте историята на промените и пълната дискусия;
  • Интеграция с други услуги на компанията.

недостатъци

  • Ограничени възможности за редактиране и форматиране на текст;
  • Не е най-удобната лента с инструменти, някои важни опции са доста трудни за намиране;
  • Свързване с профил в Google (въпреки че това трудно може да се нарече недостатък за собствения продукт на компанията със същото име).

Google Docs е отлично приложение за работа с текстови файлове, което не само е снабдено с необходимия набор от инструменти за създаването и редактирането им, но и предоставя големи възможности за сътрудничество, което в момента е особено важно. Предвид факта, че повечето конкурентни решения са платени, той просто няма достойни алтернативи.

Безплатно изтеглете Google Документи

Изтеглете последната версия на приложението от Google Play Market