По време на това писане има два вида оформление на диска - MBR и GPT. Днес ще говорим за техните различия и пригодност за използване на компютри с Windows 7.

Избор на вида оформление на диска за Windows 7

Основната разлика между MBR и GPT е, че първият стил е предназначен за взаимодействие с BIOS (основна входно-изходна система), а вторият - с UEFI (унифициран разширяем фърмуер интерфейс). UEFI заменя BIOS, като променя реда на зареждане на операционната система и включва някои допълнителни функции. След това разглеждаме по-отблизо разликите в стиловете и решаваме дали те могат да бъдат използвани за инсталиране и стартиране на "седемте".

Характеристики на MBR

MBR (Master Boot Record) е създаден през 80-те години на 20-ти век и през това време успява да се утвърди като проста и надеждна технология. Една от основните му характеристики е ограничаването на общия размер на устройството и броя на секциите (обемите), разположени върху него. Максималният размер на физическия твърд диск не може да надвишава 2.2 терабайта, а на него могат да бъдат създадени не повече от четири основни дяла. Ограничението върху обемите може да бъде заобиколено чрез конвертиране на един от тях в разширен, след което върху него да се поставят няколко логически. При нормални условия инсталирането и експлоатацията на всяко издание на Windows 7 на диска с MBR не изисква допълнителни манипулации.

Стартирайте инсталацията на Windows 7 на избрания дял на диска

Вижте също: Инсталиране на Windows 7 с флаш устройство с възможност за стартиране

Функции на GPT

GPT (GUID Partition Table) не се ограничава от размера на устройствата и броя на дяловете. Строго погледнато, максималният обем съществува, но тази цифра е толкова голяма, че може да бъде приравнена на безкрайност. Също така за GPT, в първия резервиран дял, основният зареждащ запис на MBR може да бъде "залепен", за да се подобри съвместимостта с наследените операционни системи. Инсталирането на "седемте" на такъв диск е придружено от предварителното създаване на специален стартиращ носител, който е съвместим с UEFI и други разширени настройки. Всички издания на Windows 7 могат да “виждат” дискове с GPT и четена информация, но операционната система може да се зарежда от такива устройства само в 64-битови версии.

Инсталиране на Windows 7 на диск с структура на раздели на GPT

Още подробности:
Инсталиране на Windows 7 на GPT диск
Решаване на проблема с GPT-дисковете при инсталиране на Windows
Инсталиране на Windows 7 на лаптоп с UEFI

Основният недостатък на таблицата с раздели на GUID е намаляването на надеждността поради местоположението и ограничен брой дублиращи се таблици, които съдържат информация за файловата система. Това може да доведе до невъзможност за възстановяване на данни в случай на повреда на диска в тези дялове или при появата на "лоши" сектори върху него.

Архивирайте системните файлове в програмата AOMEI Backupper Standard

Вижте също: Опции за възстановяване на Windows

данни

Въз основа на гореизложеното можем да направим следните изводи:

  • Ако искате да работите с дискове, по-големи от 2.2 TB, трябва да използвате GPT, и ако трябва да изтеглите "седем" от такъв диск, тогава той трябва да бъде изключително 64-битова версия.
  • GPT се различава от MBR с повишена скорост на стартиране на OS, но има ограничена надеждност, или по-скоро възможности за възстановяване на данни. Тук е невъзможно да се намери компромис, така че трябва предварително да решите какво е по-важно за вас. Решението е да се създадат редовни архиви на важни файлове.
  • За компютрите, управляващи UEFI, използването на GPT е най-доброто решение, а за машини с BIOS, MBR е най-доброто. Това ще помогне да се избегнат проблеми със системата и да се включат допълнителни функции.