Без операционна система лаптопът не може да работи, така че е инсталиран веднага след закупуването на устройството. Сега някои модели вече се разпространяват с Windows, но ако имате чист лаптоп, всички действия трябва да се извършват ръчно. В това няма нищо трудно, просто трябва да следвате инструкциите по-долу.

Как да инсталирате Windows 7 на лаптоп с UEFI

UEFI дойде да замени BIOS и сега много лаптопи използват този интерфейс. UEFI контролира функциите на хардуера и зарежда операционната система. Процесът на инсталиране на операционната система на лаптопи с този интерфейс е малко по-различен. Нека анализираме всяка стъпка подробно.

Стъпка 1: Конфигурирайте UEFI

Дисковете в новите лаптопи стават все по-редки и инсталирането на операционната система се извършва с помощта на флаш памет. Ако инсталирате Windows 7 от диск, няма нужда да конфигурирате UEFI. Просто поставете DVD диска в устройството и включете устройството, след което веднага можете да отидете на втората стъпка. Тези потребители, които използват стартиращо USB флаш устройство, трябва да изпълнят няколко прости стъпки:

Вижте също:
Инструкции за създаване на стартиращо флаш устройство в Windows
Как да създадете bootable USB флаш устройство Windows 7 в Rufus

 1. С пускането на устройството веднага ще стигнете до интерфейса. В него трябва да отидете в секцията "Разширени", като кликнете върху съответния клавиш на клавиатурата или като го изберете с мишката.
 2. Преход към разширено UEFI

 3. Отидете в раздела "Изтегляне" и пред елемента "USB Support" поставете параметъра "Full Initialization" .
 4. Активирайте USB UEFI поддръжката

 5. В същия прозорец отидете до дъното и отидете в секцията "CSM" .
 6. Преминете към раздела CSM UEFI

 7. Параметърът "Старт CSM" ще бъде налице тук, трябва да го зададете в състояние "Enabled" .
 8. Активирайте стартирането на CSM UEFI

 9. Сега ще се появят допълнителни настройки, от които се интересувате от "Настройки на устройства за стартиране" . Отворете изскачащото меню до този ред и изберете "UEFI Only" .
 10. Опциите на устройството за зареждане на UEFI

 11. Той остава близо до реда "Зареждане от устройства за съхранение", за да активирате елемента "Both, UEFI First" . След това се върнете в предишното меню.
 12. Стартиране от устройства за съхранение на UEFI

 13. Тук се появи секцията " Безопасно зареждане ". Влез в него.
 14. Защитено зареждане на UEFI

 15. Противоположно на "тип операционна система" се посочва "Windows UEFI режим" . След това се върнете в предишното меню.
 16. Изберете тип операционна система в UEFI

 17. Докато все още сте в раздела "Изтегляне" , отидете в долната част на прозореца и намерете секцията "Приоритет на изтеглянето" . Тук, пред "опцията за изтегляне # 1 " насочете флаш устройството си. Ако не можете да си спомните името му, тогава просто обръщайте внимание на неговия обем, той ще бъде изброен в този ред.
 18. Задайте приоритет на boot UEFI

 19. Натиснете F10, за да запазите настройките. Това завършва процеса на редактиране на интерфейса на UEFI. Преминете към следващата стъпка.
 20. Запазване на промените в UEFI

Стъпка 2: Инсталиране на Windows

Сега поставете зареждащо се USB флаш устройство в слота или DVD диска в устройството и стартирайте лаптопа. Дискът автоматично се избира първо като приоритет, но благодарение на направените по-рано настройки, сега ще започне първо USB флаш устройството. Процесът на инсталиране не е сложен и изисква от потребителя да изпълни само няколко прости стъпки:

 1. В първия прозорец определете подходящия за вас език на интерфейса, формата на часа, валутните единици и разположението на клавиатурата. След като изберете, кликнете върху "Напред" .
 2. Изберете език за инсталиране на Windows 7

 3. В прозореца "Тип инсталация" изберете "Пълна инсталация" и отидете в следващото меню.
 4. Изберете вида инсталация на Windows 7

 5. Изберете необходимия дял, за да инсталирате операционната система. Ако е необходимо, можете да го форматирате, като изтриете всички файлове от предишната операционна система. Маркирайте съответната секция и кликнете върху "Напред" .
 6. Изберете дял, за да инсталирате Windows 7

 7. Посочете потребителското име и името на компютъра. Тази информация ще бъде изключително полезна, ако искате да създадете локална мрежа.
 8. Въведете потребителско име и компютърна инсталация на Windows 7

  Вижте също: Свържете и конфигурирайте локалната мрежа в Windows 7

 9. Остава само да въведете продуктовия ключ на Windows, за да потвърдите неговата автентичност. Той се намира на кутията с диск или флаш устройство. Ако понастоящем ключът не е наличен, тогава е налице включването на елемента "Автоматично активиране на Windows, когато сте свързани с интернет" .
 10. Въвеждане на продуктовия ключ, инсталиращ Windows 7

Сега инсталацията на OS ще започне. Това ще продължи известно време, докато на екрана ще се покаже целият прогрес. Моля, имайте предвид, че лаптопът ще бъде рестартиран няколко пъти, след което процесът автоматично ще продължи. Накрая работният плот ще бъде конфигуриран и ще стартирате Windows 7. Ще трябва да инсталирате най-необходимите програми и драйвери.

Стъпка 3: Инсталирайте драйверите и необходимия софтуер

Въпреки че операционната система е инсталирана, лаптопът все още не може да функционира напълно. Устройствата не разполагат с достатъчно драйвери, а за лесна употреба също се изисква наличието на няколко програми. Нека да сортираме всичко в ред:

 1. Инсталиране на драйвери . Ако лаптопът има устройство, то най-често пакетът включва диск с официални драйвери от разработчиците. Просто го стартирайте и го инсталирайте. При липса на DVD можете предварително да изтеглите офлайн версията. Решение за опаковката на драйвера или друга удобна програма за инсталиране на драйвери. Алтернативен метод е ръчната инсталация: трябва само да инсталирате мрежовия драйвер и всичко останало може да бъде изтеглено от официалните сайтове. Изберете как искате.
 2. Инсталиране на драйвери с помощта на Driver Pack Solution

  Повече подробности:
  Най-добър софтуер за инсталиране на драйвери
  Намиране и инсталиране на драйвер за мрежова карта

 3. Зареждане на браузъра . като Internet Explorer не популярен и не много удобен, повечето потребители незабавно зареждат друг браузър: Google хром , опера , Mozilla firefox или Yandex браузър , Чрез тях вече се случва да се изтеглят и инсталират необходимите програми за работа с различни файлове.
 4. Вижте също:
  Пет безплатни аналози на текстовия редактор Microsoft Word
  Програми за слушане на музика на компютъра
  Как да инсталирате Adobe Flash Player на вашия компютър

 5. Инсталирайте антивирус . Лаптопът не може да остане незащитена от злонамерени файлове, затова ви препоръчваме да прегледате списъка с най-добрите антивирусни програми на нашия сайт и да изберете най-подходящия за вас.
 6. Главно меню Защита на панда

  Повече подробности:
  Антивирус за Windows
  Изборът на антивирус за слаб лаптоп

Сега, когато операционната система Windows 7 и всички необходими важни програми са на лаптопа, можете спокойно да започнете да го използвате удобно. След като инсталацията приключи, просто се върнете в UEFI и променете приоритета на зареждането на твърдия диск или го оставете така, както е, но поставете USB флаш устройството само след стартирането на операционната система, за да стартирате правилно.