Често има ситуация, при която свързването с компютърни слушалки не работи, но високоговорителите или други акустични устройства нормално възпроизвеждат звука. Нека да разгледаме причините за този проблем и да се опитаме да намерим неговите решения.

Прочетете още:
Защо няма звук в Windows 7
Лаптопът не вижда слушалки в Windows 7

Решения за липсата на звук в слушалките

Преди да определите начина за възобновяване на възпроизвеждането на аудио в слушалките, свързани към компютър с Windows 7, трябва да установите причините за това явление и те могат да бъдат доста различни:

 • Разбивка на самите слушалки;
 • Грешки в хардуера на компютъра (звуков адаптер, аудио изход и т.н.);
 • Неправилни настройки на системата;
 • Липса на необходимите шофьори;
 • Наличието на вирусна инфекция на ОС.

В някои случаи изборът на метод за решаване на проблема зависи и от кой конектор свързвате слушалките с:

 • USB;
 • Мини конектор на предния панел;
 • Мини конектор на задния панел и др.

Сега да преминем към описание на решенията на този проблем.

Метод 1: Премахване на хардуерните аварии

Тъй като първите две причини не засягат пряко околната среда на операционната система Windows 7, но имат по-общ характер, няма да разработим подробно тях. Нека просто кажем, че ако нямате подходящи технически умения, то е по-добре да се обадите на капитана да поправи неизправната част или да замени дефектната част или слушалката.

Проверете дали слушалките са счупени или не, можете да свържете друг високоговорител от този клас към същия съединител. Ако звукът се възпроизвежда нормално, то самите самите слушалки. Също така можете да свържете заподозрени в слушалките към друг компютър. В този случай неуспехът ще бъде показан от липсата на звук и ако той все още възпроизвежда, тогава е необходимо да се търси причината в друга. Друг признак на неуспешния хардуер е наличието на звук в една слушалка и отсъствието й в другия.

Освен това може да има ситуация, при която няма звук при свързване на слушалки към гнездата на предния панел на компютъра и устройството работи нормално, когато е свързано към задния панел. Това често се дължи на факта, че гнездата просто не са свързани към дънната платка. След това трябва да отворите системния модул и да свържете кабела от предния панел към "дънната платка".

Метод 2: Промяна на настройките на Windows

Една от причините, поради които слушалките, свързани към предния панел, не работят, може да има неправилно зададени настройки на Windows, по-специално деактивиране на параметрите на посочения тип устройства.

 1. Кликнете с десния бутон на мишката ( PCM ) иконата за сила на звука в областта за уведомяване. Представя се под формата на пиктограма под формата на говорител. От менюто, което се показва, изберете "Устройства за възпроизвеждане" .
 2. Отидете до прозореца на устройството за възпроизвеждане чрез контекстното меню от областта за уведомяване в Windows 7

 3. Отваря се прозорецът "Звук" . Ако в раздела "Възпроизвеждане" не виждате елемент "Слушалки" или "Слушалки" , кликнете върху празното място в текущия прозорец и в списъка изберете "Показване на устройства с увреждания" . Ако е така, прескочете тази стъпка.
 4. Активирането на дисплейните устройства се показва чрез контекстното меню в раздела "Възпроизвеждане" на прозореца Звук в Windows 7

 5. След като се появи горният елемент, кликнете върху него и изберете "Активиране" .
 6. Активиране на високоговорителите чрез контекстното меню в раздела "Възпроизвеждане" на прозореца Звук в Windows 7

 7. След това около елемента "Слушалки" или "Слушалки" трябва да има отметка, вписана в зеления кръг. Това показва, че устройството трябва да работи правилно.

Слушалките са включени в раздела Възпроизвеждане на прозореца Звук в Windows 7

Метод 3: Включете звука

Също така много често се случва ситуацията, в която няма звук в слушалките, просто защото е изключена или зададена на минималната стойност в настройките на Windows. В този случай е необходимо да се повиши нивото му на съответната продукция.

 1. Кликнете върху RMB отново върху иконата за сила на звука, която вече знаете в панела за известяване. Ако звукът е напълно изключен, иконата ще бъде обкована с иконата на червения кръг. От отворения списък изберете опцията "Отворете звука на миксера" .
 2. Отидете на миксера за силата на звука през контекстното меню от областта за уведомяване в Windows 7

 3. Отваря се прозорецът "Volume Mixer" , който служи за регулиране на нивото на звука, предаван от отделни устройства и програми. За да включите звука в блока "Слушалки" или "Слушалки", просто кликнете върху иконата за кръстосване, същата, която видяхме в таблата.
 4. В Windows 7 включете звука в прозореца на миксера на силата на звука

 5. След това изтече кръгът изчезва, но звукът може да не се появи дори тогава. Възможна причина за това е, че плъзгачът на звука се снижава до долната граница. Като задържите левия бутон на мишката, повдигнете този плъзгач до нивото на звука, което е удобно за вас.
 6. Повишаване на плъзгача за сила на звука в прозореца на миксера на силата на звука в Windows 7

 7. След като извършите горните манипулации, има голяма вероятност слушалките да започнат да възпроизвеждат звука.

Вдигнете плъзгача за сила на звука в прозореца на миксера на силата на звука в Windows 7

Метод 4: Инсталиране на драйверите за звукова карта

Друга причина за липсата на звук в слушалките е наличието на неподходящи или неправилно инсталирани звукови драйвери. Вероятно шофьорите просто не съвпадат с модела на вашата звукова карта и затова може да има проблеми с прехвърлянето на звук през слушалките, по-специално, свързани през предните аудио жакове на компютъра. В този случай трябва да инсталирате текущата версия.

Най-лесният начин да изпълните тази задача е да инсталирате специално приложение за актуализиране на драйвери, например, DriverPack Solution , и да го сканирате с компютър.

Но е възможно да извършим необходимата процедура за нас, без да инсталираме софтуер на трета страна.

 1. Кликнете върху "Старт" . Изберете "Контролен панел" .
 2. Отидете в контролния панел от менюто "Старт" в Windows 7

 3. Сега кликнете върху името "Система и сигурност" .
 4. Отидете в раздела Система и защита на контролния панел в Windows 7

 5. В системния блок кликнете върху думите "Device Manager" .
 6. Отворете прозореца "Диспечер на устройства" от раздела Система и защита на контролния панел в Windows 7

 7. Отваря се черупката "Device Manager" . В лявата част, където са представени имената на оборудването, кликнете върху елемента "Звукови, видео и игрални устройства" .
 8. Отворете раздела Звук, видео и игри в прозореца на Диспечера на устройствата в Windows 7

 9. Ще се отвори списък с устройства от този клас. Намерете името на вашия адаптер за звук (карта). Ако не знаете точно това, но има повече от едно име в категорията, обърнете внимание на точката, в която присъства думата "Аудио" . Кликнете върху PCM за този елемент и изберете опцията "Update drivers ..." .
 10. Отидете на актуализирането на драйвера за звукова карта от секцията Звук, видео и игри в прозореца на Диспечера на устройствата в Windows 7

 11. Показва се прозорецът за актуализиране на драйвера От предложените опции за процедурата изберете елемента "Автоматично търсене на актуализирани драйвери" .
 12. Отидете на автоматичното търсене на актуализирани драйвери от прозореца Update драйвери в Windows 7

 13. Ще се извърши търсене в World Wide Web за необходимите драйвери за звуковия адаптер и те ще бъдат инсталирани на компютъра. Сега звукът в слушалките трябва да се възпроизвежда отново нормално.

Но този метод не винаги помага, защото понякога се инсталират стандартни драйвери на Windows, които може да не работят правилно със съществуващия аудио адаптер. Тази ситуация е особено често след инсталирането на операционната система, когато защитените драйвери са заменени със стандартни. След това е необходимо да се приложи вариант на действия, който се различава от описания по-горе метод.

 1. На първо място, потърсете драйвера по ID за вашия звуков адаптер. Изтеглете го на компютъра си.
 2. Прочетете повече: Как да търсите драйвери по ID

 3. Отидете в "Device Manager" и кликнете върху името на звуковия адаптер, изберете опцията "Properties" от отворения списък.
 4. Отворете прозореца за свойства на звуковата карта чрез контекстното меню от раздела Аудио, видео и игрални устройства в прозореца Device Manager в Windows 7

 5. В отворения прозорец отидете в раздела "Драйвер" .
 6. Отворете раздела Драйвер в прозореца със свойствата на звукова карта в Windows 7

 7. След това кликнете върху бутона "Изтриване" .
 8. Деинсталиране на драйвера в раздела "Шофьор" в прозореца със свойства на звукова карта в Windows 7

 9. След като приключи процедурата за премахване, инсталирайте предварително инсталирания драйвер, който сте намерили чрез ID. След това можете да проверите звука.

Ако използвате слушалки с USB съединител, възможно е да им се наложи да инсталирате допълнителен драйвер. Той трябва да се доставя на диска заедно със самото акустично устройство.

В допълнение, пакетите с някои звукови карти са снабдени с програми за тяхното управление. В такъв случай, ако нямате такова приложение, трябва да го намерите в Интернет, според марката на вашия адаптер за звук, и да го инсталирате на вашия компютър. След това в настройките на този софтуер намерете параметрите на аудио настройка и включете възпроизвеждането на възпроизвеждането към предния панел.

Метод 5: Премахнете вируса

Друга причина, поради която звукът в слушалките, свързани към компютъра, може да изчезне е инфекцията на последните с вируси. Това не е най-честата причина за този проблем, но въпреки това не бива да се изключва напълно.

При най-малък признак на инфекция, сканиране на компютър с помощта на специална помощна програма. Например, можете да използвате Dr.Web CureIt , Ако вирусната активност е открита, се придържайте към тези съвети, които се появяват в обвивката на антивирусния софтуер.

Вирусно сканиране с антивирусна програма Dr.Web CureIt в Windows 7

Има няколко причини, поради които слушалките, свързани към компютър с Windows 7, могат внезапно да спрат да функционират нормално. За да намерите подходящия начин за отстраняване на проблема, първо трябва да намерите източника му. Само след това, следвайки препоръките, дадени в тази статия, ще можете да установите правилната работа на акустичните слушалки.