Скоростта на часовника на процесора зависи до голяма степен от производителността и скоростта на системата. Този индикатор не е постоянен и може леко да се различава по време на работа на компютъра. При желание процесорът може да бъде "овърклокнат", като по този начин увеличава честотата.

Урокът: как да овърклокнете процесора

Часовниковата честота може да се намери по стандартни начини и с помощта на софтуера на трета страна (последният дава по-точен резултат).

Основни понятия

Струва си да се помни, че скоростта на часовника на процесора се измерва в Hertz, но обикновено се означава или в мегахерц (MHz) или в GHz (GHz).

Също така си струва да запомните, че ако използвате стандартните начини за проверка на честотата, няма да намерите никъде такава дума като "честота". Най-вероятно ще видите следното (пример) - "Intel Core i5-6400 3.2 GHz" . Нека да оправим ред:

 1. "Intel" е името на производителя. Вместо това може да бъде "AMD" .
 2. "Core i5" е името на линията на процесора. Вместо теб, може да се напише съвсем различно, но това не е толкова важно.
 3. "6400" е модел на специфичен процесор. Също така може да се различавате.
 4. "3,2 GHz" е честотата.

Честотата може да се намери в документацията на устройството. Но данните може да са малко по-различни от реалните. в документите се записва средната стойност. И ако преди това са извършени манипулации с процесора, данните могат да се различават драстично, затова се препоръчва да получавате информация само чрез софтуер.

Метод 1: AIDA64

AIDA64 - Функционална програма за работа с компютърни компоненти. Софтуерът се плаща, но има демонстрационен период. За да видите данните за процесора в реално време, ще бъде достатъчно и то. Интерфейсът е напълно преведен на руски език.

Инструкцията изглежда така:

 1. В главния прозорец отидете на "Компютър" . Можете да направите това чрез централния прозорец или през лявото меню.
 2. По същия начин отидете на "Overclocking" .
 3. AIDA64 интерфейс

 4. В полето "Свойства на CPU" намерете елемента "Име на CPU", в края на който ще бъде показана честотата.
 5. Честота в AIDA64

 6. Също така честотата може да се види в параграф "Честота на процесора" . Просто погледнете "оригиналната" стойност, която е заградена в скоби.

Метод 2: CPU-Z

CPU-Z - програма с лесен и интуитивен интерфейс, който ви позволява да прегледате по-подробно всички характеристики на компютъра (включително процесора). Тя се разпространява безплатно.

За да видите честотата, просто отворете програмата и в главния прозорец обърнете внимание на линията "Спецификация" . Ще бъде написано името на процесора и в самия край ще се показва текущата честота в GHz.

Честота в CPU-Z

Метод 3: BIOS

Ако никога не сте виждали интерфейса на BIOS и не знаете как да работите там, тогава е по-добре да оставите този метод. Инструкцията е, както следва:

 1. За да влезете в менюто на BIOS, трябва да рестартирате компютъра. Докато се появи логото на Windows, натиснете клавиша Del или клавишите F2 до F12 (желаният ключ зависи от спецификациите на компютъра).
 2. В секцията "Основни" (отворена по подразбиране при влизане в BIOS) намерете реда "Тип процесори" , където ще бъде посочено името на производителя, модела и текущата честота.
 3. Нека видим честотата в BIOS

Метод 4: Стандартните средства на системата

Най-лесният начин да излезе от всичко, защото. не изисква инсталиране на допълнителен софтуер и вход към BIOS. Разпознаваме честотата чрез стандартни инструменти за Windows:

 1. Отидете в Моят компютър .
 2. Кликнете с десния бутон на мишката във всяко свободно място и отидете на "Properties" . Вместо това можете също да кликнете върху бутона PCM на бутона "Старт" и да изберете менюто "Система" (в този случай не е необходимо да отидете в " Моят компютър" ).
 3. меню

 4. Ще се отвори прозорец с основна информация за системата. В реда "Процесор" в самия край се записва текущата мощност.
 5. Свойства на системата

Намирането на текущата честота е много проста. В модерните процесори този показател вече не е най-важният фактор по отношение на ефективността.