Видео паметта е една от най-важните характеристики на видеокартата. Тя има силно влияние върху цялостното представяне, качеството на изходния образ, неговата резолюция и главно върху честотната лента на видеокартата, за която ще научите, като прочетете тази статия.

Вижте също: Какво влияе процесорът върху игрите

Ефект на честотата на видео паметта

Специалната памет, вградена в видеокартата, се нарича видео памет, а освен съкращението, в допълнение към DDR (двоен пренос на данни), съдържа буквата G в началото. Това показва, че става дума за GDDR (графичен двоен трансфер на данни), а не за друг тип RAM. Този подтип на оперативната памет има по-високи честоти от конвенционалната RAM, инсталирана на всеки съвременен компютър, и осигурява достатъчна производителност на графичния чип като цяло, което му дава възможност да работи с големи количества данни, които трябва да бъдат обработени и показвани на екрана на потребителя.

Как да видите тактовата честота на видео паметта

Широчина на паметта

Часовниковата честота на видео паметта оказва пряко влияние върху нейната широчина на честотната лента (SRP). На свой ред високите стойности на PSP често допринасят за постигането на по-добри резултати при изпълнението на повечето програми, където е необходимо участие или работа с 3D графики - компютърни игри и програми за моделиране и създаване на триизмерни обекти потвърждават тази теза.

Къде може да бъде разположена паметта на видеокартата

Вижте също: Определете параметрите на видеокартата

Ширина на шината на паметта

Скоростта на часовника на видео паметта и влиянието й върху ефективността на видеокартата като цяло зависи пряко от друг, също толкова важен компонент на графичните адаптери - ширината на шината на паметта и нейната честота. От това следва, че когато избирате графичен чип за вашия компютър, е необходимо да обърнете внимание и на тези индикатори, за да не се разочаровате от цялостното ниво на производителност на вашата работна или игрална компютърна станция. С непредпазлив подход е лесно за търговците да инсталират 4 GB видео памет и 64-битов автобус в новия си продукт на компанията, който много бавно и неефективно ще премине през този огромен поток от видео данни.

Необходимо е да се поддържа баланс между честотата на видео паметта и широчината на нейните гуми. Съвременният стандарт GDDR5 ви позволява да направите ефективната честота на видео паметта 4 пъти по-голяма от реалната му честота. Не можете да се притеснявате, че непрекъснато трябва да изчислявате ефективността на видеокартата в главата си и да запазите тази проста формула за умножение по четири - производителят първоначално посочва умножената, т.е. истинската честота на паметта на видеокартата.

Обикновено, които не са предназначени за специални изчисления и научни дейности, графичните адаптери използват шина от 64 до 256 бита. Също така в решения за игри от най-висок клас може да се срещне 352-битова широка шина, но цената на такава видеокарта само може да отчете разходите за пълноправен персонален компютър със средно високо ниво на производителност.

Как да разберете ширината на шината на паметта

Ако имате нужда от "щепсел" под слота за видеокартата на дънната платка, за да работите в офиса и да решавате само офис задачи като писане на доклад в дума създаване на таблица в Excel (в края на краищата дори да гледате видеоклипове с такива характеристики ще бъде трудно), тогава определено можете да закупите решение с 64-битов автобус.

Във всички други случаи трябва да обърнете внимание на 128-битовата шина или 192, а най-доброто и най-продуктивно решение ще бъде 256-битова шина за памет. Такива видеокарти в по-голямата си част имат достатъчно видео памет с висока честота, но има и евтини изключения с 1 GB памет, което не е достатъчно за днешната игра и трябва да имате поне 2 GB карта за удобна игра или работа в 3D приложение, но Можете спокойно да следвате принципа "колкото по-добре, толкова по-добре".

Изчисляване на PSP

Например, ако имате видеокарта, снабдена с GDDR5 памет с ефективна честота на паметта 1333 MHz (за да установите истинската GDDR5 честота на паметта, трябва ефективно да я разделите на 4) и с 256-битова шина за памет, тогава тя ще бъде по-бърза от видеокарта с ефективна честота на паметта 1600 MHz, но с 128-битова шина.

За да изчислите честотната лента на паметта и след това да разберете колко мощен е вашият видео чип, трябва да прибягнете до тази формула: умножете ширината на шината на паметта с честотата на паметта и разделете резултантния номер на 8, защото толкова много битове в байт. Полученият брой ще бъде стойността, от която се нуждаем.

Да се ​​върнем към двете ни видеокарти от горепосочения пример и да изчислим тяхната производителност: първата, най-добрата видеокарта, но с по-ниска честота на тактовата честота на видео паметта ще бъде следващата - (256 * 1333) / 8 = 42.7 GB в секунда и втората видеокарта само 25,6 GB в секунда.

Можете също така да инсталирате програмата TechPowerUp GPU-Z който може да показва подробна информация за графичния чип, инсталиран на компютъра ви, включително размера на видео паметта, честотата, ширината на шината на шината и честотната лента.

Как да разберете честотата на видео паметта

Вижте също: Ускоряваме работата на видеокартата

заключение

Въз основа на горепосочената информация може да се разбере, че честотата на видео паметта и нейното въздействие върху ефективността на работата са пряко зависими от друг фактор - ширината на паметта, с която те създават стойността на честотната лента на паметта. Това влияе върху скоростта и количеството данни, прехвърлени на видеокарта. Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да научите нещо ново за структурата и работата на графичния чип и да дадете отговори на вашите въпроси.