Необходимо е да се подходи към избора на централен процесор за компютър с максимална отговорност, защото качеството на избрания процесор директно зависи от производителността на много други компоненти на компютъра.

Необходимо е да свържете възможностите на вашия компютър с данните на желания модел на процесора. Ако решите да сглобите компютъра сами, първо първо решете точно с процесора и дънната платка. Необходимо е да се помни, че за да се избегнат ненужните разходи, не всички дънни платки се поддържат от мощни процесори.

Информация, която трябва да знаете

Съвременният пазар е готов да предостави широка гама от централни процесори - от процесора, предназначени за полупроводни устройства с ниска производителност и завършващи с високопроизводителни чипове за центровете за данни. Ето някои съвети, които да ви помогнат да направите правилния избор:

 • Изберете производител, на когото имате доверие. Днес има само двама доставчици на процесори за домашни персонални компютри - Intel и AMD. Повече подробности за предимствата на всеки от тях са изложени по-долу.
 • Погледнете не само честотата. Има мнение, че честотата е основният фактор, който носи отговорност за производителността, но това не е напълно вярно. Този параметър също е силно повлиян от броя на сърцевините, скоростта на четене и писане на информация и количеството на кеш паметта.
 • Преди да купите процесор, разберете дали вашата дънна платка го поддържа.
 • За мощен процесор ще трябва да си купите охладителна система. Колкото по-мощен е процесорът и другите компоненти, толкова по-високи са изискванията за тази система.
 • Обърнете внимание на това колко можете да овърклокнете процесора. Като правило, евтините процесори, които на пръв поглед нямат висока производителност, могат да бъдат овърклочени до ниво на премия процесор.

Прочетете още:
Как да овърклоквате процесора на Intel
Как да овърклоквате AMD процесора

След закупуване на процесор, не забравяйте да приложите топлинна паста върху него - това е задължително изискване. Препоръчително е да не се спасява в този момент и да се купува веднага нормална паста, която ще продължи дълго време.

Урокът: как да нанесете термична мазнина

Изберете производител

Има само две - Intel и AMD. И двете произвеждат процесори за стационарни персонални компютри и лаптопи, но между тях има много значителни разлики.

За Intel

Intel

Intel доставя доста мощни и надеждни процесори, но в същото време цената им е най-високата на пазара. Производството използва най-новата технология, която спестява охладителната система. Процесорите от Intel рядко се прегряват, затова добра система за охлаждане изисква само топ модели. Нека да разгледаме предимствата на процесорите на Intel:

 • Отлично разпределение на ресурсите. Ефективността в програмата с много ресурси е по-висока (при условие че освен нея не се стартира друга програма с подобни изисквания към процесора), защото цялата мощност на процесора се прехвърля към него.
 • С някои съвременни игри Intel продуктите работят по-добре.
 • Подобрено взаимодействие с RAM, което ускорява цялата система.
 • За собствениците на лаптопи се препоръчва да изберете този производител, защото нейните процесори консумират по-малко енергия, те са компактни и не загряват толкова много.
 • Много програми са оптимизирани за работа с Intel.

минуси:

 • Многопроцесорните процесори при работа със сложни програми оставят много да бъдат желани.
 • Има "надплащане за марката".
 • Ако трябва да подмените процесора с по-нов, тогава шансовете са, че ще трябва да промените някои други компоненти на вашия компютър (например, майка карта), защото "Сините" процесори може да са несъвместими с някои по-стари компоненти.
 • Относително малки възможности за овърклок, в сравнение със състезателя.

За AMD

AMD

Това е друг производител на процесори, който заема дял на пазара, приблизително еквивалентен на Intel. По принцип тя се съсредоточава върху бюджетния и средния бюджет, но също така произвежда модели от най-висок клас за преработвателите. Основните предимства на този производител:

 • Стойност за пари. "Надбасянето на марката" в случая на AMD няма да е необходимо.
 • Големи възможности за подобряване на производителността. Можете да овърклоквате процесора с 20% от първоначалния капацитет, както и да регулирате напрежението.
 • Продуктите от AMD работят добре в мултитаскинг режим, в сравнение с аналозите на Intel.
 • Многоплатформени продукти. Процесорът AMD ще работи без никакви проблеми с дънната платка, RAM или видеокартата.

Но продуктите от този производител също имат своите недостатъци:

 • Процесорните процеси от AMD не са съвсем надеждни в сравнение с Intel. Грешките са по-чести, особено ако процесорът вече е на няколко години.
 • Процесорите от AMD (особено мощни модели или модели, които са били овърклокнати от потребителя) стават много горещи, така че си заслужава да мислите за закупуването на добра охладителна система.
 • Ако имате вграден графичен адаптер от Intel, се подгответе за проблеми със съвместимостта.

Колко важна е честотата и броя на сърцевините

Има мнение, че колкото повече ядра и честоти има процесорът, толкова по-добре и по-бързо функционира системата. Това твърдение е вярно само отчасти, защото ако имате инсталиран 8-ядрен процесор, но заедно с HDD диск, производителността ще се забелязва само при взискателни програми (и това не е факт).

За стандартна работа на компютъра и за игри със средни и ниски настройки ще има достатъчно CPU за 2-4 ядра във връзка с добър SSD , Този пакет ще Ви достави удоволствие със скорост в браузърите, в офиса, с проста обработка на графики и видео. Ако включите тази конфигурация вместо обичайния CPU за 2-4 ядра, мощен 8-ядрен модул, тогава идеалното представяне ще бъде постигнато при тежки игри, дори при ултра-настройки (въпреки че много ще зависи от видеокартата).

Също така, ако имате избор между два процесора със същите индикатори, но различни модели, ще трябва да видите резултатите от различните тестове. Много модели модерни процесори могат лесно да бъдат намерени на уеб сайта на производителя.

Какво можете да очаквате от CPU на различни ценови категории

Ситуацията с цените в момента е, както следва:

 • Най-евтините процесори на пазара се доставят само от AMD. Те могат да бъдат добри за работа в прости офис приложения, сърфиране в мрежата и игри като "Пасианс". Въпреки това, много в този случай ще зависи от конфигурацията на компютъра. Например, ако имате малко RAM, слаб HDD и без графичен адаптер, тогава не можете да разчитате на правилната работа на системата.
 • Преработватели на средната ценова категория. Тук вече можете да видите доста продуктивен модел от AMD и модел със средно представяне от Intel. За първите се изисква задължителна надеждна система за охлаждане, чиито разходи могат да бъдат компенсирани от ползата от ниската цена. Във втория случай производителността ще бъде по-ниска, но работата на процесора ще бъде много по-стабилна. Много, пак, зависи от конфигурацията на компютъра или лаптопа.
 • Висококачествени процесори от висока ценова категория. В този случай характеристиките на продуктите от AMD и Intel са приблизително еднакви.

За охлаждащата система

Охлаждаща система

Някои процесори могат да бъдат доставени с охладителна система в опаковката, т.нар "Кутийките". Не се препоръчва да променяте "естествената" система на аналогов сигнал от друг производител, дори и да изпълнява по-добре своята работа. Въпросът е, че системите "кутия" са по-добре адаптирани за процесора и не изискват сериозна настройка.

Ако сърцевината на процесора се прегрее, по-добре е да инсталирате допълнителна охладителна система към съществуващата. Тя ще излезе по-евтино, а рискът от нещо да се нарани ще бъде по-нисък.

Системата за охлаждане в Intel е много по-лоша от тази на AMD, така че се препоръчва да се внимава за нейните недостатъци. Скобите са направени предимно от пластмаса, която също е много тежка. Това причинява такъв проблем - ако процесорът заедно с радиатора са инсталирани на евтина дънна платка, тогава съществува риск те да го "огънат", като го деактивират. Ето защо, ако все още предпочитате Intel, изберете само висококачествени дънни платки. Съществува и друг проблем - със силно нагряване (повече от 100 градуса) клиповете могат просто да се разтопят. За щастие тези температури за продукти на Intel са рядкост.

"Red" също направи по-добра охладителна система с метални скоби. Въпреки това, системата тежи по-малко от нейния партньор от Intel. Също така дизайнът на радиаторите позволява безпроблемно да се инсталират на дънната платка, докато връзката с дънната платка ще бъде многократно по-добра, което ще премахне възможността за повреда на дъската. Но си струва да се има предвид, че процесорите AMD се загряват повече, така че качествените радиатори са задължителни.

Хибридни процесори с вградена графична карта

AMD хибриден процесор

И двете компании са включени в пускането на процесори, където има вградена видео карта (APU). Вярно е, че изпълнението на последното е много ниско и е достатъчно само за извършване на прости ежедневни задачи - работа в офис приложения, сърфиране в интернет, гледане на видеоклипове и дори на неизискващи игри. Разбира се, пазарът има водещи APU процесори, чиито ресурси са достатъчни дори за професионална работа в графичните редактори, проста видео обработка и съвременни игри с минимални настройки.

Такива процесори са по-скъпи и се нагряват много по-бързо в сравнение с обичайните си колеги. Трябва също така да се има предвид, че в случай на интегрирана видеокарта не се използва вградена видео памет, но оперативният тип е DDR3 или DDR4. От това следва, че изпълнението също ще зависи пряко от размера на RAM. Но дори и вашият компютър да е снабден с няколко десетки GB RAM тип DDR4 (най-бързият тип за днес), вградената карта е малко вероятно да бъде сравнима по отношение на графичния адаптер, дори и от средната ценова категория.

Работата е, че видео паметта (дори ако е само един GB) е много по-бърза от RAM, защото тя се изостря, за да работи с графики.

Процесорът на APU, в съчетание с дори леко скъпата графична карта, е в състояние да задоволи високата производителност в съвременните игри при ниски или средни настройки. Но в този случай е полезно да помислите за охладителната система (особено ако процесора и / или графичния адаптер от AMD). вградените по подразбиране радиатори може да не са достатъчни. По-добре е да тествате работата и след това, като разчитате на резултатите, зависи от "местната" охладителна система да реши дали да я реши или не.

Чия APU процесори са по-добри? До неотдавна AMD беше начело в този сегмент, но през последните няколко години ситуацията започва да се променя, а продуктите на AMD и Intel от този сегмент почти са равни на капацитета си. "Сините" се опитват да поемат надеждност, но в същото време съотношението цена-качество страда малко. От "червеното" можете да получите продуктивен APU процесор за не много висока цена, но много потребители смятат бюджетните APU-чипове от този производител за ненадеждни.

Интегрирани процесори

Вградена дънна платка за процесори

Покупката на дънната платка, в която вече е свързан процесорът с охладителната система, помага на потребителя да се отърве от всякакви проблеми със съвместимостта и да спести време, защото всичко необходимо е вече вградено в дънната платка. Освен това такова решение не удари джоба ви.

Но той има своите значителни недостатъци:

 • Няма начин да надстроите. Процесорът, който се заварява в дънната платка, рано или късно ще стане остарял, но за да го замени, ще трябва напълно да промени дънната платка.
 • Силата на процесора, която е интегрирана в дънната платка оставя много да се желае, затова няма да е възможно да се играят модерни игри дори при минимални настройки. Но това решение е почти без шум и отнема много малко място в системния блок.
 • Такива дънни платки нямат толкова много слотове за RAM и HDD / SSD дискове.
 • При всяка малка повреда, компютърът трябва да бъде ремонтиран или (по-вероятно) напълно заменен от дънната платка.

Няколко популярни процесора

Най-добрите държавни служители:

 • Процесорите на линията Intel Celeron (G3900, G3930, G1820, G1840) са най-бюджетният процесор от Intel. Те имат вграден графичен адаптер. Захранването е достатъчно за ежедневна работа в неизискващи приложения и игри.
 • Intel Celeron

 • Intel i3-7100, Intel Pentium G4600 - малко по-скъп и мощен CPU. Има разновидности със или без вграден графичен адаптер. Подходящ за ежедневни задачи и съвременни игри за минимални настройки. Също така капацитетът им ще бъде достатъчен за професионална работа с графики и проста видео обработка.
 • Intel Core i3

 • AMD A4-5300 и A4-6300 са едни от най-евтините процесори на пазара. Вярно е, че тяхното представяне оставя много да се желае, но за обикновена "пишеща машина" е достатъчно.
 • AMD A4

 • AMD Athlon X4 840 и X4 860K - данните за CPU имат 4 ядра, но нямат вградена видеокарта. Те перфектно се справят с ежедневните задачи, с висококачествена видео карта, която могат да се справят с модерните при средни и дори максимални настройки.
 • AMD Athol

Преработватели на средната ценова категория:

 • Intel Core i5-7500 и i5-4460 са добри 4-ядрени процесори, които често нямат най-скъпите игрални компютри. Те нямат вграден графичен чипсет, така че можете да играете средно или максимално качество в някоя нова игра само ако имате добра графична карта.
 • Intel Core i5

 • AMD FX-8320 е 8-ядрен процесор, който перфектно се справя със съвременни игри и сложни задачи като редактиране на видео и 3D моделиране. Според характеристиките, по-скоро като горния процесор, но има проблеми с голямо разсейване на топлината.
 • AMD FX

Топшовски процесори:

 • Intel Core i7-7700K и i7-4790K - отлично решение за игралния компютър и за тези, които професионално се занимават с редактиране на видео и / или 3D моделиране. За правилна работа се нуждаете от видеокарта с подходящо ниво.
 • Intel Core i7

 • AMD FX-9590 - още по-мощен процесор от "червения". В сравнение с предишния модел на Intel, той е малко по-нисък от него при представянето в игрите, но като цяло силата е равна, а цената е много по-ниска. Този процесор обаче е забележимо топъл.
 • Intel Core i7-6950X е най-мощният и най-скъп процесор за домашни компютри днес.
  Въз основа на тези данни, както и на неговите изисквания и възможности, можете да изберете процесора, който ви подхожда.

Ако изграждате компютър от нулата, по-добре е първоначално да купите процесора, а след това за него и други важни компоненти - видеокарта и дънната платка.