SSD

Понастоящем твърдите дискове постепенно заменят конвенционалните твърди дискове. Ако по-скоро SSD бяха с малък обем и по принцип се използват за инсталиране на системата, сега вече има дискове с капацитет от 1 терабайт и дори повече. Предимствата на такива задвижвания са очевидни - това е безшумна работа, висока скорост и надеждност. Днес ще дадем съвети как да направим правилно избора на SSD.

Няколко съвета за избор на SSD

Преди да купите нов диск, трябва да обърнете внимание на редица параметри, които ще ви помогнат да изберете правилното устройство за вашата система:

 • Решете обема на SSD;
 • Разберете кои методи за свързване са налице на вашата система;
 • Обърнете внимание на "пълнежа" на диска.

Именно за тези параметри ще изберем устройството, така че нека разгледаме по-подробно всеки един от тях.

Капацитет на диска

Капацитет на диска

Твърдите дискове са много по-дълги от обичайните устройства, което означава, че няма да ги купувате за една година. Ето защо е целесъобразно да се подхожда по-отговорно към избора на обем.

Ако възнамерявате да използвате SDS под системата и програмата, в този случай дискът с капацитет от 128 GBytes е идеален. Ако искате да замените напълно обикновен диск, тогава в този случай си струва да обмислите устройства с обем от 512 GB.

Освен това, странно, капацитетът на диска влияе върху експлоатационния живот и скоростта на четене / запис. Факт е, че с голям обем на диска, контролерът има повече пространство, за да разпредели натоварването към клетките на паметта.

Начини за свързване

Начини за свързване

Както при всяко друго устройство, SSD трябва да бъде свързан към компютъра за работа. Най-често срещаните интерфейси за свързване са SATA и PCIe. Дисковете с интерфейс PCIe са по-бързи от SATA и обикновено се правят под формата на карта. SATA дисковете имат по-приятен външен вид и са универсални, защото могат да се свързват с компютър и лаптоп.

Въпреки това, преди да закупите устройство, трябва да проверите дали има свободни PCIe или SATA съединители на дънната платка.

M.2 е друг интерфейс за свързване на SSD устройства, които могат да използват SATA шината и PCI-Express (PCIe). Основната характеристика на дисковете с този съединител е компактността. Във всички има две версии на съединителя - с бутони B и M. Те се различават по броя на "изрязаните". Ако в първия случай (клавиш B) има едно изрязване, то във втория случай има две.

Ако сравните скоростта на интерфейсите за свързване, най-бързо е PCIe, където скоростта на предаване на данни може да достигне 3.2 GB / s. Но SATA - до 600 MB / s.

Тип памет

Типове памет за STD

За разлика от конвенционалния твърд диск, твърдите дискове се съхраняват в специална памет. Сега имаме дискове с два типа памет - MLC и TLC. Това е типът памет, който определя ресурса и скоростта на устройството. Най-висока производителност ще бъде за дискове с тип памет MLC, така че те се използват най-добре, ако често трябва да копирате, изтривате или премествате големи файлове. Разходите за такива дискове обаче са много по-високи.

Прочетете още: Сравнение на типовете флаш памети NAND

За повечето домашни компютри дисковете с типа памет TLC са перфектни. При скоростта те са по-ниски от MLC, но все пак забележимо превъзхождат конвенционалните устройства за съхранение.

Производители на чипове за контролери

Контролери на SSD

Най-малко роля при избора на диск играят производителите на чипове. Всеки от тях има своите плюсове и минуси. Така че, контролерите, базирани на чипове SandForce, са по-популярни. Те имат по-ниска цена и добро представяне. Особеността на тези чипове е използването на компресия на данни по време на записването. В този случай има значителен недостатък - когато дискът е пълен повече от половината, скоростта на четене / запис намалява значително.

Дисковете с чипове от Marvel имат отлична скорост, която не се влияе от процента на пълнене. Единственият недостатък тук е високата цена.

Samsung също произвежда чипове за твърди дискове. Особеността им е криптиране на хардуерно ниво. Те обаче имат и недостатък. Поради проблеми с алгоритъма за събиране на отпадъци, скоростта на четене / запис може да намалее.

Чиповете Fizon се характеризират с висока производителност и ниска цена. Няма фактори, които влияят на скоростта, но от друга страна, те не се показват добре за произволен запис и четене.

LSI-SandForce е друг производител на чипове за SSD. Продуктите на този производител се срещат доста често. Една от характеристиките е компресирането на данни по време на трансфера в NAND Flash. В резултат на това количеството на записаната информация намалява, което от своя страна спестява ресурса на самия диск. Недостатъкът е понижаването на ефективността на контролера при максимално натоварване на паметта.

И накрая, последният производител на чипове е Intel. Контролерите, базирани на тези чипове, се показват перфектно от всички страни, но те са много по-скъпи от другите.

В допълнение към основните производители има и други. Например в бюджетните модели на дисковете можете да намерите контролери, базирани на jMicron чипове, които вършат добра работа с техните задължения, въпреки че производителността на тези чипове е по-ниска от тази на останалите.

Оценка на дисковете

Помислете за няколко диска, които са най-добрите в тяхната категория. Като категории вземаме обема на самия диск.

Дискове до 128 GB

В тази категория можете да разграничите два модела Samsung MZ-7KE128BW в ценови диапазон до 8 000 000 рубли и по-евтин процесор Intel SSDSC2BM120A401 , чиято цена варира от 4000 до 5000 рубли.

Samsung MZ-7KE128BW се характеризира с висока скорост на четене / запис в своята категория. Благодарение на тънкия калъф е идеален за инсталиране в ултрабук. Има възможност за ускоряване на работата чрез разпределяне на RAM.

Основни характеристики:

 • Скорост на четене: 550 Mbit / s
 • Скорост на запис: 470 Mbps
 • Случайна скорост на четене: 100 000 IOPS
 • Случайна скорост на запис: 90000 IOPS

IOPS е броят на блоковете, които могат да се регистрират или четат. Колкото по-висока е тази цифра, толкова по-висока е производителността на устройството.

Intel SSDSC2BM120A401 е един от най-добрите сред "бюджета" с капацитет от 128 GB. Той се характеризира с висока надеждност и е идеално подходящ за инсталиране в ултрабук.

Основни характеристики:

 • Скорост на четене: 470 Mbit / s
 • Скорост на запис: 165 Mbit / s
 • Случайна скорост на четене: 80000 IOPS
 • Случайна скорост на запис: 80000 IOPS

Дискове със сила на звука от 128 до 240-256 GB

Тук най-добрият представител е Sandisk SDSSDXPS-240G-G25 , който струва до 12 хиляди рубли. По-евтин, но не по-малко качествен модел е OCZ VTR150-25SAT3-240G (до 7 хил. Рубли).

Основните характеристики на Crucial CT256MX100SSD1:

 • Скорост на четене: 520 Mbps
 • Скорост на запис: 550 Mbps
 • Случайна скорост на четене: 90000 IOPS
 • Случайна скорост на запис: 100 000 IOPS

Основните характеристики на OCZ VTR150-25SAT3-240G:

 • Скорост на четене: 550 Mbit / s
 • Скорост на запис: 530 Mbps
 • Случайна скорост на четене: 90000 IOPS
 • Случайна скорост на запис: 95 000 IOPS

Дискове с капацитет 480 ГБ

В тази категория лидерът е Crucial CT512MX100SSD1 със средна цена от 17 500 рубли. По-евтиният аналог ADATA Premier SP610 512GB , цената му е 7 000 рубли.

Основните характеристики на Crucial CT512MX100SSD1:

 • Скорост на четене: 550 Mbit / s
 • Скорост на запис: 500 Mbps
 • Случайна скорост на четене: 90000 IOPS
 • Случайна скорост на запис: 85 000 IOPS

Основните характеристики на ADATA Premier SP610 512GB:

 • Скорост на четене: 450 Mbit / s
 • Скорост на запис: 560 Mbps
 • Случайна скорост на четене: 72000 IOPS
 • Случайна скорост на запис: 73 000 IOPS

заключение

Така че разгледахме няколко критерия за избора на SSD. Сега трябва да се запознаете с предложението и с помощта на получената информация да решите кой SSD е по-подходящ за вас и вашата система.