Клавиатурата на компютъра или лаптопа е податлива на разпадане поради човешкия фактор много по-често от другите компоненти. Ето защо трябва да внимавате, когато го използвате: не яжте на бюрото на компютъра, периодично правете мокро почистване и систематично почиствайте от прах и мръсотия. Първите две изброени елементи само защитават устройството от замърсяване, но ако го направите вече късно, по-долу ще научите как да почистите клавиатурата у дома.

Прочетете още: Защо клавиатурата не работи на компютъра ми

Начини за почистване на клавиатурата

Всички съществуващи методи за почистване на списъка просто нямат смисъл, защото някои от тях са много сходни. Статията ще представи най-ефективните и най-евтините методи както във времето, така и по отношение на парите.

Метод 1: Цилиндър за сгъстен въздух

С помощта на цилиндър със сгъстен въздух можете да почистите клавиатурата на компютъра и клавиатурата на лаптопа. Устройството и начина, по който се използва, са доста прости. Това е балон с малък размер, който има дюза под формата на дълга тънка тръба. При натискане на горната част под високо налягане се освобождава въздушна струя, която издухва прах и други остатъци от клавиатурата.

Цилиндър за сгъстен въздух за почистване на клавиатурата и компютъра от прах

Предимства:

 • Химическо чистене. По време на почистването на клавиатурата не се получава капка влага, поради което контактите няма да бъдат обект на окисляване.
 • Висока ефективност. Силата на въздушната струя е достатъчна, за да изгори дори финия прах от най-недостъпните места.

недостатъци:

 • Доходност. При цялостно почистване на клавиатурата един цилиндър може да не е достатъчен и ако е силно замърсен, ще са необходими повече от два цилиндъра. Това може да доведе до големи парични разходи. Средно един такъв балон струва около 500 ₽.

Метод 2: Специален почистващ комплект

В специализирани магазини можете да закупите малък комплект, който включва четка, салфетка, велкро и специална течност за почистване. Използването на всички инструменти е много проста: за да започнете с четка, трябва да почистите праха и останалите замърсявания от видимите места, след това да използвате велкро за събиране на останалата част от боклука, след това избършете клавиатурата с кърпа, предварително намокрена със специална течност.

Специална серия за почистване на клавиатурата от прах и прах

Предимства:

 • Ниска цена. По отношение на същия цилиндър, представеният комплект е евтин. Средно, до 300 ₽.
 • Доходност. След като закупите инструменти за почистване на клавиатурата, можете да ги използвате за целия жизнен цикъл на устройството.

недостатъци:

 • Ефективност. С помощта на комплекта не можете да отстраните целия прах и други остатъци от клавиатурата. Това е чудесно за предотвратяване на замърсители, но е по-добре да използвате различен метод за цялостно почистване.
 • Отнема много време. Отнема доста време за почистване.
 • Честота на прилагане. За да поддържате чистотата на клавиатурата постоянно, комплектът се използва много често (около всеки три дни).

Метод 3: Гел за почистване Lizun

Този метод е идеален, ако разликата между клавишите е с достатъчна ширина (от 1 мм), така че гелът да може да проникне вътре. Lizun е лепкава желирана маса. Тя просто трябва да бъде поставена на клавиатурата, където, благодарение на структурата си, тя ще започне да изтича между клавишите под собствената си тежест. Прахът и мръсотията, които се намират там, ще се придържат към повърхността на Lizun, след което могат да бъдат извадени и измити.

гел почистващ препарат за почистване на клавиатурата

Предимства:

 • Лесна употреба. Всичко, което трябва да направите, е периодично да измивате Lizun.
 • Ниска цена. Средно един гел за почистване струва около 100 ₽. Средно може да се използва от 5 до 10 пъти.
 • Можете да го направите сами. Съставът на Lizun е толкова прост, че може да се подготви у дома.

недостатъци:

 • Отнема много време. Областта Lizun е твърде малка, за да покрие цялата клавиатура, поради което горната процедура трябва да се извърши няколко пъти. Но този дефект се елиминира чрез закупуване на още няколко гела.
 • Форматът. Гел за почистване не помага, ако няма разлика между клавишите.

Метод 4: Вода (само за напреднали потребители)

Ако клавиатурата ви е много мръсна и никой от горните методи не я помага да я почистите, има само едно - да измиете клавиатурата под водата. Разбира се, преди да направите това, входното устройство трябва да се демонтира и да се отстранят всички компоненти, които са податливи на окисляване. Също така си заслужава да се обърне внимание на факта, че се препоръчва тази процедура да се извършва само с компютърни клавиатури, тъй като анализирането на лаптопа без подходящ опит може да доведе до счупване.

измиване на клавиатурата под водата

Предимства:

 • Пълно почистване. Измиването на клавиатурата под водата осигурява пълно почистване на прах, прах и други отпадъци.
 • Безплатно. При използването на този метод не се изискват финансови разходи.

недостатъци:

 • Отнема много време. Разглобяването, измиването и изсушаването на клавиатурата ще отнеме много време.
 • Риск от счупване. По време на демонтажа и монтажа на клавиатурата, неопитен потребител може случайно да повреди компонентите си.

заключение

Всеки метод, описан в тази статия, е добър по свой начин. Така че, ако запушването на клавиатурата е малко, препоръчително е да използвате специален комплект почистващи инструменти или почистващ гел "Lizun". И ако го правите систематично, няма да се наложи да прибягвате до по-сериозни мерки. Но ако блокирането е сериозно, тогава трябва да помислите за закупуване на цилиндър със сгъстен въздух. В крайни случаи може да измиете клавиатурата под вода.

Понякога е уместно да се прилагат няколко метода едновременно. Например, първо можете да почистите клавиатурата със специален комплект и след това да я издухате с въздух от цилиндъра. В допълнение към тези методи има друг метод за ултразвуково почистване, но се извършва в специализирани услуги и, за съжаление, у дома, няма да работи.