С проблема с неработещата клавиатура на стационарен компютър, зависи от всеки да се справи. Решението е да смените устройството с нова или да свържете неработещо устройство с друг съединител. Като алтернатива, като отваряте тялото на клавиатурата, можете да опитате да го почистите от прах и малки частици. Но какво ще стане, ако клавиатурата на лаптопа се провали? Тази статия ще обсъди причините и методите за реанимация на главното входно устройство на портативен компютър.

Възстановяване на клавиатурата

Всички проблеми, свързани с клавиатурата, могат да бъдат разделени на две групи: софтуер и хардуер. В повечето случаи има нарушения в работата на софтуера (грешки в системния регистър, входни драйвери). Такива проблеми се решават с помощта на функциите на самата операционна система. По-малка група са хардуерните проблеми, които обикновено изискват използването на сервизен център.

Причина 1: Режими "Сън" и "Хибернация"

Много потребители, вместо да изключват персоналните компютри, често прибягват до полезни функции като "Сън" или "Хибернация". Това, разбира се, значително намалява времето за стартиране на Windows и ви позволява да запазите текущото състояние на системата. Но твърде честото използване на такива възможности води до неправилно функциониране на резидентните програми. Следователно първата ни препоръка е нормално рестартиране.

Потребителите на Windows 10 (както и други версии на тази операционна система), които по подразбиране имат "Бързо изтегляне" , ще трябва да го деактивират:

 1. Кликнете върху бутона "Старт" .
 2. Кликнете върху лявата икона "Опции" .
 3. Бутонът "Опции" в менюто "Старт" в Windows 10

 4. Изберете "Система" .
 5. Система от секции в параметъра на компютъра

 6. Отворете раздела "Захранване и хибернация" (1).
 7. Разделът Захранване и хибернация в параметрите на компютъра в Windows 10

 8. След това кликнете върху "Разширени настройки на системата" (2).
 9. Отворете настройките за захранване, кликнете върху етикета "Действия при затваряне на капака".
 10. Действие при затваряне на капака в опциите за захранване на Windows 10

 11. За да промените допълнителни параметри, кликнете върху горната връзка.
 12. Активиране на достъп до променящите се функции на захранването в Windows 10

 13. Сега трябва да премахнем квадратчето "Активиране на бързо стартиране" (1).
 14. Деактивиране на бърз старт в опциите за захранване на Windows 10

 15. Кликнете върху "Запазване на промените" (2).
 16. Рестартираме компютъра.

Причина 2: Неправилна конфигурация на операционната система

Първо, ще разберем дали проблемите ни са свързани с настройките на Windows и ще разгледаме няколко решения.

Тест на клавиатурата в обувката

Ефективността на клавиатурата може да се проверява при стартиране на компютъра. За да направите това, просто натиснете функционалните клавиши в BIOS , За всеки модел лаптоп тези клавиши са специфични, но можете да препоръчате следното: ( ESC , DEL , F2 , F10 , F12 ). Ако можете да влезете в BIOS или да извикате някое меню, проблемът е в конфигурацията на самия Windows.

Интерфейс BIOS

Активирането на "Безопасен режим"

Проверете дали клавиатурата работи в безопасен режим. За да направите това, ние разглеждаме връзките по-долу как да изтегляте компютър без резидентни програми на трети страни.

Преминаване към безопасен режим в Windows 10

Прочетете повече:
Безопасен режим в Windows 10
Безопасен режим в Windows 8

Така че, ако системата не реагира при натискане на клавиши при стартиране и в безопасен режим, проблемът е в хардуерната неизправност. Тогава гледаме последния раздел на статията. В противен случай има възможност да се коригира работата на клавиатурата с помощта на софтуерни манипулации. При настройване на Windows - следващата.

Метод 1: Възстановяване на системата

"Възстановяване на системата" е вграден инструмент за Windows, който ви позволява да възстановите системата до предишното състояние.

В диалоговия прозорец "Възстановяване на системата" в Windows 7

Прочетете повече:
Възстановяване на системата чрез BIOS
Начини за възстановяване на Windows XP
Възстановяване на системния регистър в Windows 7
Как да поправя Windows 8

Метод 2: Проверете драйверите

 1. Кликнете върху бутона "Старт" .
 2. Изберете "Контролен панел" .
 3. Избиране на контролен панел от менюто "Старт"

 4. След това - "Диспечер на устройства" .
 5. Изберете Device Manager в контролния панел на Windows 7

 6. Кликнете с мишката върху елемента "Клавиатури" . Не трябва да има жълти икони с удивителен знак до името на вашето устройство за въвеждане.
 7. Избиране на клавиатурата в контролния панел в Windows 7

 8. Ако има такава икона, кликнете с десния бутон върху името на клавиатурата и кликнете върху "Изтриване" . След това рестартирайте компютъра.
 9. Премахване на драйвера на клавиатурата в Task Manager в Windows 7

Метод 3: Премахване на резидентни програми

Ако клавиатурата на лаптопа работи в безопасен режим, но отказва да изпълнява функциите в стандартен режим, тогава определен местен модул пречи на нормалната работа на входното устройство.

Действията, описани по-долу, се препоръчват, ако предишните методи не са работили. Входното устройство не работи, но все пак е възможно да се изпрати команда към системата. За да направите това, използвайте "Клавиатура на екрана" :
Инструменти за прозорци на екранната клавиатура в Windows 7

 1. Натискаме "Старт" .
 2. След това отидете на "Всички програми" .
 3. Елемент Всички програми в менюто "Старт" в Windows 7

 4. Изберете "Специални функции" и кликнете върху " На екранната клавиатура" .
 5. Избиране на екранната клавиатура в менюто "Старт" в Windows 7

 6. За да промените езика за въвеждане, използвайте иконата в системната област. Нуждаем се от латински, така че изберете "En" .
 7. Икона за избор на езика за въвеждане в системната област на Windows 7

 8. Натиснете "Start" отново.
 9. В лентата за търсене въведете "msconfig", като използвате клавиатурата "На екрана " .
 10. Въведете командата msconfig в низа за търсене в Windows 7

 11. Инструментът за конфигуриране на Windows започва. Изберете "Стартиране" .
 12. Раздел Общи на прозореца за конфигуриране на Windows 7

 13. Отляво модулите, които са заредени със системата, ще бъдат проверени. Нашата задача е последователно да деактивирате всеки от тях с рестартиране, докато клавиатурата няма да работи правилно със стандартното стартиране.
 14. Разделът "Стартиране" на прозореца за системна конфигурация в Windows 7

Причина: Хардуерни неизправности

Ако описаните по-горе методи не помогнат, проблемът най-вероятно се отнася до "желязото". Обикновено това е нарушение на цикъла. Говорейки като цяло, отварянето на калъфа на лаптопа и приближаването до лентовия кабел не е проблем. Преди да разглобите компютъра си, уверете се, че то отговаря на гаранцията. Ако отговорът е "да", тогава нарушаването на целостта на случая не си заслужава. Просто вземете вашия лаптоп и го вземете за гаранционен ремонт. Това е условие, че сами сте наблюдавали условията на работа (не изхвърляйте течност върху клавиатурата, не изпускайте компютъра).

Ако все още решите да стигнете до цикъла и да отворите кутията, какво следва? В този случай внимателно проверете самия кабел - дали има някакви физически дефекти или маркировки за окисляване. Ако веригата е наред, просто я избършете с гумичка. Не се препоръчва употребата на алкохол или други течности, тъй като това може само да влоши производителността на лентовия кабел.

Лаптоп клавиатура flex кабел
Най-големият проблем може да е неизправност на микроконтролера. Уви, но тук вие сами не можете да направите нищо - посещението в центъра за услуги не може да бъде избегнато.

По този начин възстановяването на клавиатурата на преносим компютър се състои от редица действия, извършени в определен ред. На първо място, става ясно, че неизправността на устройството е свързана с приложения на трети страни. Ако това е така, тогава разгледаните начини за настройка на Windows ще премахнат програмните грешки. В противен случай са необходими интерфейси за хардуера.