Буферната памет (BO) съдържа последните копирани или изрязани данни. Ако тези данни са значителни по обем, това може да доведе до спиране на системата. В допълнение, потребителят може да копира пароли или други чувствителни данни. Ако тази информация не бъде изтрита от BO, тя ще стане достъпна за други потребители. В този случай трябва да изчистите клипборда. Нека видим как това може да се направи на компютри с Windows 7.

Прочетете още: Как да прегледате клипборда в Windows 7

Методи за почистване

Разбира се, най-лесният начин да изчистите клипборда е да рестартирате компютъра. След рестартиране цялата информация в буфера се изтрива. Но тази опция не е много удобна, тъй като ви принуждава да прекъсвате работата и да прекарвате времето си по рестартиране. Има много по-удобни начини, които освен това могат да се извършват паралелно с работа в различни приложения, без да се налага да излизате от тях. Всички тези методи могат да бъдат разделени на две групи: използване на програми на трети страни и използване само на инструментите на Windows 7. Нека разгледаме подробно всяка отделна опция.

Метод 1: CCleaner

С задачата, зададена в тази статия, можете успешно да се справите с програма за почистване на вашия компютър CCleaner , Това приложение има в своя състав много инструменти за оптимизиране на системата, една от които е предназначена само за почистване на клипборда.

 1. Активирайте CCleaner. В секцията "Почистване" отворете раздела "Windows" . Списъкът показва елементите, които ще бъдат изчистени. В групата "Система" намерете името "Клипборд" и се уверете, че пред нея е поставена отметка. Ако няма такъв флаг, го поставете. С останалата част от елементите поставете бележките по Ваша преценка. Ако искате да изчистите само клипборда, всички останали знамена трябва да бъдат премахнати, ако искате да почистите други елементи, а освен имената им, бележките трябва да бъдат оставени или зададени. След като маркирате необходимите елементи, натиснете "Анализ", за да определите пространството, което ще бъде освободено.
 2. Изпълнете анализа на съдържанието, което ще премахнете в CCleaner в Windows 7

 3. Процедурата за анализиране на данните, които ще бъдат изтрити, започва.
 4. Процедурата за анализиране на съдържанието, което ще бъде изтрито в CCleaner в Windows 7

 5. След завършването му ще бъде отворен списък на изтритите елементи, както и размера на пространството, което ще бъде освободено за всеки от тях. За да започнете почистването, натиснете "Почистване" .
 6. Стартирайте почистване в програмата CCleaner в Windows 7

 7. След това се отваря прозорец, който ви информира, че избраните файлове ще бъдат изтрити от компютъра ви. За да потвърдите действието, кликнете върху "OK" .
 8. Потвърждение за почистване в CCleaner в Windows 7

 9. Процедурата за почистване на системата от предварително идентифицираните елементи е в ход.
 10. Изчистване на системата в CCleaner в Windows 7

 11. След приключване на почистването, ще се покаже общото количество почиствано място на диска и свободният от всеки елемент обем. Ако активирате опцията "Клипборд" в броя на елементите, които ще бъдат изчистени, ще бъдат изчистени и данните.

Почистването на системата е фиксирано в програмата CCleaner в Windows 7

Този метод е добър, защото програмата CCleaner все още не е много специализирана и поради това е инсталирана от много потребители. Ето защо, особено за тази задача, не е необходимо да изтегляте допълнителен софтуер. Освен това, едновременно с почистването на клипборда, други компоненти на системата могат да бъдат изтрити.

Урокът: Как да почистите вашия компютър с боклук с CCleaner

Метод 2: Безплатен инструмент за разглеждане на клипборда

Следното приложение Free Clipboard Viewer, за разлика от предишния, просто се специализира изключително в манипулирането на клипборда. Това приложение ви позволява не само да преглеждате съдържанието му, но и да го почиствате, ако е необходимо.

Изтеглете безплатен разглеждане на клипборда

 1. Скриптът за свободен клипборд не изисква инсталация. Ето защо е достатъчно да изтеглите и стартирате изпълнимия файл FreeClipViewer.exe. Интерфейсът на приложението се отваря. В централната си част съдържанието на буфера се показва в момента. За да го почистите, просто кликнете върху бутона "Изтриване" на панела.

  Изчистете клипборда с помощта на бутона от лентата с инструменти в Free Clipboard Viewer в Windows 7

  Ако искате да използвате менюто, можете да приложите последователна навигация към елементите "Редактиране" и "Изтриване" .

 2. Изчистете клипборда с помощта на горния хоризонтален елемент от менюто в Free Clipboard Viewer в Windows 7

 3. Всяко от двете действия ще изчисти BW. Прозорецът на програмата ще бъде напълно празен.

Клипбордът е изтрит в Free Clipboard Viewer в Windows 7

Метод 3: ClipTTL

Следващата програма ClipTTL има още по-тясна специализация. Той е предназначен единствено за почистване на BW. И приложението изпълнява тази задача автоматично след определено време.

Изтеглете ClipTTL

 1. Това приложение също не се нуждае от инсталиране. Просто стартирайте изтегления файл ClipTTL.exe.
 2. Стартиране на програмата ClipTTL в Windows Explorer 7

 3. След това програмата работи и работи във фонов режим. Той функционира постоянно в тавата и като такъв няма черупка. Програмата автоматично почиства клипборда на всеки 20 секунди. Разбира се, тази опция не е подходяща за всички потребители, тъй като мнозина трябва да съхраняват данни в BW за по-дълъг период от време. Въпреки това, за да се решат определени задачи, тази полезност е подходяща като никоя друга.

  Ако за някой 20 секунди е твърде дълъг и той иска да почисти веднага, в този случай кликнете с десния бутон на мишката ( PCM ) иконата ClipTTL в тавата. Изберете "Изчисти сега" от падащия списък.

 4. Стартиране на незабавен clipper clipper в програмата ClipTTL в Windows 7

 5. За да спрете приложението и да изключите постоянното почистване на BO, кликнете върху неговата икона в таблата на RMB и изберете "Exit" . Работата с ClipTTL ще бъде завършена.

Затваряне на програмата ClipTTL в Windows 7

Метод 4: Заменете съдържанието

Сега нека преминем към начините за почистване на защитната стена с помощта на собствените ресурси на системата, без да използваме софтуер на трети страни. Най-лесният начин да изтриете данните от клипборда е просто да го замените с други. В действителност, BO съхранява само последния копиран материал. При следващото копиране предишните данни се изтриват и се заместват с нови. По този начин, ако BO съдържа данни за много мегабайти, тогава, за да ги премахнете и да ги замените с по-малко обемни данни, достатъчно е да направите ново копие. Можете да изпълните тази процедура, например в Notepad.

 1. Ако забележите, че системата е много бавна и знаете, че има значителен обем данни в буферната памет, стартирайте Notepad и запишете всеки израз, дума или символ. Колкото по-кратък е израза, толкова по-малък ще бъде обемът на BW след копирането. Изберете този запис и въведете Ctrl + C. Можете да кликнете върху PCM, след като го изберете, и изберете "Copy" .
 2. Копирайте текста в Notepad в Windows 7

 3. След това данните от BW ще бъдат изтрити и заменени с нови, които са много по-малки по обем.

  Подобна операция с копирането може да се извърши във всяка друга програма, която позволява нейното изпълнение, не само в Notepad. Освен това можете да промените съдържанието, като просто натиснете бутона PrScr . Това отнема екранна снимка (екранна снимка), която се поставя в BO, като по този начин се заменя старото съдържание. Разбира се, в този случай изображението на екранното изображение заема по-голямо място в буфера от малкия текст, но по този начин не е необходимо да стартирате Notepad или друга програма, а просто натиснете един клавиш.

Метод 5: Команден ред

Но горепосоченият метод все още е полумесец, тъй като не изчиства напълно клипборда, но замества обемни данни с информация с относително малък размер. Има ли някаква възможност напълно да се почисти системата с вградените инструменти на системата? Да, има такава възможност. Тя се изпълнява чрез въвеждане на израз в командния ред .

 1. За да активирате "командния ред", кликнете върху "Старт" и изберете "Всички програми" .
 2. Отворете всички програми от менюто "Старт" в Windows 7

 3. Отворете папката "Стандарт" .
 4. Отидете в папката Стандарт чрез менюто "Старт" в Windows 7

 5. Намерете името "Команден ред" там . Кликнете върху него PCM . Изберете "Пусни като администратор" .
 6. Стартирайте командния ред като администратор от контекстното меню чрез менюто "Старт" в Windows 7

 7. Интерфейсът "Команден ред" е стартиран. Въведете следната команда:

  echo off | clip

  Натиснете Enter .

 8. Въвеждане на команда в командния ред в Windows 7

 9. БК се изчиства напълно от всички данни.

Списъпът се изчиства, като въведете командата в командния ред в Windows 7

Урокът: Активиране на "командния ред" в Windows 7

Метод 6: Инструментът за изпълнение

За да реши проблема с почистването на BO ще помогне за въвеждането на командата в прозореца "Run" . Командата инициира активирането на "командния ред" с готовия израз на командата. Така директно към "командния ред" потребителят не трябва да въвежда нищо.

 1. За да активирате инструмента "Run", въведете Win + R. В региона въведете израза:

  cmd /c "echo off | clip"

  Кликнете върху OK .

 2. Изчистете клипборда, като напишете команда в прозореца Изпълнение в Windows 7

 3. БК ще бъде изчистена от информацията.

Метод 7: Създайте пряк път

Не всички потребители могат удобно да поддържат различни команди за употреба чрез инструмента "Run" или "Command Line" . Да не говорим, че техният принос също ще трябва да губи време. Но можете да прекарвате само веднъж веднъж, за да създадете пряк път на работния плот, който стартира командата за изчистване на клипборда, а след това да извършите изтриването на данни от BD просто като кликнете два пъти върху иконата.

 1. Кликнете върху работния плот на PCM . В списъка, който се показва, кликнете върху "Създаване" и отидете на "Етикет" .
 2. Отидете, за да създадете пряк път на работния плот чрез контекстното меню в Windows 7

 3. Създава се инструмент "Създаване на пряк път" . В полето въведете познат израз:

  cmd /c "echo off | clip"

  Кликнете върху "Напред" .

 4. Въведете команда израз в прозореца за създаване на преки пътища в Windows 7

 5. В полето "Как да назовем пряк път?" Се отваря полето с "Въведете име на етикета" . В това поле трябва да въведете всяко подходящо за вас име, чрез което ще определите задачата, която се изпълнява при кликване върху прекия път. Например, можете да го наречете:

  Очистка буфера

  Кликнете върху "Завършване" .

 6. Въведете името на командата за бърз достъп в OUN Как да назовем командата за бърз достъп в Windows 7

 7. На работния плот ще бъде създадена икона. За да почистите BW, кликнете върху него два пъти с левия бутон на мишката.

Стартирайте почистването на папките на клипборда, като кликнете върху прекия път на работния плот в Windows 7

Можете да почистите BW, или с помощта на приложения от трети страни, или само с помощта на системата. В последния случай задачата може да бъде разрешена чрез въвеждане на команди в прозореца "Command line" или "Run" , което е неудобно, ако процедурата се изисква да се изпълнява често. Но в този случай можете да създадете пряк път, който, когато кликнете върху него, автоматично ще стартира съответната команда за почистване.