Търсене в Yandex Както знаете, той работи в режим "на живо" - когато въведете заявка в полето за търсене, има незабавни указания, които значително опростяват "комуникацията" със системата. Тази полезна функция обаче има един, макар и не най-очевидният недостатък - търсещата машина запазва историята на заявките на потребителите и формира нови съвети, основаващи се на тях, състоящи се от текст и връзки към предишни посетени уеб ресурси. Това, като историята на търсенията, може да разкаже много за вашите интереси, което не винаги е желателно.

Така че, достатъчно е само няколко пъти да потърсите рецепта за нещо, как ще се показва съответният намек, дори ако търсите, например, някакъв преглед и сте въвели само първите букви от тази дума. Изглежда малко, но става критично, когато поне двама души използват браузъра и един от тях не търси рецепти с рецензии, а за нещо много по-пикантно или просто нещо, което не бих искал да разкривам. По-долу описваме как да изчистите историята на търсенията в линията Yandex.

Пример за съвети въз основа на историята на търсенията в Yandex

Изтрийте заявки в лентата за търсене Yandex

Би било странно да скриете това, което сте въвели в полето за търсене, като директно оставите историята на посещенията непокътнати. Ето защо първото нещо, което препоръчваме, е да се отървем от по-очевидни "компромисни доказателства" и след това да продължим да премахваме по-малко очевидните.

Табът изчиства историята в Google Chrome

Повече подробности: Изчистете историята в браузъра

Забележка: Тъй като изтриването на историята на заявките се извършва директно в системата за търсене на Yandex, описаните по-долу действия ще бъдат изпълнени еднакво, независимо от това кой уеб браузър използвате. Ще разгледаме тази процедура на пример Yandex браузър създаден от същата фирма като търсачката, в която ще се извършват всички действия.

Има няколко варианта за решаване на проблема, изложен в предмета на статията - можете просто да изтриете историята на въведените по-рано заявки, да деактивирате тяхното отчитане в показаните подсказвания и също така да ги деактивирате напълно. Какъв точно начин да направите, зависи от вас.

Вариант 1: Изчистване на историята на търсенията

В случай че просто трябва да изтриете историята на последните запитвания, въведени в полето за търсене, така че да не се показват в подканите, трябва да изпълните следните стъпки:

 1. Отидете на началната страница на Yandex от тази връзка и кликнете с левия бутон на мишката (LMB) върху думите "Настройки" , разположени горе вдясно.
 2. Отворете секцията Настройки на главната страница на Yandex

 3. В малката падащо меню изберете елемента "Настройки на портала" и кликнете върху него, за да отидете.
 4. Отворете настройките на портала на главната страница на Yandex

 5. Ще се отвори раздел "Търсене" , където можете да изпълнявате основни "Настройки за търсене" . Всичко, което ни интересува в контекста на разглежданата тема, е бутонът "Изчистване на историята на заявките" , намиращ се в блока "Съвети за търсене" . На него и трябва да натиснете LMB.
 6. Изчистете историята на заявките за търсене в настройките за търсене в Yandex

 7. За да приложите променените настройки, просто кликнете върху бутона "Запазване" по-долу.
 8. Запазете променените настройки в търсещата машина на Yandex

  От тази точка, заявките, които преди това сте въвели в Yandex, няма да бъдат взети под внимание при показването на подсказки. Ако желаете, тази функция може да бъде напълно деактивирана, както ще опишем по-долу.

Вариант 2: Деактивиране на счетоводството за заявки

Ако еднократното изтриване на историята на търсенето не е достатъчно за вас, можете да забраните за постоянно нейното разглеждане при създаването и показването на съвети в Yandex. Това се прави по следния начин.

 1. Отидете на страницата за търсене на Yandex. За да направите това, просто въведете произволна заявка в низа.
 2. Yandex резултати от търсенето

 3. Превъртете резултатите от търсенето до дъното и кликнете върху елемента "Настройки" .
 4. Отворете настройките на търсещата машина за Yandex

 5. След като сте на страницата "Настройки за резултатите от търсенето" , намерете блок "Лично търсене" и премахнете отметката от първите два елемента.
 6. Деактивирайте историята на търсенията, когато генерирате съвети в Yandex

 7. Кликнете върху бутона "Запазване и връщане към търсенето" по-долу.
 8. Запазете промените, за да деактивирате историята в търсенето Yandex

  След извършването на тези прости действия, Yandex вече няма да отчита заявките, които сте въвели преди това в инструкциите си, т.е. историята на търсенията просто ще престане да бъде запазена. Това е, което повечето потребители искат да скрият конкретни следи от техния престой в Интернет и техните интереси като цяло.

Вариант 3: Изключете съветите

Както казахме в самото начало на статията, съветите, показани директно, когато заявката е въведена в линията, е много полезна функция, която много опростява и дори ускорява търсенето на информация в Yandex. Въпреки това, не всички потребители се нуждаят от тази функция за търсене, така че логично решение в този случай ще бъде нейното пълно деактивиране. Ако смятате, че съветите са безполезни, объркващи "характеристики", прочетете материала на връзката по-долу и просто следвайте стъпките, описани в него.

Съвети в търсещата машина на Yandex са деактивирани.

Повече подробности: Премахване на подсказванията в търсещата машина на Yandex

заключение

На него ще приключим. Сега знаете не само как да изчистите историята в полето за търсене на Yandex, но и някои други функционални възможности на търсачката, благодарение на които можете да скриете последните си интереси от външни лица. Надяваме се, че този материал е полезен за вас и помогна да се намери най-доброто решение на съществуващия проблем.