Днес Mozilla Thunderbird е един от най-популярните имейл клиенти за персонални компютри. Програмата е създадена, за да гарантира безопасността на потребителя благодарение на вградените защитни модули, както и да улесни работата с електронна поща чрез удобен и интуитивен интерфейс.

Изтеглете Mozilla Thunderbird

Инструментът има много необходими функции, като разширено управление на няколко профила и мениджър на дейности, но все още липсват някои полезни функции. Например, програмата няма функционалност за създаване на шаблони за букви, което позволява да се автоматизират действия от същия тип и по този начин значително да се спести работно време. Въпреки това въпросът все още може да бъде решен и в тази статия ще научите как точно да го направите.

Създаване на шаблон за писмо в Thunderbird

За разлика от същото Бат! където има собствено средство за създаване на бързи шаблони, Mozilla Thunderbird в оригиналната си форма не може да се похвали с такава функция. Въпреки това, тук се прилага поддръжка за добавки, така че по желание потребителите могат да добавят всички функции, които им липсват в програмата. Така че в този случай проблемът се решава само чрез инсталиране на съответните разширения.

Метод 1: Quicktext

Идеален за създаване на прости подписи, както и за изготвяне на цели "скелети" от букви. Приставката ви позволява да съхранявате неограничен брой шаблони, така че дори и при класифицирането им в групи. Quicktext напълно поддържа форматирането на HTML текста и предлага набор от променливи за всеки вкус.

 1. За да добавите разширение към Thunderbird, първо стартирайте програмата и отидете в раздела "Добавки" в главното меню.

  Основното меню на имейл клиента Mazil Thunderbird

 2. Въведете добавката "Quicktext" в специалното поле за търсене и натиснете "Enter" .

  Търсете добавки в имейл клиента на Mozilla Thunderbird

 3. Страницата с директории на Mozilla добавки ще се отвори във вградения уеб браузър на вашия имейл клиент. Тук просто кликнете върху бутона "Добавяне към Thunderbird" срещу желаното разширение.

  Списък на резултатите от търсенето в директорията на добавките на Mozilla Thunderbird

  След това потвърдете инсталирането на допълнителния модул в изскачащия прозорец.

  Потвърждавайки инсталирането на добавката Quicktext към имейл клиента на Mozilla Thunderbird

 4. След това ще бъдете подканени да рестартирате своя имейл клиент и по този начин да завършите инсталирането на Quicktext в Thunderbird. Затова кликнете върху "Рестартирай сега" или просто затворете и отворете отново програмата.

  Бутон за рестартиране на имейл клиента на Mozilla Thunderbird при инсталиране на разширенията

 5. За да преминете към настройките на разширението и да създадете първия си шаблон, разгънете отново менюто Thunderbird и задръжте курсора на мишката върху елемента "Добавки" . Ще се покаже изскачащ списък с имената на всички разширения, инсталирани в програмата. Всъщност се интересуваме от елемента "Quicktext" .

  Списък на разширенията, инсталирани в имейл клиента Mazil Thunderbird

 6. В прозореца "Quicktext Settings" кликнете върху раздела "Шаблони" . Тук можете да създавате шаблони и да ги групирате за удобно използване в бъдеще.

  Същевременно съдържанието на такива шаблони може да включва не само текст, специални променливи или HTML маркировка, но и прикачени файлове. Бързотекстните "шаблони" също могат да определят предмета на писмото и неговите ключови думи, което е много полезно и спестява време при провеждане на редовни монотонни съвпадения. Освен това на всеки такъв модел може да бъде назначена отделна комбинация от клавиши за бърз достъп под формата на цифра "Alt +" от 0 до 9 " . "

  Създаване на шаблон за писмо с помощта на добавката Quicktext в Mozilla Thunderbird

 7. След като инсталирате и конфигурирате Quicktext, в прозореца за създаване на букви ще се появи допълнителна лента с инструменти. Тук с едно кликване шаблоните ви ще бъдат налице, както и списък с всички променливи на приставката.
 8. Прозорецът за създаване на електронна поща с лентата с инструменти Quicktext в имейл клиента на Mozilla Thunderbird

Разширението Quicktext много опростява работата с електронни съобщения, особено ако трябва да говорите по имейл в много, много голяма сума. Например, можете просто да създадете шаблон в движение и да го използвате в съответствие с конкретен човек, без да съставяте всяка буква от нулата.

Метод 2: SmartTemplate4

По-лесно решение, което въпреки всичко е идеално за запазване на пощенската кутия на организацията, е разширение, наречено SmartTemplate4. За разлика от добавките, обсъдени по-горе, този инструмент не ви позволява да създавате безкраен брой шаблони. За всеки профил в Thunderbird плъгинът предлага да създадете един "шаблон" за нови писма, отговори и препратени съобщения.

Добавката може автоматично да попълва полета като първо име, фамилия и ключови думи. Поддържат се обикновеният текст и HTML маркировката, а широк избор от променливи позволява най-гъвкавите и информативни шаблони.

 1. Така че, инсталирайте SmartTemplate4 от директорията на добавките Mozilla Thunderbird и след това рестартирайте програмата.

  Инсталиране на разширението SmartTemplate4 от директорията на добавките Mozilla Thunderbird

 2. Отворете настройките на приставката чрез главното меню на секцията "Добавки" на пощенския клиент.

  Стартиране на настройките на SmartTemplate4 в Mozilla Thunderbird

 3. В отворения прозорец изберете профил, за който ще бъдат създадени шаблони, или задайте общи настройки за всички съществуващи пощенски кутии.

  Прозорец с настройки за SmartTemplate4 добавка в Mozilla Thunderbird

  Създайте желания тип шаблони, като използвате, ако е необходимо, променливи, чийто списък ще намерите в съответния раздел в секцията "Разширени настройки" . След това кликнете върху "OK" .

  Създаване на шаблон за писмо в разширението SmartTemplate4 за Mozilla Thunderbird

След като разширението е конфигурирано, всяка нова, отговорена или препратена буква (в зависимост от вида на съобщението, за която шаблоните са създадени) автоматично ще включва съдържанието, което сте посочили.

Вижте също: Как да конфигурирам пощенската програма Thunderbird

Както можете да видите, дори при липсата на родна поддръжка на шаблони в пощенския клиент от Mozilla, все още е възможно да разширите функционалността и да добавите подходящата опция към програмата, като използвате разширения от трети страни.