Дори и най-стабилните операционни системи, които включват Windows 10, понякога са обект на повреди и неизправности. Повечето от тях могат да бъдат премахнати с наличните средства, но какво ще стане, ако системата се повреди твърде много? В този случай дискът за възстановяване е полезен и днес ще ви разкажем за неговото създаване.

Дискове за възстановяване на Windows 10

Разглежданият инструмент помага в случаите, когато системата спре да работи и изисква нулиране към фабричното състояние, но не искате да загубите настройките. Създаването на диск за възстановяване на системата е достъпно както във формат USB-drive, така и в оптичен диск (CD или DVD). Представяме и двете опции, като се започне с първата.

USB устройство

Флаш касетите са по-удобни от оптичните дискове, а устройствата за тях постепенно изчезват от комплекта и лаптопите на PC, така че е най-добре да създадете инструмент за възстановяване на Windows 10 на този тип устройство. Алгоритъмът е както следва:

 1. Първо, подгответе флаш устройството: свържете го към компютъра и копирайте всички важни данни от него. Това е необходима процедура, тъй като устройството ще бъде форматирано.
 2. След това трябва да получите достъп до „Контролен панел“ . Най-лесният начин да направите това е чрез помощната програма Run : щракнете върху комбинацията Win + R , въведете control panel в полето и натиснете OK .
  Извикване на контролния панел за създаване на диск за възстановяване на Windows 10

  Вижте също: Как да отворите "Контролен панел" в Windows 10

 3. Превключете режима на показване на икони на “Large” и изберете елемента “Restore” .
 4. Отворете елемента за възстановяване на контролния панел, за да създадете диск за възстановяване Windows 10

 5. След това изберете опцията "Създаване на възстановителен диск". Моля, обърнете внимание, че за да използвате тази функция, трябва да имате административни права.
  Първият етап на създаване на диск за възстановяване Windows 10

  Вижте също: Управление на правата в профила в Windows 10

 6. На този етап можете да изберете да архивирате системните файлове. Когато използвате флаш устройство, тази опция трябва да бъде оставена на: размерът на създадения диск ще се увеличи значително (до 8 GB пространство), но ще бъде много по-лесно да се възстанови системата в случай на повреда. За да продължите, използвайте бутона "Напред" .
 7. Архивирайте системните файлове, за да създадете диск за възстановяване на Windows 10. t

 8. Тук изберете устройството, което искате да използвате като диск за възстановяване. Още веднъж напомняме - проверете дали има резервни файлове от тази флаш-памет. Маркирайте желаната медия и натиснете "Напред".
 9. Избиране на флаш устройство за създаване на диск за възстановяване на Windows 10

 10. Сега остава само да чакаме - процесът отнема известно време, до половин час. След процедурата затворете прозореца и извадете устройството, уверете се, че използвате „Безопасно премахване“.
  Завършване на процеса на създаване на диск за възстановяване Windows 10

  Вижте също: Как да премахнете безопасно флаш устройството

 11. Както виждате, процедурата не създава никакви трудности. В бъдеще новосъздаденият диск за възстановяване може да се използва за решаване на проблеми с операционната система.

  Още подробности: Възстановяване на Windows 10 в първоначалното му състояние

Оптичен диск

DVD-тата (и особено CD-тата) постепенно остаряват - производителите са все по-малко склонни да инсталират подходящи дискове в настолните компютри и лаптопите. Въпреки това, за мнозина те остават уместни, следователно, в Windows 10 все още има инструмент за създаване на диск за възстановяване на оптични носители, дори ако е малко по-труден за намиране.

 1. Повторете стъпки 1-2 за флаш памети, но този път изберете опцията “Архивиране и възстановяване” .
 2. Обадете се на контролния панел, за да създадете DVD 10 за възстановяване на Windows.

 3. Обърнете внимание на лявата страна на прозореца и кликнете върху опцията "Създаване на диск за възстановяване на системата". Не обръщайте внимание на надписа "Windows 7" в заглавната част на прозореца, това е само недостатък в програмистите на Microsoft.
 4. Отворете елемента, за да създадете DVD 10 за възстановяване на Windows

 5. След това поставете празен диск в съответното устройство, изберете го и натиснете "Create Disc" .
 6. Избиране на DVD устройство за създаване на Windows 10 носител за възстановяване

 7. Изчакайте до края на операцията - изразходваното време зависи от възможностите на инсталираното устройство и самия оптичен диск.
 8. Създаването на диск за възстановяване на оптичен носител е дори по-лесно от същата процедура за флаш устройство.

заключение

Разгледахме как да създадем диск за възстановяване на Windows 10 за USB и оптични устройства. Обобщавайки, ние отбелязваме, че е желателно да се създаде въпросният инструмент веднага след чиста инсталация на операционната система, тъй като в този случай вероятността от възникване на грешки и грешки е много по-малка.