Алис е гласов асистент, интегриран в различни програми от Yandex и по-специално в Yandex браузър... При типична инсталация на уеб браузър Alice е активирана по подразбиране. Поради редица причини обаче може да се наложи да изключите „асистента“, например, когато фалшив отговор на микрофона шуми.

Важно! Днес Yandex позиционира Алис като най-важния инструмент за спомагателна работа, така че не толкова отдавна от браузъра беше премахната опцията за пълно деактивиране на асистента.

Вариант 1: Компютър

  1. Изберете иконата с три ивици в горния десен ъгъл на вашия уеб браузър. В допълнителното меню, което се показва, отидете на раздела "Настройки".
  2. Настройки на браузъра Yandex

  3. В левия прозорец на прозореца отворете раздела "Инструменти"... Намерете блока "Гласов асистент Алис" и деактивирайте опцията „Активиране на фраза за гласово активиране“.

Деактивиране на Alice в браузъра Yandex

От този момент Алис ще спре да отговаря на гласови команди, но самата икона в панела на браузъра няма да изчезне - когато щракнете върху нея, прозорецът на асистента ще бъде активиран.

Вариант 2: Смартфон

  1. Стартирайте уеб браузър на телефона си. В долния десен ъгъл докоснете иконата с три точки. В допълнителното меню, което се показва, отидете на раздела "Настройки".
  2. Настройки на браузъра Yandex на вашия телефон

  3. В блока "Търсене" Изберете раздел „Гласови възможности“.
  4. Настройките на Алис в Yandex Browser на смартфон

  5. Активирайте параметъра „Не използвайте гласа си“.

Деактивиране на Alice в Yandex Browser на смартфон

Вариант 3: Yandex Browser Lite (само за Android)

За потребителите на смартфони с Android OS се предоставя лека версия на уеб браузъра, в която липсват функциите на гласов асистент, които могат да бъдат инсталирани в Google Play Магазин.

Yandex.Browser без Alice за смартфон

Изтеглете Yandex Browser Lite от Google Play Store

Алис е полезен инструмент, който продължава да се подобрява бързо. За съжаление Yandex практически не остави на потребителите правото да избират и премахна опцията за пълно деактивиране на гласовия асистент.