По подразбиране файловите разширения не се показват в нито една версия на Windows, а Десетте най-големи дестинации не са изключение от това правило, продиктувано от Microsoft от съображения за сигурност. За щастие, за да видите тази информация, трябва да изпълните минимум действия, които ще обсъдим по-долу.

Показване на файлови формати в Windows 10

По-рано беше възможно да се разреши показването на файлови разширения само по един начин, но в Windows 10 имаше допълнителна, по-удобна и лесна за изпълнение опция. Разгледайте ги по-подробно, започвайки с вече познатите на много потребители.

Метод 1: Параметри на „Explorer“

Тъй като цялата работа с файлове и папки на компютри с Windows се извършва в предварително инсталирания файлов мениджър “Explorer” , в него се извършва включването на показване на разширения, или по-скоро в параметрите на неговата форма. За да разрешите проблема си, трябва да направите следното:

 1. По всякакъв удобен начин, отворете “Този компютър” или “Изследовател” , например, използвайки пряк път в лентата на задачите или неговия аналог в менюто Старт , ако преди това сте го добавили.
  Отворете System Explorer чрез менюто "Старт" или в лентата на задачите в Windows 10
  Вижте също: Как да създадете пряк път "My Computer" на работния плот
 2. Отидете в раздела "Преглед", като кликнете с левия бутон на мишката (LMB) на съответния надпис на горния панел на файловия мениджър.
 3. Отидете от System Explorer до раздела Изглед на компютър с Windows 10

 4. В отворения списък с налични опции кликнете върху бутона "Опции" .
 5. Разгънете менюто на бутона Опции в раздела Изглед на Windows 10 System Explorer

 6. Изберете единствения наличен елемент - „Редактиране на папката и настройките за търсене“.
 7. Отидете, за да промените настройките на папката и да търсите в Windows 10 OS Explorer

 8. В отворения прозорец „Опции за папки“ отидете в раздела „Преглед“ .
 9. Отидете в папката за настройки на прозореца на прозореца на системния изследовател на Windows 10

 10. Превъртете до края на списъка с налични „Разширени опции“ и махнете отметката от квадратчето до „Скриване на разширенията за регистрирани типове файлове“.
 11. Махнете отметката от квадратчето до Скриване на разширенията в опциите на Windows Explorer 10

 12. След като направите това, кликнете върху „Приложи“ и след това върху „OK“, за да направите промените в сила.
 13. Прилагане на промени за показване на файлови разширения в Windows 10 Explorer

 14. От сега нататък ще видите форматите на всички файлове, които се съхраняват на вашия компютър или лаптоп, както и външните устройства, свързани с него.
 15. Файловите разширения се показват в папките на System Explorer в Windows 10

  Точно така можете да включите показването на файлови разширения в Windows 10, поне ако са регистрирани в системата. По същия начин, това се прави в предишни версии на операционната система от Microsoft (само разделът „Explorer“, който искате да се нарича „Service“ , а не „View“ ). В същото време има и друг, дори по-прост метод в първите десет.

Метод 2: раздел „Изглед“ в „Explorer“

Като изпълните описаните по-горе стъпки, може да сте забелязали, че параметърът, който ни интересува, който е отговорен за видимостта на файловите формати, е точно на панела „Explorer“ , т.е. Просто отворете раздела „Преглед“ и върху него в групата с инструменти „Показване или скриване“ поставете отметка в квадратчето до „Разширения за име на файлове“ .
Активиране на показването на файлови разширения в лентата с инструменти на системния изследовател на Windows 10

заключение

Сега вече знаете как да активирате показването на файлови разширения в Windows 10 OS и има два начина да избирате. Първият от тях може да се нарече традиционен, тъй като се прилага във всички версии на операционната система, а вторият е, макар и много скромен, но все пак удобен за иновацията на "десетките". Надяваме се, че нашето малко ръководство е било полезно за вас.