Много е важно да проверите нивото на използване на компютърните компоненти, тъй като това ще ви позволи да ги използвате по-ефективно и ако нещо се случи, ще ви помогне да се предпазите от претоварване. В тази статия ще разгледаме програмните монитори, които показват информация за нивото на натоварване на видеокартата.

Прегледайте зареждането на видеокартата

Докато играе на компютър или работи в специфичен софтуер, който има способността да използва ресурсите на видеокартата, за да изпълнява задачите си, графичният чип се зарежда с различни процеси. Колкото повече се поставят на раменете му, толкова по-бързо се загрява графичната карта. Трябва да се има предвид, че твърде висока температура за дълъг период от време може да повреди устройството и да скъси живота му.

Повече подробности: Каква е TDP видеокартата

Ако забележите, че охладителите на видеокарти започнаха да произвеждат много по-голям шум, дори когато сте на компютъра, а не в някаква тежка програма или игра, това е очевидна причина за почистване на видеокартата от прах или дори дълбоко компютърно сканиране за вируси ,

Повече подробности: Отстраняване на неизправности с видео карта

За да укрепите страховете си с нещо различно от субективните усещания, или обратно, да се отървете от тях, трябва да се обърнете към една от трите програми по-долу - те ще ви дадат подробна информация за работната натовареност на видеокартата и други параметри, които пряко засягат коректността на нейната работа. ,

Метод 1: GPU-Z

GPU-Z - Мощен инструмент за преглед на характеристиките на видеокартата и нейните различни индикатори. Програмата тежи малко и дори предлага способността да работи без да се инсталира на компютъра. Това ви позволява просто да го възстановите на USB флаш устройство и да го стартирате на всеки компютър, без да се притеснявате за вируси, които могат да бъдат случайно изтеглени заедно с програмата, когато сте свързани с интернет - приложението работи автономно и не изисква постоянна връзка с мрежата за нейната работа.

 1. На първо място, стартирайте GPU-Z. В него отидете в раздела "Сензори" .

  Отидете в раздела Senosra в програмата GPU-3

 2. В панела, който се отваря, се показват различни стойности, получени от сензорите на видеокартата. Процентът на графичния чип може да бъде зареден в проценти, като се разгледа стойността в реда "GPU Load" .

  Прегледайте GPU зареждането на GPU-Z

Метод 2: Проучване на процесите

Тази програма може да показва много графична графика на натоварването на видео чип, което прави процеса на анализиране на получените данни по-лесен и лесен. Същият GPU-Z може да осигури само цифрово натоварване в проценти и малка графика в тесен прозорец срещуположно.

Изтеглете Process Explorer от официалния сайт

 1. Отидете на уеб сайта на връзката по-горе и кликнете върху бутона "Download Process Explorer" от дясната страна на уеб страницата. След това трябва да започне изтеглянето на zip-archive с програмата.

  Изтеглете Process Explorer от официалния сайт

 2. Разопаковайте архива или изпълнете файла директно оттам. Той ще съдържа два изпълними файла: "procexp.exe" и "procexp64.exe" . Ако имате 32-битова операционна система, изпълнете първия файл, ако е 64, тогава трябва да изпълните втория.

  Два файла за различни видове битови операционни системи Windows

 3. След като стартираме файла, Process Explorer ще ни даде прозорец с лицензно споразумение. Кликнете върху бутона "Приемам" .

  Приемане на лицензионно споразумение в Process Explorer

 4. В главния прозорец на приложението, който се отваря, имате два начина да влезете в менюто "Системна информация" , което ще съдържа информацията, от която се нуждаем за зареждане на видеокартата. Натиснете комбинацията от клавиши "Ctrl + I" , след което се отваря желаното меню. Можете също така да кликнете върху бутона "Преглед", а в падащия списък кликнете върху "Системна информация" .

  Отваряне на прозорец за системна информация в Process Explorer

 5. Кликнете върху раздела "GPU" .

  Преминете към раздела GPU в Process Explorer

  Тук виждаме графика, която в реално време показва индикациите за нивото на товара на видеокартата.

  Графика за зареждане на графичните карти в Process Explorer

Метод 3: GPUShark

Тази програма е предназначена единствено за показване на информация за състоянието на видеокартата. Той тежи по-малко от един мегабайт и е съвместим с всички съвременни графични чипове.

Изтеглете GPUShark от официалния сайт

 1. Кликнете върху големия жълт бутон "Изтегляне" на тази страница.

  Кликнете върху жълтия бутон, за да пренасочите страницата за изтегляне на GPUShark

  След това ще бъдем пренасочени към следващата уеб страница, където бутонът "Изтегли GPU Shark" ще бъде в синьо. Кликнете върху него и изтеглете архива с разширения цип, в който е запълнена програмата.

  Натискане на синия бутон, за да изтеглите програмата GPUShark

 2. Разопаковайте архива на всяко удобно място на диска и стартирайте файла "GPUShark" .

  Стартирайте GPUShark файла

 3. В прозореца на тази програма можем да видим стойността на товара, която ни интересува, и няколко други параметъра, като температура, скорост на въртене на охладителите и т.н. След реда "GPU Usage:" в зелените букви ще бъде написано "GPU:" . Номерът след тази дума означава натоварването на видеокартата в текущото време. Следващата дума "max:" съдържа стойността на максималното натоварване на видеокартата от пускането на GPUShark.

  Програмен интерфейс на GPUShark

Метод 4: Мениджър на задачите

В мениджъра на задачите Windows 10 добави подобрена поддръжка за Resource Monitor, който сега включва и информация за товара върху видео чипа.

 1. Стартирайте мениджъра на задачите, като кликнете върху клавишната комбинация Ctrl + Shift + Escape . Можете също да го осъществите, като кликнете с десния бутон на мишката върху лентата на задачите, след което в падащия списък с опции кликнете върху услугата, от която се нуждаем.

  Стартирайте диспечера на задачите Windows 10 през лентата на задачите

 2. Отворете раздела "Изпълнение" .

  Отворете раздела за ефективността в Мениджър на задачите

 3. На панела, разположен в лявата част на "Task Manager" , кликнете върху плочката "GPU" . Сега имате възможност да видите графичните и цифрови стойности, които показват нивото на зареждане на видеокартата.

  Отидете до прозореца с индикаторите за зареждане на видеокартата

Надяваме се, че тази инструкция ви е помогнала да намерите необходимата информация за работата на видеокартата.