Показването на интереса към възможните неизправности на видеокарти е ясен знак, че потребителят подозира, че неговият видео адаптер е невъзможен. Днес нека да поговорим за това как да определим какво представлява GPU за прекъсване на работата и ще анализираме възможностите за решаване на тези проблеми.

Симптомите на неуспеха на графичния адаптер

Симулиране на ситуацията: Включвате компютъра. Охладителите започват да се въртят, дънната платка произвежда характерен звук - един сигнал с нормално начало ... И на екрана на монитора не се случва нищо, вместо обичайната картина, която виждате само тъмнината. Това означава, че мониторът не получава сигнал от порта на видеокартата. Такава ситуация, разбира се, изисква незабавно решение, тъй като е невъзможно да се използва компютър.

Друг доста често срещан проблем е, че когато се опитате да включите компютъра, системата изобщо не реагира. По-скоро, ако погледнете внимателно, след като натиснете бутона "Захранване", всички вентилатори леко се "изтръпват", а в захранването има едва чуто щракване. Това поведение на аксесоарите показва късо съединение, в което е напълно възможно да обвиняваме видеокартата или по-скоро схемите на изгорялата мощност.

Има и други признаци, които показват неспособността на графичния адаптер.

 1. Чуждестранни ленти, "мълния" и други артефакти (изкривявания) на монитора.

  Артефакти на екрана на монитора с повредена видеокарта

 2. Периодични съобщения като "Видео драйверът са получили грешка и са възстановени" на работния плот или в системната област.

  Грешка и възстановяване на драйвера за видео в случай на повредена видеокарта

 3. Когато устройството е включено, BIOS издава аларми (различни BIOS звучат по различен начин).

Но това не е всичко. Случва се, че ако има две видеокарти (най-често това се наблюдава в лаптопите), само вградената работи и дискретното не работи. В "Диспечер на устройства" картата "виси" с грешка "Код 10" или "Код 43" .

Прочетете повече:
Коригиране на грешката на кода на видеокартата 10
Решение на грешката на видеокартата: "това устройство е спряно (код 43)"

отстраняване на проблеми

Преди да сте сигурни, че не можете да работите с видеокартата, е необходимо да изключите неизправността на другите компоненти на системата.

 1. С черен екран трябва да сте сигурни, че мониторът е "невинен". Първо, проверяваме захранващите и видео кабелите: възможно е някъде да няма връзка. Можете също така да свържете друг познат добър монитор към компютъра си. Ако резултатът е един и същ, тогава вината на видеокартата е виновна.
 2. Проблеми със захранването са невъзможността за включване на компютъра. Освен това, ако мощността на захранващия блок е недостатъчна за вашия графичен адаптер, може да има смущения в работата на последния. Основно проблемите започват, когато товарът е висок. Тя може да замръзне и BSODs (син екран на смъртта).

  Син екран на смърт в случай на повредена видеокарта в компютъра

  В ситуацията, описана по-горе (късо съединение), трябва просто да изключите GPU от дънната платка и да се опитате да стартирате системата. В случай че стартът е нормален, имаме дефектна карта.

 3. PCI-E слотът, към който е свързан GPU, също може да се провали. Ако на дънната платка има няколко такива конектора, е необходимо да свържете видеокартата към друга PCI-Ex16 .

  Допълнителни слота на PCI-E на дънната платка за тестване на видеокартата

  Ако слотът е единственият, трябва да проверите дали работещо устройство, свързано към него, ще работи. Нищо не се е променило? Следователно графичният адаптер е дефектен.

Разрешаване на проблеми

Така че, разбрахме, че причината за проблема е видеокартата. Допълнителните действия зависят от тежестта на неуспеха.

 1. На първо място, трябва да проверите надеждността на всички връзки. Вижте дали картата е напълно поставена в гнездото и дали е свързано правилно допълнителното захранване.

  Правилно свързване на допълнителното захранване към видеокартата

  Прочетете повече: Свързваме видео картата към дънната платка на компютъра

 2. След като извадите адаптера от гнездото, внимателно проверете устройството за "изгаряне" и повреда на елементите. Ако те са налице, е необходимо ремонт.

  Изгорени компоненти на платката на повредена видеокарта

  Прочетете повече: Изключете графичната карта от компютъра

 3. Обърнете внимание на контактите: те могат да бъдат окислени, което е показано с тъмна плака. Почиствайте ги с нормална гума, докато свети.

  Изтриване на контактите с гума на повредена видеокарта

 4. Отстранете всички прах от охладителната система и повърхността на печатни платки, може би причината за неизправността е баналното прегряване.

  Прах на охладителната система на видеокартата в компютъра

Тези препоръки работят само ако причината за неизправността е липса на внимание или е резултат от небрежно действие. Във всички останали случаи имате директен път до магазина или до гаранционното обслужване (обаждане или писмо до магазина, където е закупена картата).