Типът видео памет, инсталиран в графичния адаптер, не на последно място определя нивото на неговата производителност, както и цената, за която производителят ще го пусне на пазара. След като прочетете тази статия, ще научите как различните типове видео памет могат да се различават една от друга. За да видим, ще се докоснем и до самата памет и нейната роля в работата на GPU и най-важното е, че ще научим как да видите вида на паметта, инсталирана на видеокартата в системния ви елемент.

Вижте също: Как да видите модела на RAM в Windows 7

Как да разберете вида видео памет в видеокартата

Към днешна дата по-голямата част от видео адаптерите имат GDDR5 памет. Този тип е най-модерният от типовете RAM памет за графични чипове и ви позволява да умножавате "истинската" честота на паметта на видеокартата на 4 пъти, което я прави "ефективна".

Има и DDR3 карти с памет, но това е рядко и не трябва да ги купувате изобщо, защото е проектирано да се използва като обикновена RAM за компютър. Често производителите на хитри видеокарти инсталират големи количества от тази бавна памет в графичен адаптер до 4 GB. В същото време в кутията или в рекламата те представят този факт, като пропускат факта, че тази памет е няколко пъти по-бавна от GDDR5. Всъщност дори една карта с 1 GB GDDR5 няма да се предаде на властта, но най-вероятно ще изпревари изпълнението на дадено графично чудовище в лош смисъл на думата.

Повече подробности: Какво влияе върху честотата на картата с памет

Логично е да се приеме, че колкото по-голям е обемът и колкото по-бързо е честотата на паметта, толкова по-ефективно работи цялата графична подсистема. Устройството ви ще може да обработва повече върхове и пиксели в 1 часов цикъл, което ще доведе до намалено входно закъснение (т.нар. Въвеждане на забавяне), по-дълъг кадър и малко време на кадъра.

Системна информация в FPS мониторни игри

Повече подробности: Програми за показване на FPS в игрите

Вземете под внимание факта, че ако използвате интегрирана графика, видео паметта ви ще бъде взета от общата операционна система, която е вероятно да бъде DDR3 или DDR4 - в този случай вида на паметта зависи от инсталираната в системата оперативна памет.

Вижте също: Какво означава интегрирана видеокарта

Метод 1: GPU-Z на TechPowerUp

TechPowerUp GPU-Z - лесна програма, която дори не се нуждае от инсталиране на компютър. Достатъчно е да изтеглите един файл, който ви позволява да направите избор - инсталирайте програмата сега или просто я отворете и прегледайте данните от видеокартата, от която се нуждаете.

 1. Отидете на уеб сайта на разработчика на тази програма и изтеглете файла, от който се нуждаем.

  Изтеглянето на GPU-Z на TechPowerUp от официалния сайт

 2. Стартираме го и наблюдаваме такъв прозорец с много от характеристиките на видеокартата, инсталирана на вашия компютър. Интересуваме се само от полето "Тип памет" , в което ще бъде показан типът видео памет на вашия видео адаптер.

  Преглед на типа видео памет в GPU-Z на TechPowerUp

 3. Ако в компютъра или лаптопа ви са инсталирани няколко видеокарта, можете да превключвате между тях, като кликнете върху бутона, посочен в екранната снимка. Ще се покаже падащ прозорец със списък с наличните опции, където просто кликнете върху картата, която ви интересува.

  Превключете, за да видите информация за втората видеокарта в програмата GPU-Z

Вижте също: Програми за определяне на компютърен хардуер

Метод 2: AIDA64

AIDA64 - много функционална програма, която ви позволява да разберете и следите всеки параметър на вашия компютър. Това ръководство ще покаже само как да видите параметъра, от който се нуждаем - вида видео памет.

 1. Отворете AIDA, кликнете върху елемента "Дисплей". Това меню ще се намира от лявата страна на прозореца на програмата.

  Кликнете върху раздела на дисплея

 2. В падащия списък на характеристиките кликнете върху бутона "Графичен процесор" .

  Кликнете върху раздела на графичния процесор

 3. След това всички основни характеристики на видеокартата, включително вида видео памет, ще се появят в главния прозорец на програмата. Можете да го видите в колоната "Тип на гумата".

  Вижте типа видео памет в AIDA

Вижте също: Как да използвате AIDA64

Метод 3: Game-debate.com

Този сайт съдържа списък с много видеокарти със списък на техните характеристики. Удобното търсене по името на видео адаптера ще направи този процес бърз и лесен. Ако не искате да инсталирате никакви програми на компютъра си, този метод ще бъде прав.

Отидете на Game-debate.com

 1. Отидете на посочения сайт в горната връзка, кликнете върху линията "Избор на графична карта ..." .

  Кликване върху заявка за търсене в сайта за игри и дебати

 2. В падащата търсачка въвеждаме името на видеокартата. След като въведете модела, сайтът ще ви предложи списък с имената на видео адаптери. В него трябва да изберете този, от който се нуждаете, и да кликнете върху него.

  Въвеждане на името на видеокартата в Game-Debate

 3. На отворената страница с характеристики ние търсим таблица с име "Памет" . Там можете да видите реда "Memory Type" , който ще съдържа параметъра на типа видео памет на избраната видеокарта.

  Проверка на вида видео памет на сайта за игри и дебати

 4. Вижте също: Избиране на подходяща графична карта за вашия компютър.

  Сега знаете как да видите типа видео памет на компютър и за какво обикновено носи този тип RAM. Надяваме се, че нямате никакви затруднения, докато следвате инструкциите, и тази статия ви е помогнала.