Ако охладителят излъчва шумолене, докато компютърът работи, най-вероятно трябва да се почисти от прах и да се смаже (или дори да се смени). Смажете охладителя у дома с помощта на импровизирани инструменти.

Подготвителен етап

Първо, подгответе всички необходими компоненти:

 • Течност, съдържаща алкохол (може да бъде водка). Това ще е необходимо за по-добро почистване на охладителните елементи;
 • За смазване е по-добре да използвате машинно масло с невидима консистенция. Ако е твърде вискозен, охладителят може да започне да работи още по-зле. Препоръчва се да се използва специално масло за смазване на компоненти, което се продава във всеки компютър;
 • Wadded колела и пръчки. Само за да ги вземете малко повече. препоръчителното количество силно зависи от степента на замърсяване;
 • Сух парцал или салфетки. Това ще бъде идеално, ако имате специални кърпи за изтриване на компютърни компоненти;
 • Прахосмукачка. За предпочитане е с малка мощност и / или има възможност за регулиране;
 • Термична мазнина. Не е задължително, но се препоръчва по време на тази процедура да се извърши смяна на термична мазнина.

На този етап трябва да изключите компютъра от мрежата, ако имате лаптоп, също извадете батерията. Поставете корпуса в хоризонтално положение, за да намалите риска от случайно отделяне от дънната платка на който и да е компонент. Свалете капака и отидете на работа.

Фаза 1: Първично почистване

На този етап трябва да направите възможно най-доброто почистване на всички компоненти на компютъра (особено на вентилаторите и радиатора) от прах и ръжда (ако има такива).

Следвайте тези инструкции:

 1. Извадете охладителя и вентилаторите, но все още не ги почиствайте от прах, но ги оставете настрани.
 2. Изключване на охладителя

 3. Почистете останалата част от компютъра. Ако има много прах, използвайте прахосмукачка, но само при минимален капацитет. След почистване с прахосмукачка обиколете цялата дъска със суха кърпа или специални салфетки, като премахнете останалия прах.
 4. Внимателно минете през всички ъгли на дънната платка с четка, като почиствате праховите частици от труднодостъпни места.
 5. Дъсти Компютър

 6. След пълно почистване на всички компоненти, можете да пристъпите към охладителната система. Ако позволява охладителният дизайн, изключете вентилатора от радиатора.
 7. С помощта на прахосмукачка отстранете главния слой прах от радиатора и вентилатора. Някои радиатори могат да бъдат изцяло почистени само с прахосмукачка.
 8. Разгледайте отново радиатора с четка и салфетки, на труднодостъпни места можете да нанесете памучни пъпки. Основното нещо е напълно да се отървете от прах.
 9. Сега изтрийте радиатора и лопатките на вентилатора (ако са метални) с дискове от памучна вата и пръчици леко навлажнени с алкохол. Това е необходимо, за да се елиминират малки форми на корозия.
 10. Почистване на охладителя

 11. Точки 5, 6 и 7 трябва да се извършват също така и със захранващия блок, преди да го изключат от дънната платка.

Прочетете още: Как да премахнете охладителя от дънната платка

Етап 2: смазване на охладителя

Тук вентилаторът е директно смазан. Бъдете внимателни и провеждайте тази процедура далеч от електронните компоненти, за да не предизвикате късо съединение.

Инструкцията е, както следва:

 1. От по-хладния вентилатор отстранете стикера, който се намира в центъра. По-долу е механизъм, който завърта острието.
 2. Вентилатор със стикер

 3. В центъра ще има дупка, която трябва да бъде напълнена със суха мазнина. Премахнете главния слой с мач или памучен тампон, който може предварително да се навлажни с алкохол, така че маслото да се оставя по-лесно.
 4. Отворете ос

 5. Когато основният слой смазка е готов, направете "козметично" почистване, като се освободите от остатъчното масло. За да направите това, овлажнявайте памучните тампони или диска и минавайте през централния механизъм.
 6. Вътре в оста запълнете новата грес. Най-добре е да използвате смазка със средна консистенция, която се продава в специализирани компютърни магазини. Потопете само няколко капки и ги разпределете равномерно по цялата ос.
 7. Извършване на смазване

 8. Сега мястото, където е трябвало преди това да се почисти стикерът от остатъците от лепилото, с помощта на леко влажни памучни тампони.
 9. Запечатайте херметически затворения отвор на осите с лепяща лента, така че мазнината да не се излива от нея.
 10. Завъртете накрайниците на вентилатора за около минута, за да се смажат всички механизми.
 11. Извършете същата процедура с всички вентилатори, включително вентилатора от захранването.
 12. Възползвайте се от възможността да промените термичната паста на процесора. За начало използвайте памучен тампон, навлажнен с алкохол, премахнете слой от стара паста и след това нанесете нова.
 13. Изчакайте около 10 минути и сглобете компютъра.

Прочетете още: Как да нанесете топлинна паста на процесора

Ако смазването на охладителя не помогне да се подобри ефективността на охладителната система и / или шумотевичният звук не изчезне, това може да означава само, че е време да смените охладителната система.