Метод 1: Кабелна връзка

Най-лесният вариант е да свържете флаш устройството към телефона с помощта на специален кабел. Тази функция се поддържа от почти всички съвременни смартфони с Android и iPhone с версия iOS 13 и по-нова.

Android

За телефони с Android ще трябва да закупите OTG адаптер - те са евтини и можете да ги купите във всеки по-голям магазин или чрез интернет. Също така се препоръчва да инсталирате помощната програма USB OTG Checker, която ще провери качеството на връзката.

Изтеглете USB OTG Checker от Google Play Store

 1. Уверете се, че целевият стик е форматиран на FAT32 или exFAT, тъй като Android не работи с NTFS.

  Прочетете също: Как да форматирате USB флаш устройство във FAT32

 2. След това свържете адаптера към смартфона и устройството към него. В някои фърмуери с поддръжка на OTG системата незабавно ще ви информира за връзката, докато в други ще трябва да отворите USB OTG Checker и сами да проверите състоянието.
 3. Проверка на поддръжката на OTG за преместване на снимки от флаш устройство към телефон в Android

 4. Отворете файловия мениджър (дори тези, които са вградени във фърмуера) и отидете на външния носител в него - това обикновено са буквите USB в името. Намерете желаните снимки, изберете ги и ги копирайте - в повечето приложения за това е отговорен отделен бутон или елемент от менюто.
 5. Започнете да копирате, за да преместите снимки от флаш устройство в телефон в Android

 6. Сега отидете до телефона: неговата вътрешна памет или SD карта. Изберете подходяща директория или създайте нова, отидете до нея, докоснете от нулата и използвайте опцията за вмъкване.
 7. Започнете да копирате, за да преместите снимки от флаш устройство в телефон в Android

  Снимките ще бъдат преместени и ще могат да бъдат разгледани през галерията.

iOS

Този метод работи по подобен начин за смартфоните на Apple, с две разлики: адаптерът изглежда различно и не се изисква допълнителен софтуер.

 1. Свържете адаптера, флаш устройството и телефона, след което отворете приложението "Файлове" на вашия iPhone.
 2. Отворете мениджър, за да преместите снимки от телефон на флаш устройство в iOS

 3. Елемент за обаждане „Общ преглед“, след това отидете на позиция "Места", където докоснете елемента с името на устройството.
 4. Избор на място за преместване на снимки от телефон на флаш устройство в iOS

 5. Отворете каталога със снимки, изберете тези, с които се нуждаете, с дълго натискане, след което направете още едно дълго натискане. Ще се появи контекстно меню с опции за преместване и копиране. За последното кликнете върху желания елемент, след което се върнете в менюто "Места" и изберете опция „На iPhone“който отговаря за вътрешното съхранение на телефона. След това отидете в една от директориите, направете отново дългото и изберете „Поставяне“.

  Копирайте и поставете данни, за да преместите снимки от телефон на флаш устройство в iOS

  Преместването на изображения се извършва съгласно подобен алгоритъм, но директорията на местоназначението се избира в отделен прозорец - посочете позицията от предишния абзац в нея и щракнете върху "Ход".

 6. Преместете данни, за да преместите снимки от телефон на флаш устройство в iOS

  Метод 2: Специализирани светкавични устройства (iPhone)

  За iPhone, които работят с iOS 12 и по-стари версии, решението на този проблем ще бъдат специални аксесоари: флаш устройства или четци на карти с Lightning конектор.

  Пример за специална флашка за прехвърляне на снимки от флашка към iPhone

  За да работите с такива периферни устройства, ще трябва да изтеглите специален софтуер - той се предлага безплатно в магазина на Apple.

  Изтегли iXpand Drive, Leef iBridge, Кингстън болт от App Store

  Ще покажем как да работим с аксесоара и придружаващото приложение, като използваме примера на Leef iBridge.

  1. Стартирайте помощната програма и в нейното главно меню изберете елемента „Прехвърляне на снимки“ („Прехвърляне на снимки“).
  2. Отворете трансфера на снимки в Leef IBridge, за да прехвърляте снимки от флаш устройство на телефон

  3. За да преместите снимки, натиснете бутона „От iBridge до ролка на камерата“, след което не забравяйте да дадете разрешение за достъп.
  4. Изберете прехвърляне на снимки в Leef IBridge, за да прехвърлите снимки от флаш устройство на телефон

  5. Директорията ще се отвори Снимки от IBridge - изберете необходимите изображения в него, след което натиснете бутона "Копие…" в долната част на екрана.
  6. Копиране на снимки в Leef IBridge за прехвърляне на снимки от флаш устройство към телефон

  7. В края на процедурата натиснете "Свършен".
  8. Завършете прехвърлянето на снимки в Leef IBridge, за да прехвърлите снимки от флаш устройство на телефон

   Този метод отнема повече време от OTG връзката, но единственият, който се предлага за не най-новите iPhone.

  Метод 3: използване на компютър

  Друга гъвкава опция е използването на компютър като посредник. Не е най-бързият и удобен, но гарантира положителен резултат. Всички тънкости на процедурата са описани в статиите по-долу, затова препоръчваме да ги използвате при решаване на проблема.

  Повече информация:
  Как да прехвърляте файлове от флаш устройство към компютър
  Как да прехвърляте файлове от компютър на телефон

  Телефонът не разпознава USB флаш устройството

  Най-често срещаният проблем, с който могат да се сблъскат както смартфоните с Android, така и iPhone. Най-често това означава, че устройството е форматирано с несъвместима файлова система - например NTFS. Следователно решението ще бъде да форматирате флаш устройството във FAT32 или exFAT, съгласно инструкциите от стъпка 1 на опцията "Android" на първия метод.

  Също така ще бъде полезно да проверите цялостната производителност на устройството - най-лесният начин да направите това е да използвате компютър, към който трябва да бъде свързано проблемното устройство. Ако компютърът не го вижда, има проблем. Методите за тяхното елиминиране са описани в отделна статия.

  Повече информация: Какво да направите, ако компютърът не вижда USB флаш устройството

  Решаване на проблеми с неразпознаването на устройството за преместване на снимки от флаш устройство в телефон