В един момент, когато потребителят вмъкне своето устройство за съхранение в USB порт, компютърът може изобщо да не реагира. До този момент всичко беше наред: системата спокойно определи информационния носител и можеше да работи с него. Но сега всичко е различно и компютърът категорично отказва дори да покаже, че е вмъкнат във флаш устройство. В тази ситуация не е необходимо да се паникьосвате, защото всичко може да бъде определено, най-важното, да знаете как да го направите правилно, за да не разваляте шофирането напълно.

В повечето случаи помага за баналното възстановяване. Ако сте се възползвали и вмъкнете отново медията си, но проблемът не е изчезнал, тогава ръководството ни ще ви помогне.

Компютърът не вижда USB флаш устройство: какво да правите

Много е важно да следваме реда, в който всички действия ще бъдат описани допълнително. Ако решите да използвате отделен метод поотделно, това е малко вероятно да реши проблема. По време на описанието на методите можем да проверим всички възможни причини, поради които флаш устройството не е открито от операционната система.

Метод 1: Проверете самия уред и компютъра

Първо трябва да направите следното:

 1. Определете дали самата мултимедия работи. За да направите това, поставете го в USB порта и проверете дали светлинният индикатор на него е светил. В някои случаи се използва специален звук. Във всеки случай трябва да има някаква реакция към флаш устройството.
 2. Свържете устройството към друг USB порт. Препоръчително е да използвате една, която работи добре (може да бъде например конекторът, който използвате за свързване на мишка или принтер).
 3. Внимателно проверете вашето USB флаш устройство. Може би има някакъв вид боклук или прах, които не го позволяват да бъде компютър.

Проблем с устройството

Ако устройството ви е засечено (нещо блести или има характерен звук), но нищо не се случва след това, тогава проблемът е в пристанищата или в самия компютър. Но ако връзката няма никаква реакция при самия диск, тогава проблемът е в него.

За да потвърдите това, не забравяйте да опитате да го свържете към друг съединител. Първо го почистете добре от прах. За да направите това, използвайте четки и памук с алкохол. Оставете устройството да изсъхне и след това да го използвате отново.

Проблемът не е изчезнал? След това препятствието може да бъде в устройството или по-скоро в неговите контакти. В този случай той може да бъде приписван на ремонта, но процедурата за възстановяване ще бъде много скъпа. Често е по-добре да си купите нова флаш памет, отколкото да платите за поправката на старата.
флаш устройство в разрез
Проблем с пристанищата

Ако устройството има някаква реакция към връзката, но самият компютър не реагира, проблемът е в USB портовете. За да видите това, направете следното:

 1. Опитайте се да го свържете с друг компютър (много удобно, ако имате компютър и лаптоп).
 2. Използвайте инструмента за управление на диска на компютъра си. За да направите това, едновременно натиснете бутоните "Win" и "R" на клавиатурата, за да стартирате прозореца за изпълнение на програмата. Въведете командата "diskmgmt.msc" . Натиснете Enter . Когато инструментът, от който се нуждаем, ще започне, опитайте да премахнете и поставите флаш устройството отново. Ако няма отговор при управлението на диска, проблемът е точно в портовете. Но ако има реакция, всичко е много по-лесно. След това, за да разрешите проблема, използвайте метод 2-7 на това ръководство.

инструмент за управление на диска
Така че, ако сте били в състояние да определи какъв е проблемът в пристанищата, направете следното:

 1. Отворете капака на системния модул на компютъра или разглобявайте лаптопа. Проверете дали кабелът е свързан от USB портовете някъде другаде. Ако не е така, свържете го с дънната платка. Дори и да е така, все още си струва да се опитате да използвате дънната платка, за да работите с пристанища. Определете какво и къде да се свържете, това е съвсем просто. От пристанищата вътре в компютъра има само един кабел, защото само един съединител в дънната платка ще работи.
 2. USB връзка към дънната платка

 3. Проверете дали пристанищата, от които се нуждаем, са свързани към BIOS (или UEFI). Що се отнася до BIOS, трябва да отидете в него и да намерите там елемент, свързан с USB, в повечето случаи ще се нарича "USB Configuration" . Кликнете върху него. В следващия прозорец се уверете, че до всички параметри е показана опцията "Enabled" (ако е възможно). Най-вече се интересуваме от параметъра "USB контролер" . Ако не е така, задайте статуса на "Enabled" , т.е. "Enabled" . Възможно е, поради някакъв вид повреда, системата да е изключила пристанищата.

тест за пристанищно здраве в BIOS
Вероятно след тези действия флаш устройството ще започне да се показва на компютъра, поне в инструмента за управление на диска. Ако тази инструкция не помогне и носителят все още не е четлив, обърнете се към специалист и поправете компютъра. Възможно е проблемът да е в цялостната неизправност на пристанищата и те просто да бъдат заменени по-добре. По-лошо, ако има някаква неизправност в дънната платка. Но всичко това може да се провери само с по-подробен анализ, като се използват специални инструменти.

Метод 2: Използвайте инструмента за отстраняване на неизправности по USB в Windows

Така че, с USB портове всичко е наред, флаш устройството има някаква реакция към връзката с компютъра и се появява в инструмента за управление на диска като неизвестно устройство. Но тогава нищо не се случва и файловете, съответно, не могат да се видят. В този случай използвайте стандартния инструмент за отстраняване на неизправности на Windows. Вероятно системата може самостоятелно да определи какъв е проблемът и как да го реши.

За целта изпълнете следните стъпки:

 1. Изтеглете програмата, от която се нуждаете Официален сайт на Microsoft , Стартирайте го, кликнете върху "Напред", за да стартирате инструмента.
 2. След това просто трябва да гледате как програмата намира и коригира грешките. Вярно е, че не всички проблеми могат да бъдат коригирани, но във всеки случай ще видите, че не позволява на компютъра да вижда флаш устройството.
 3. В резултат на това ще бъде показана такава снимка, както е показано на снимката по-долу. Ако се открие препятствие, ще бъде написано за това. В този случай просто кликнете върху проблема и следвайте инструкциите на инструмента. И ако няма проблем, ще се посочи, че "елементът липсва" .
 4. инструмент за отстраняване на неизправности

 5. Дори и да няма проблеми, опитайте да извадите носителя от компютъра и да го поставите отново. В някои случаи това решение също помага.

За съжаление, не винаги тази програма ви позволява да коригирате грешките. Ето защо, ако нищо не помогне, следвайте ръчно следните методи.

Прочетете още: Как да създадете bootable USB флаш устройство от Mac OS

Метод 3: Актуализиране на драйверите

Има два начина за изпълнение на това действие: чрез мениджъра на устройства на Windows и чрез допълнителен софтуер. За да използвате първото, направете следното:

 1. В менюто "Старт" (или в менюто "Windows" , в зависимост от версията на операционната система), отворете "Control Panel" и потърсете "Device Manager" там . Последното може да бъде направено чрез търсене. Отворете го.
 2. Разгънете секцията "Други устройства" . Там ще видите някои неизвестни устройства или устройства с името на вашето флаш устройство. Също така е възможно в секцията "USB контролери" да има същото непозната или "Устройство с памет ..." .
 3. Неоткрит хардуер в Диспечера на устройствата

 4. Кликнете върху него с десния бутон на мишката и изберете елемента "Актуализиране на драйверите ..." . Изберете опцията "Автоматично търсене ..." и следвайте инструкциите на съветника.
 5. прозорец за актуализация на драйвера

 6. Ако това не помогне, повторете стъпки 1 и 2 от този списък отново. Кликнете с десен бутон и изберете "Изтриване" .
 7. Проверете дали сменяемото ви устройство работи. Възможно е това да е достатъчно, за да го стартира.
  След това изберете меню "Действие" в горната част на отворения прозорец и кликнете върху опцията "Обновяване на хардуерната конфигурация" .
 8. точката за актуализация на конфигурацията в Device Manager

 9. Следвайте инструкциите на съветника.

Метод 4: Проверете USB флаш устройството и компютъра за вируси

Този метод е подходящ за тези случаи, когато устройството се определя от компютъра, но все още не се отваря. Вместо това се появява грешка. В нея, например, може да се напише "Отказан достъп" или нещо подобно. Също така, медиите могат да бъдат отворени, но няма да има файлове. Ако случаят не е валиден, просто проверете компютъра за вируси и, ако нищо не се намери, пропуснете този метод и отидете на следващия.

Използвайте антивирусната си програма, за да се уверите, че на компютъра ви няма вируси. Ако имате слаба антивирусна програма, използвайте един от специалните инструменти за премахване на вируси. Един от най-добрите е Kaspersky Virus Removal Tool , В случай, че не е открит вирус, направете следното:

 1. Отворете менюто "Старт" и използвайте търсенето, за да намерите помощната програма "Показване на скритите файлове и папки" (това е заявката, която трябва да въведете в прозореца за търсене). Отворете го.
 2. търсенето на търсенето показва скритите файлове и папки

 3. В отворения прозорец кликнете върху раздела "Преглед" в горната част. Премахнете отметката от квадратчето "Скриване на защитените системни файлове" , ако има, и я поставете до "Показване на скритите файлове, папки и устройства" . Кликнете върху "Прилагане" , след това върху "ОК" в долната част на отворения прозорец.
 4. Настройване на опциите за папки

 5. Отворете USB флаш устройството. Вероятно вътре ще видите файл, наречен "Autorun.inf" . Премахнете го.
 6. Автор файл на флаш устройство

 7. Извадете и поставете отново устройството си. След това всичко трябва да работи добре.

Метод 5: Променете името на подвижния носител в системата

Доста вероятно е имало конфликт поради имената на няколко диска в системата. Ако това е по-лесно, това означава, че системата вече има диск с името, под което трябва да бъде определена вашата USB среда. Все пак тя ще бъде определена в програмата за управление на диска. Как да го стартираме, считахме го по-горе, по първия начин. Затова отворете инструмента за управление на диска и изпълнете следните действия:

 1. На сменяемото устройство щракнете с десния бутон на мишката (това може да се направи както в блока от горната страна, така и в панела отдолу). Изберете "Промяна на буквата на устройството ..." в падащото меню.
 2. управление на диска и да промените името на флаш устройството

 3. В следващия прозорец кликнете върху бутона "Промени ..." . След това ще се отвори още един прозорец, маркирайте етикета "Задайте буква на устройство ..." в полето, изберете ново име надясно и кликнете върху "OK" .
 4. промяна на буквата на устройството

 5. Извадете и поставете USB флаш устройството в компютъра. Сега тя трябва да бъде определена с ново писмо.

Метод 6: Форматирайте носителя за съхранение

В някои случаи при опит за отваряне на устройството се появява предупреждение, че дискът трябва да бъде форматиран преди употреба. Тогава ще бъде най-ефективно да се направи това. Достатъчно е да кликнете върху бутона "Форматиране на диск", за да започнете процеса на изтриване на всички данни.
прозорец на формат на диска
Дори ако горепосоченото предупреждение не се появи, все още е по-добре да форматирате USB флаш устройството.

 1. За да направите това, в "Компютър" щракнете с десния бутон върху него (можете да направите същото в инструмента за управление на диска) и изберете елемента "Properties" . В падащото меню кликнете върху "Форматиране" .
 2. В полето "Файлова система" не забравяйте да поставите същата, която се използва на вашия компютър. Поставете отметка в надпис "Бързо ..." в блока "Методи за форматиране" . След това можете да запазите всички файлове. Кликнете върху бутона "Старт" .
 3. прозорец за форматиране на диска

 4. Не помогна ли? След това направете същото, но премахнете отметката от елемента "Бързо ..." .

За да проверите файловата система, в "Компютър" , на твърдия диск, щракнете с десния бутон на мишката.

В отворения прозорец отидете в раздела "Общи" и обърнете внимание на думите "Файлова система" . Много е важно флаш устройството да е форматирано в същата система.
Прозорец със свойства на твърдия диск
Ако все още нищо не се показва на диска, остава да използвате един от инструментите за възстановяване.

Метод 7: Поправете устройството си

Можете да изпълнявате тази задача, като използвате стандартния инструмент за Windows. За целта изпълнете следните стъпки:

 1. На желаното устройство кликнете с десния бутон на мишката и изберете "Properties" от падащия списък.
 2. В отворения прозорец кликнете върху раздела "Инструменти" . Кликнете върху бутона "Изпълнение на проверката" .
 3. достъп до проверката на флаш устройството по стандартния начин

 4. Проверете елементите "Автоматично поправяне на грешки" и "Проверка и поправка на лоши сектори" . Кликнете върху бутона "Изпълни" .
 5. прозорец за проверка на диска

 6. Следвайте инструкциите на съветника за възстановяване.

Освен това има специализирани програми за възстановяване на сменяеми носители на такива марки като Transcend , Kingston , Силиконовата енергия , SanDisk , дословно и A-Data , Що се отнася до устройствата от други производители, след това в инструкциите за възстановяване на Kingston обърнете внимание на метод 5. Той описва как да използвате услугата iFlash на сайта flashboot. Тя ви позволява да намерите специални програми за флаш памети на различни компании.

Прочетете още: Как да премахнете защита от запис от USB флаш устройство