Една от най-честите причини за проблемите на дънната платка е неуспешните кондензатори. Днес ще ви кажем как да ги замените.

Подготвителни дейности

Първото нещо, което трябва да се отбележи, е, че процедурата за замяна на кондензатори е много тънка, почти хирургична процедура, която изисква необходимите умения и опит. Ако не сте уверени във вашите способности, тогава е по-добре да поверите замяната на специалист.

В случай, че е налице необходимия опит, уверете се, че в допълнение към него имате подходящ инвентар.

Резервни кондензатори
Най-важният елемент. Тези компоненти се различават по двата основни параметъра: напрежение и капацитет. Напрежението е работното напрежение на елемента, капацитетът е размерът на заряда, който кондензаторът може да съдържа. Ето защо, избирайки нови компоненти, се уверете, че напрежението им е равно на или малко по-старо (но по никакъв начин не е по-малко!), А капацитетът отговаря точно на тези, които не са успели.

Поялно желязо
Тази процедура изисква спойка с капацитет до 40 вата с тънък връх. Можете да използвате станция за запояване с регулируемо захранване. Също така, не забравяйте да закупите подходящ поток спойка.

Стоманена игла или парче тел
Ще е необходима шивашка игла или парче тънка стоманена тел за премахване и разширяване на отвора в дъската под краката на кондензаторите. Не е желателно да се използват тънки предмети, изработени от други метали, тъй като те могат да бъдат улавяни от спойка, което ще създаде допълнителни трудности.

Уверете се, че инвентарът отговаря на изискванията, можете да продължите директно към процедурата за замяна.

Подмяна на дефектни кондензатори

Внимание! Допълнителни действия, които предприемате на свой собствен риск! Ние не носим отговорност за щети на борда!

Тази процедура се извършва на три етапа: изпаряване на стари кондензатори, подготовка на място, инсталиране на нови елементи. Помислете за всеки в ред.

Етап 1: Хранене

За да се избегнат повреди преди началото на манипулацията, се препоръчва извадете CMOS батерията , Процедурата е както следва.

 1. Намерете мястото за монтаж на дефектния кондензатор на гърба на борда. Това е доста труден момент, така че бъдете изключително внимателни.
 2. След намиране на закопчаването, нанесете поток на това място и загрейте спояващото желязо с един от краката на кондензатора, като леко натискате съответната страна на елемента. След разтопяването на спойката, крачето ще се освободи.

  Подгответе кондензатори на дънната платка за декантиране

  Бъдете внимателни! Дългата топлина и прекомерната сила могат да повредят борда!

 3. Повторете тези стъпки за втория крак и внимателно демонтирайте кондензатора, като се уверите, че горещата спойка не стигне до дънната платка.

Ако има няколко кондензатора, повторете горната процедура за всяка. Издърпайте ги, преминете към следващата стъпка.

Етап 2: Подготовка на седалката

Това е най-важната част от процедурата: зависи от компетентните действия дали ще бъде възможно да се инсталира нов кондензатор, затова бъдете изключително внимателни. В повечето случаи, когато изваждате елементите, спойката пада в отвора за крака и го запушва. За да почистите мястото, използвайте игла или парче тел, както следва.

 1. От вътрешната страна, вкарайте края на инструмента в отвора, а отвън внимателно го загрейте с поялник.
 2. Почистете и разширете дупката с предпазливи ротационни движения.
 3. Ако дупката за крака не е запушена с спойка, просто я увеличете с игла или жица.
 4. Подгответе седалка на дънната платка, за да замените кондензаторите

 5. Почиствайте седалката на кондензатора от излишната спойка - това ще предотврати случайно затваряне на непроницаеми проводящи пътеки, които могат да повредят борда.

За да почистите седалката на дънната платка, за да подмените кондензаторите

Уверете се, че бордът е готов, можете да продължите към последния етап.

Етап 3: Инсталирайте нови кондензатори

Както показва практиката, повечето от грешките се правят на тази стъпка. Ето защо, ако предишните стадии от вас са уморени, препоръчваме да поставите на пауза и едва след това да преминете към последната част от процедурата.

 1. Преди да инсталирате нови кондензатори в таблото, те трябва да бъдат подготвени. Ако използвате втора ръка, свалете краката на старата спойка и леко ги нагреете с поялник. За новите кондензатори е достатъчно да ги обработим с колофон.
 2. Поставете кондензатора на седалката. Уверете се, че краката му се поставят свободно в дупките.
 3. Поставете кондензатори в дънната платка за запояване

 4. Покрийте краката с поток и внимателно ги залепете на дъската, спазвайки всички предпазни мерки.

  Бъдете внимателни! Ако смесите поляритета (спойка за положителния контакт с отвора "минус"), кондензаторът може да избухне, да повреди борда или да предизвика пожар!

След процедурата оставете спойлера да се охлади и проверете резултатите от работата си. Ако точно следвате указанията по-горе, няма да има проблеми.

Алтернативна подмяна

В някои случаи, за да се избегне прегряване на дъската, е възможно да се направи без изпаряване на дефектен кондензатор. Този метод е по-груб, но е подходящ за потребители, които не са уверени в способностите си.

 1. Вместо да запоявате елемента, той трябва внимателно да се счупи от краката. За да направите това, опитайте се да завъртите дефектната част във всички посоки и с внимателен натиск да я прекъснете първо от първия контакт и след това от втория. Ако в процеса единият от краката е излязъл на място на дъската, може да бъде заменен с парче от медна жица.
 2. Внимателно отстранете горната част на останалите крака със следи от прикрепване към кондензатора.
 3. Подгответе краката на новия кондензатор, както е в стъпка 3 от последната стъпка на основния метод, и ги прилепете към остатъците на краката на стария. Трябва да е такава картина.

  Алтернативен метод за запояване на кондензатора на дънната платка

  Наклоненият кондензатор може леко да се наклони изправен.

Това е всичко. Накрая отново искаме да ви напомним - ако смятате, че не можете да се справите с процедурата, по-добре е да я поверите на господаря!