Дънната платка има специална батерия, която е отговорна за запазването на настройките на BIOS. Тази батерия не може да възстанови заряда си от мрежата, така че с времето на компютъра постепенно се разрежда. За щастие, тя се разгражда само след 2-6 години.

Подготвителен етап

Ако батерията вече е напълно разредена, компютърът ще работи, но качеството на взаимодействието с него ще намалее значително, защото BIOS ще бъде постоянно възстановен до фабричните настройки при всяко включване на компютъра отново. Например, времето и датата непрекъснато ще бъдат загубени, също ще е невъзможно да се стартира пълен овърклок на процесора, видеокартата, охладителя.

Прочетете още:
Как да овърклоквате процесора
Как да разпръснем охладителя
Как да овърклоквате видеокартата

За работа ще ви трябва:

  • Нова батерия. По-добре е да го купите предварително. Сериозни изисквания към него не присъстват, тъй като. Тя ще бъде съвместима с всяка дъска, но е препоръчително да купувате японски или корейски проби, защото техният експлоатационен живот е по-дълъг;
  • Отвертка. В зависимост от системния ви елемент и дънната платка, може да се наложи този инструмент да извади болтовете и / или да манипулира батерията;
  • Пинсети. Можете да го направите без него, но е по-удобно да извадите батериите от някои модели на дънната платка.

Процесът на извличане

Няма нищо сложно, просто трябва да следвате инструкциите стъпка по стъпка:

  1. Изключете компютъра и отворете капака на системния модул. Ако вътрешността е твърде мръсна, извадете праха, защото Не е желателно да поставяте батерията на място. За удобство на работата се препоръчва да завъртите системния модул в хоризонтално положение.
  2. В някои случаи трябва да изключите процесора, видео картата и твърдия диск от захранването. Препоръчително е да ги деактивирате предварително.
  3. Намерете самата батерия, която прилича на малка сребърна палачинка. Той може да бъде означен с CR 2032 . Понякога батерията може да е под електрозахранването, в който случай тя трябва да бъде напълно демонтирана.
  4. Батерия на дънната платка

  5. За да извадите батерията в някои табла, трябва да натиснете специалната странична брава, а в други трябва да бъде захваната с отвертка. За удобство можете да използвате и пинсети.
  6. Изваждаме батерията

  7. Инсталирайте нова батерия. Достатъчно е да го поставите в конектора от стария и да натиснете малко, докато не влезе напълно в него.

На старите дънни платки батерията може да бъде под несменяем часовник в реално време или вместо това може да има специална батерия. В този случай, за да промените този елемент, ще трябва да се свържете със сервизния център, т.е. само вие ще повредите дънната платка.