В миналото видеокартата е била свързана към монитора чрез VGA видео интерфейс. Прехвърлянето на изображения е извършено, използвайки аналогов сигнал без звуков сигнал. Технологията е разработена по такъв начин, че VGA мониторите могат да работят безпроблемно с новите версии на графичните адаптери, които поддържат повече цветове. Този интерфейс обаче е заменен от нови, където сигналът вече е показан в цифров вид. Нека разберем как да свържете VGA монитор към HDMI или друг тип интерфейс по ваш избор.

Как да свържете нова видеокарта към стар монитор

При по-стари монитори има само VGA конектор, който преди това не е причинил проблеми, тъй като повечето видеокарти имаха и този порт. Въпреки това, с пускането на RX четиристотин от AMD и GeForce десета серия от NVIDIA, разработчиците решиха да се отърват от вече остарялата връзка и не добавиха VGA. Поради това потребителите трябва да използват конвертори, за да свържат нова видеокарта към стари монитори.

Вижте също:
Как да изберем монитор за компютъра
Избор на графична карта под дънната платка
Избиране на подходяща графична карта за вашия компютър.

Изберете активния преобразувател

В новите видеокарти всички интерфейси са цифрови, така че обичайният адаптер не може да се свърже с монитора. Необходимо е да изберете един от най-подходящите конектори и да изберете конвертор в магазина. Преди да купите, обърнете внимание на следните подробности:

 1. Уверете се, че видеокартата има правилния съединител. Някои модели са оборудвани само с HDMI, така че трябва да купите подходящия конвертор. Ако обаче има устройства за DVI или дисплейни портове на устройството, можете да вземете и адаптер за тях. Прочетете повече за сравненията на видео интерфейса в нашите статии.
 2. Видео интерфейси на видеокарта

  Вижте също:
  Сравнение между HDMI и DisplayPort
  DVI и HDMI сравнение

 3. Активните преобразуватели използват допълнителна мощност, обикновено има достатъчно енергия от видеокарта, но е по-добре да не рискувате и веднага да купите преобразувател с допълнителна USB връзка. Особено обърнете внимание на дължината на кабела и годината на монитора. В крайна сметка чувствителността на видео входа спада и дългият кабел прави прехвърлянето на изображения по-трудно. В тези случаи определено е необходимо да закупите преобразувател с наличието на жица, за да свържете допълнителна мощност.
 4. VGA конвертор с допълнителна USB връзка за захранване

 5. Цифровите видео интерфейси в повечето случаи предават аудио сигнали, така че понякога трябва да използвате този аудио изход, да го свържете към високоговорителите или към монитора. За тази цел изберете подходящата версия на конвертора, при наличието на конектор за мини жак.

VGA конвертор с мини-жак връзка

По-голямата част от конверторите не изискват предварителна конфигурация и инсталиране на драйвери, достатъчно е да се свържете и да започнете работа на компютъра.

Свързване на видеокартата към монитора чрез конвертора

Няма нищо сложно при свързването на всички кабели, просто следвайте няколко стъпки:

 1. Свържете конвертора към видеокартата чрез HDMI, DVI или дисплей.
 2. Видео интерфейси на видеокарта

 3. Поставете другата страна на преобразувателя в VGA конектора на монитора.
 4. VGA конектор на монитора

 5. Ако е необходимо, свържете допълнително захранване към USB порта на дънната платка и мини-жак за прехвърляне на аудио сигнала.

Днес разгледахме подробно принципа за избор на конвертор и свързването му с видеокарта и монитора. Ако след свързването установите, че изображението не се показва или екранът на монитора изгасне с времето, препоръчваме Ви да прочетете няколко от нашите статии, те ще ви помогнат да намерите решение на срещаните проблеми.

Повече подробности:
Защо дънната платка не вижда видеокартата
Как да разберете тази изгоряла видеокарта
Защо мониторът изчезва докато компютърът работи?