“Командната линия” е важен компонент на всяка операционна система Windows, а десетата версия не е изключение. С тази snap-in можете да контролирате операционната система, нейните функции и съставните й елементи, като въвеждате и изпълнявате различни команди, но за да реализирате много от тях, трябва да имате административни права. Нека ви кажем как да отворите и използвате "String" с тези правомощия.

Вижте също: Как да стартирате "командния ред" в Windows 10

Стартирайте командния ред с административни права

Опции за обичайното стартиране на "командния ред" в Windows 10 Има доста, и всички те са обсъдени подробно в статията, представена в линка по-горе. Ако говорим за стартирането на този компонент на операционната система от името на администратора, тогава има само три от тях и всеки намира приложението си в дадена ситуация.

Метод 1: Старт меню

Във всички текущи и дори остарели версии на Windows достъпът до повечето стандартни инструменти и елементи на системата може да се получи чрез менюто Старт . В десетте най-добри секции в тази ОС беше добавено контекстното меню, благодарение на което нашата задача днес е решена само с няколко кликвания.

 1. Поставете курсора върху иконата на менюто "Старт" и щракнете с десен бутон върху него (RMB) или просто натиснете "WIN + X" на клавиатурата.
 2. Кликнете с десния бутон върху менюто "Старт", за да стартирате командния ред като администратор в Windows 10

 3. В контекстното меню, което се появява, изберете елемента "Команден ред (администратор)" , като кликнете върху него с левия бутон на мишката (LMB). Потвърдете намеренията си в прозореца за управление на профила, като кликнете върху „Да“ .
 4. Изберете елемент от контекстното меню, за да стартирате командния ред като администратор в Windows 10

 5. "Командният ред" ще бъде стартиран от името на администратора, можете спокойно да пристъпите към необходимите манипулации със системата.
  Командният ред се изпълнява като администратор на компютър с Windows 10.
  Вижте също: Как да забраните контрола на потребителските акаунти в Windows 10
 6. Стартирането на командния ред с администраторски права чрез контекстното меню “Старт” е най-удобното и бързо за изпълнение, което е лесно за запомняне. Ще разгледаме други възможни варианти.

Метод 2: Търсене

Както знаете, в десетата версия на Windows системата за търсене беше напълно преработена и качествено подобрена - сега тя е много лесна за използване и улеснява намирането не само на файловете, от които имате нужда, но и на различни софтуерни компоненти. Следователно, използвайки търсенето, можете да се обадите, включително "Командния ред" .

 1. Кликнете върху бутона за търсене в лентата на задачите или използвайте комбинацията от бързи клавиши „WIN + S“, която извиква същата секция на операционната система.
 2. Извикване на прозореца за търсене за стартиране на команден ред с администраторски права в Windows 10

 3. Въведете заявката "cmd" без кавички (или започнете да въвеждате "Команден ред" ) в реда за търсене.
 4. Въвеждане на заявка за търсене на командния ред и стартиране в Windows 10

 5. Когато видите компонента на операционната система, който ни интересува в списъка с резултати, кликнете с десен бутон върху него и изберете „Изпълни като администратор“ ,

  Стартиране на командния ред чрез търсене като администратор в Windows 10

  след което "String" ще се стартира с подходящи разрешения.

 6. Командният ред е намерен и стартиран като администратор на компютър с Windows 10
  Използвайки вграденото търсене в Windows 10, можете буквално с няколко щраквания на мишката и клавиатурни преси да отворите всички други приложения, стандартни за системата и инсталирани от потребителя.

Метод 3: Изпълним файл

"Командната линия" е обикновена програма, затова можете да я стартирате точно както всеки друг, най-важното, да знаете местоположението на изпълнимия файл. Адресът на директорията, в която е разположен cmd, зависи от битовата стойност на операционната система и изглежда по следния начин:

C:WindowsSysWOW64 - за Windows x64 (64 бита)
C:WindowsSystem32 - за Windows x86 (32 бита)

 1. Копирайте пътя, съответстващ на дълбочината на бита, инсталиран на компютъра ви Windows, отворете системата "Explorer" и поставете тази стойност в ред в горния й панел.
 2. Поставете адреса на папката с командния ред в прозореца Explorer в Windows 10

 3. Натиснете “ENTER” на клавиатурата или стрелката с дясна посока в края на линията, за да отидете на желаното място.
 4. Превключете към местоположението на изпълнимия файл на командния ред в Windows 10

 5. Превъртете надолу през директорията, докато видите файл, наречен “cmd” там .

  Търсене в командния ред в папката за стартиране в Windows 10

  Забележка: По подразбиране всички файлове и папки в SysWOW64 и System32 директориите са изброени по азбучен ред, но ако това не е така, щракнете върху раздела Име в горния панел, за да подредите съдържанието по азбучен ред.

 6. След като сте намерили необходимия файл, кликнете върху него с десния бутон на мишката и изберете “Run as administrator” в контекстното меню.
 7. Изпълнението на командния ред като администратор от неговата папка е направено в Windows 10

 8. "Командният ред" ще бъде стартиран с подходящи права за достъп.
 9. Командният ред е намерен в папката му и е стартиран като администратор на компютър с Windows 10.

Създаване на пряк път за бърз достъп

Ако често се налага да работите с “Command Line” и дори с администраторски права, за по-бърз и по-удобен достъп, препоръчваме да създадете пряк път към този компонент на системата на работния плот. Това се прави, както следва:

 1. Повторете стъпки 1-3, описани в предишния метод на тази статия.
 2. Търсене в командния ред в папката за стартиране в Windows 10

 3. Кликнете с десния бутон на мишката върху изпълнимия файл “cmd” и от своя страна изберете опцията “Send” - “Desktop” (създаване на пряк път) в контекстното меню.
 4. Създаване на пряк път към командния ред на работния плот за бързо стартиране в Windows 10

 5. Отидете на работния плот, намерете етикета "Команден ред", създаден там. Кликнете с него с десния бутон на мишката и изберете "Properties" .
 6. Отворете секцията Свойства на командния ред на работния плот на Windows 10. t

 7. В раздела “Shortcut” , който ще се отвори по подразбиране, кликнете върху бутона “Advanced” .
 8. Отидете в раздела за разширени свойства на командния ред на работния плот на Windows 10. t

 9. В изскачащия прозорец поставете отметка в квадратчето до „Изпълни като администратор“ и кликнете върху „OK“.
 10. Конфигурирайте стартирането на пряк път в командния ред като администратор в Windows 10

 11. От сега нататък, ако използвате предварително създаден пряк път на работния плот, за да стартирате cmd, той ще се отвори с администраторски права. За да затворите прозореца "Свойства" на прекия път, кликнете върху "Приложи" и "ОК" , но не бързайте да го направите ...
 12. Прилагане на промени в командния ред в Windows 10
  ... в прозореца на свойствата на прекия път, можете да зададете и пряк път за бърз достъп до "Команден ред" . За да направите това, в раздела “Shortcut” натиснете LMB в полето срещу името “Quick Call” и натиснете желаната клавишна комбинация, например “CTRL + ALT + T” на клавиатурата. След това кликнете върху "Приложи" и "ОК", за да запишете промените и да затворите прозореца със свойства.
  Задайте клавишна комбинация за бързо стартиране на команден ред с администраторски права в Windows 10

заключение

След като прочетете тази статия, научихте за всички съществуващи методи за стартиране на “Command Line” в Windows 10 с администраторски права, както и за това как да ускорите този процес значително, ако често трябва да използвате този системен инструмент. Надяваме се, че този материал е бил полезен и информативен, но ако имате някакви въпроси по темата, която обсъждахме, добре дошли в коментарите по-долу.