"Преглед на събития" е един от многото стандартни инструменти на Windows, който предоставя възможност за преглед на всички събития, които се случват в средата на операционната система. Те включват всякакви проблеми, грешки, повреди и съобщения, свързани както директно с операционната система и нейните компоненти, така и с приложения на трети страни. Как в десетата версия на Windows да се отвори дневникът на събитията с цел по-нататъшното му използване за изучаване и отстраняване на евентуални проблеми, ще бъде обсъден в нашата днешна статия.

Преглеждайте събития в Windows 10

Има няколко опции за отваряне на регистъра на събития с компютър Windows 10 , но като цяло всички те се свеждат до ръчно стартиране на изпълним файл или неговото независимо търсене в средата на операционната система. Ще ви разкажем повече за всяка от тях.

Метод 1: "Контролен панел"

Както подсказва името, панелът е предназначен да контролира операционната система и нейните съставни компоненти, както и бързо да извиква и конфигурира стандартни инструменти и инструменти. Не е изненадващо, че с помощта на този раздел на операционната система можете също да задействате регистъра на събитията.

Вижте също: Как да отворите "Контролен панел" в Windows 10

 1. По всякакъв удобен начин, отворете "Контролен панел" . Например, натиснете "WIN + R" на клавиатурата, въведете реда на отварящия се прозорец, изпълнете командата "control" без кавички, натиснете "OK" или "ENTER", за да започнете.
 2. Въвеждане в прозореца Изпълнение на команда за бързо извикване на контролния панел на компютър с Windows 10

 3. Намерете секцията „Администрация“ и отидете до нея, като щракнете с левия бутон на мишката (LMB) на съответното име. Ако е необходимо, първо променете режима на преглед „Панел“ на „Малки икони“ .
 4. Отидете в секцията Администриране на контролния панел в Windows 10.

 5. Намерете приложението с името "Event Viewer" в отворената директория и щракнете двукратно върху него, за да го стартирате.
 6. Отворете програмата за преглед на събития на компютър с Windows 10.

  Протоколът за събития на Windows ще бъде отворен, което означава, че можете да продължите да изучавате неговото съдържание и да използвате получената информация, за да елиминирате потенциалните проблеми с операционната система или обичайно проучване на случващото се в неговата среда.
  Преглед на регистъра на събитията е отворен на компютър с Windows 10

Метод 2: Стартирайте прозореца

Вече опростена и бърза в неговото изпълнение, стартиращата версия на “Event Viewer” , която описахме по-горе, може да бъде леко съкратена и ускорена, ако желаете.

 1. Обадете се на прозореца "Run", като натиснете клавишите "WIN + R" на клавиатурата.
 2. Прозорецът Run е отворен и готов за въвеждане на команда в Windows 10

 3. Въведете командата “eventvwr.msc” без кавички и натиснете “ENTER” или “OK” .
 4. Въведете специална команда в прозореца Run, за да отидете бързо в Event Viewer в Windows 10

 5. Регистърът на събитията ще бъде отворен незабавно.
 6. Преглед на регистъра на събитията е отворен на компютър с Windows 10

Метод 3: Търсене по система

Функцията за търсене, която в десетата версия на Windows работи особено добре, може да се използва и за извикване на различни системни компоненти, а не само на тях. За да разрешите текущия си проблем, трябва да направите следното:

 1. Кликнете върху иконата за търсене в лентата на задачите с левия бутон на мишката или използвайте клавишите „WIN + S“ .
 2. Опции за отваряне на прозорец за търсене на компютър с Windows 10

 3. Започнете да въвеждате заявката за „Преглед на събития“ в полето за търсене и когато видите съответното приложение в списъка с резултати, кликнете върху него, за да започнете.
 4. Въведете името и стартирайте Event Viewer в Windows 10

 5. Това ще отвори дневника на събитията в Windows.
 6. Преглед на регистъра на събитията е отворен на компютър с Windows 10

  Вижте също: Как да направите лентата на задачите в Windows 10 прозрачна

Създаване на пряк път за бързо стартиране

Ако планирате често или поне от време на време достъп до "Event Viewer" , препоръчваме да създадете своя пряк път на работния плот - това ще помогне значително да се ускори стартирането на необходимия компонент на OS.

 1. Повторете стъпки 1-2, описани в "Метод 1" на тази статия.
 2. Отворете програмата за преглед на събития на компютър с Windows 10.

 3. След като се намери в списъка със стандартни приложения "Event Viewer" , кликнете върху него с десния бутон на мишката (RMB). В контекстното меню изберете елементите “Изпрати” - “Работен плот (създайте пряк път)” .
 4. Създаване на пряк път за преглед на събития на Windows 10 Desktop

 5. Веднага след като изпълните тези прости стъпки, на работния плот на Windows 10 ще се появи пряк път с име „Event Viewer“ , който можете да използвате, за да отворите съответния раздел на операционната система.
 6. Преки пътища за преглед на събития, създадени успешно на работния плот на Windows 10

  Вижте също: Как да създадете пряк път "My Computer" на работния плот на Windows 10

заключение

От тази малка статия научихте как можете да прегледате регистъра на събития на компютър с Windows 10. Това може да бъде направено с помощта на един от трите метода, които сме взели предвид, но ако трябва да се свържете с този раздел на операционната система доста често, препоръчваме да създадете пряк път на работния плот, за да го стартирате бързо. Надяваме се, че този материал е полезен за вас.